Taiwo Awoniyi

Angrep

Taiwo Awoniyi kom til Liverpool i august 2015. Han er nigeriansk ungdomslandslagsspiller.

18-åringen imponerte i U17-VM i 2013, hvor han gjorde fire mål, og i U20-VM i 2015.

Liverpool sendte ham umiddelbart på lån til FSV Frankfurt. Der fikk han 13 kamper i 2. Bundesliga i tillegg til en cupkamp. Han scoret også ett mål.

I august 2016 ble han sendt på et nytt utlån, i og med at han fortsatt ikke kvalifiserte til arbeidstillatelse i England, denne gang til NEC Nijmegen i toppdivisjonen i Nederland. Under oppholdet i Holland spilte han totalt 22 førstelagskamper og gjorde tre mål. 18 av disse var Eredivisie-kamper, hvor han scoret i de to siste seriekampene. Det hjalp lite for Nijmegen, som rykket ned via play-off.

For tredje år på rad ble Awoniyi sendt på utlån 31. juli 2017, denne gangen til Royal Excel Mouscron i Belgia. Der lykkes han godt, og gjorde 10 mål på 31 kamper før han fikk en strekkskade i baksiden av det ene låret som førte til at sesongen var over allerede den 8. april 2018.

Spissen signerte en ny langtidskontrakt 17. juli 2018, og ikke lenge etter ble han lånt ut til KAA Gent for hele sesongen 2018/19. Awoniyi fikk lite spilletid og mistrivdes i Gent, og låneavtalen ble derfor kansellert i januar, og angriperen gikk direkte over i et nytt utlån ut sesongen hos Royal Excel Mouscron hvor han hvor han scoret syv mål og leverte fem målgivende på 27 kamper. 

Deretter fulgte et skuffende opphold i KAA Gent, før han vendte tilbake til Royal Excel Mouscron hvor han nok en gang leverte varene med syv mål og to målgivende på ni kamper. 

Etter det lovende oppholdet i Belgia valgte Awoniyi å prøve seg i Bundesliga og Mainz 05. Det gikk ikke veien for nigerianeren i Klopps tidligere klubb, men han fant seg virkelig til rette i hovedstadslaget Union Berlin i 2020/21-sesongen. 

23-åringen scoret fem mål og leverte tre målgivende på rundt 1300 minutter for laget som på utrolig vis tok seg til Europaligaen. 

20. juli 2021 ble Taiwo Awoniyi solgt til Union Berlin.

Awoniyi fikk endelig den etterlengtede arbeidstillatelsen som belønning for hans gode prestasjoner, og fikk omsider trene med Klopps spillerstall grunnet dette. 

Han fikk imidlertid aldri oppleve å spille i Liverpool-drakta, hverken i tellende kamper eller treningskamper. 

Liverpool FC mottar 6,5 millioner pund for nigerianeren, og skal ha sikret seg krav på ti prosent av et eventuelt videresalg. 

Tross at han aldri fikk prøve seg i rødt tjener Liverpool om lag seks millioner pund på salget, etter at de også mottok en halv million pund for utlånet til Mainz 05 i 2019/20-sesongen.