Har du hørt Pink Floyd-låta hvor the Kop korer?

En relativt ukjent Pink Floyd-perle fra 1971 åpner og avslutter med sanger fra the Kop.

For mange scousere handler livet om to ting: fotball og musikk. Helt siden 60-tallets glade Beatles-dager har musikk og Liverpool gått hånd i hånd. På 70-tallet dro Pink Floyd Liverpool FC inn i sitt univers.

The Kops sang

På Pink Floyd sitt album fra 1971, Meddle, finner man låta Fearless. I en anmeldelse av albumet gjort av Classick Rock Review, skriver de at låta er «den beste sangen på albumet og handler om hvordan man håndterer situasjoner i møte med motstand.»

Den rolige, psykedeliske og nesten mystiske låten starter og avslutter på Anfield. Et lydspor i starten av sangen hører man You’ll Never Walk Alone, sunget på the Kop en gang på slutten av 60-tallet eller starten av 70-tallet. Også på slutten av sangen kommer the Kop inn, igjen med You’ll Never Walk Alone men også sine «Liverpool, Liverpool, Liverpool»-rop, antageligvis ropt før et hjørnespark eller et frispark til de rødkledde på Anfield.

Sangen ble aldri gitt ut som en singel, men var en B-side på singelen One of These Days fra 1971. Den ble også sjeldent fremført live, men det har hendt, i nyere tider.

Så er Roger Waters og co Liverpool-supportere?

Nei. Waters selv er Arsenal-supporter. Så hvorfor i alle dager har de inkludert sangstemmene til rivaliserende supportere på en låt? Det virker å være et lite mysterium, men det finnes noen teorier. Noen har hevdet at Waters – som er en stor sosialist – har inkludert the Kop som en hyllest til Liverpool by og deres sosialistiske verdier. Men låta kom ut i 1971, noen år før den voldsomme arbeidsledigheten i byen, og før Toxteth-opptøyene og kampen for rettferdighet for Hillsborough-ofrene. Da låta kom ut hadde Liverpool en konservativ ordfører i Sir Harold Macdonald Steward.

Bandet selv har aldri snakket offentlig om hvorfor de valgte å inkludere Liverpool-supportere i sangen sin. Men en forklaring Pink Floyd-fans i diverse forumer lener seg på, er enkelt og greit at bandet liker fotball, og at The Kops sin versjon av You’ll Never Walk Alone var den mest virkningsfulle fotballsangen der ute. Det kan man jo nesten ikke argumentere mot.

God lytteopplevelse.

Låta har inspirert et velkjent Liverpool-flagg til ære for Justice for the 96: «We climbed the hill in our own way», som er en setning fra sangen («I climbed the hill in my own way»). Det er passende at det er akkurat denne låta som har inspirert et Hillsborough-flagg. Låta handler om å møte motstand, og er det noen som kan kjenne seg igjen i det, er det nok de etterlatte etter Hillsborough-tragedien.

WE CLIMBED THE HILL IN OUR OWN WAY: Et prominent banner på the Kop har med et sitat fra Fearless.

WE CLIMBED THE HILL IN OUR OWN WAY: Et prominent banner på the Kop har med et sitat fra Fearless.