På leting etter italienere i Liverpool sentrum

Champions League-kamper pleier å bety stor stemning i byen fra de tilreisende supporterne. Det er ikke virkeligheten under en pandemi.

Jeg brukte onsdagen på å lete etter italienere. Er det noe jeg har savnet, så er det europeiske storkvelder på Anfield og alt det har å by på – flomlys, sang og rop, og tilreisende supportere. Liverpool by er kjempegøy på kampdag når flere tusen supportere fra et annet land i Europa kommer på besøk, og det går heldigvis stort sett veldig fredelig for seg.

Få italienere

Sola skinner i Liverpool i dag. Det er 18-19 varmegrader, en frisk, svak høstbris og det var fullt av liv i sentrum av Liverpool. Det virket nesten som en helgedag, eller en feriedag.

Jeg gikk til Mathew Street, hvor horder av bortesupportere har stimlet til ved tidligere anledninger. Sånn så det for eksempel ut før Liverpools møte med Borussia Dortmund i Europaligaen i 2016:

Der var det stille og rolig, noen scousere satt i solsteiken utenfor the Grapes og nøt en halvliter. En italiener i Liverpool-drakt tok bilde med John Lennon-statuen. En storfamilie med tilsynelatende italienske stemmer leste halvinteressert på plaketten som markerer inngangen til den originale Cavern Club.

ROLIG: Det var stille og rolig i Mathew Street i dag.

ROLIG: Det var stille og rolig i Mathew Street i dag.

LENNON ALENE: Det var ikke så mange turister som tittet på Lennon i dag.

LENNON ALENE: Det var ikke så mange turister som tittet på Lennon i dag.

Jeg gikk videre.

Utenfor Lambretta-butikken sto det en mann i AC Milan-drakt. De Milano-produserte scooterne sto stolt i butikkvinduet. Han scrollet på mobilen, med en handlepose i hånda, og det var noe fint ved synet av en italiener i England – på en italiensk butikk. Som å se nordmenn på Gjøkeredet i Magaluf.

Ved Williamson Square var det fullt av folk, men kun to Milan-skjorter å se. To menn ikledd de hvite bortedraktene tok kanskje dagens første pints utenfor Sweeneys. Jeg gikk til Concert Square, en trekkplaster for tørste fotballturister, men det var helt dødt.

POPULÆRT: I solsteken utenfor pubene ved Williamson Square var det mer folksomt.

POPULÆRT: I solsteken utenfor pubene ved Williamson Square var det mer folksomt.

Utenfor Bierkeller, som blant annet Barcelona-supporterne tok over i sin tid, satt det noen Liverpool-trøyer.

Jeg ga opp.

Ryktene sier at det er et par hundre italienere som har tatt turen. Til sammenligning var det rundt 3000 spanjoler som reiste til Liverpools siste kamp før korona-stansen, mot Atletico Madrid den 11. mars 2020.

Supportergruppen sa nei til reise

Det er ingen stor overraskelse at mange av supporterne har uteblitt. Til tross for at UEFA åpnet for bortesupportere på Champions League-tribunene, er det fortsatt en hinderløype av regler man må ta seg gjennom for å reise i koronatider.

AC Milans supportergruppe Curva Sud annonserte forrige uke at de ikke ville arrangere en reise da regler fra UEFA og England har gjort det nesten umulig.

«Det er med tungt hjerte at vi har blitt tvunget til å stå over turen til Liverpool neste uke», skrev Curva Sud i en instagrampost. «Informasjonen er fortsatt forvirrende og usikker, det er ikke mange fly og strenge regler i England gir oss ingen muligheter til å reise. Uefa har nok en gang bevist at “fotball er for supportere” forblir et tomt slagord.»

Reisereglene mellom England og Italia er relativt enkle å forstå. Italia er farget «amber» av britiske myndigheter. Ved innreise til England må fullvaksinerte AC Milan-supportere ha tatt en test på forhånd, fylle inn et reiseskjema, og ta en test på dag to. Hvis de derimot ikke er fullvaksinert, og bare har én dose, må de gjøre dette i tillegg til å sitte i karantene i ti dager. Det er heller tvilsomt at mange har gått for den muligheten.

England er D-listet av italienske myndigheter, og det betyr at så lenge man har et gyldig vaksinesertifikat og en negativ PCR eller antigen-test tatt maks 72 timer før retur til Italia, slipper man karantene. Dvs, de italienerne som er på Anfield i kveld, har blitt godt testet og er mest sannsynlig fullvaksinert.