Supporterklubben 43 år:– Bladene var veldig hjemmesnekra. Vi satt og skrev på navn og adresse med kulepenn, og bladene stiftet vi sammen selv
Pål Christian Møller og Torbjørn Flatin startet supporterklubben den 24. august 1980.
På denne dagen, 24. august, for 43 år siden ble Liverpool Supporterklubb Norge startet opp av Pål Christian Møller og Torbjørn Flatin.
Hjemmesnekret blad
– Det var en søndag. Torbjørn kom med bilen fra Kongsberg og hjem til meg på gutterommet på Kjelsås hvor vi ble enige om at vi ville starte opp supporterklubben, forteller Møller.
Det var 1980, internett var noen år unna og streaming en fjern drøm. Det var rett og slett vanskelig å få informasjon om hva som foregikk på Anfield.
– Grunnen til at vi ville starte klubben var et ønske om å spre vesentlig informasjon om Liverpool Football Club. På den tiden var det lite informasjon å få i mediene, og Liverpool ble vist på TV et par ganger i året. Man var avhengig av å kjøpe engelske fotballmagasiner og aviser, som man kunne få tak på i Oslo men var vanskelig å få tak i ellers i landet.
Møller og Flatin ville utvikle et medlemsblad som gikk mer i dybden på spillere og hva som foregikk på Anfield.
– Thomas Bergheim (som startet forgjengeren til supporterklubben i 1978) hadde lagd et stensilert ark som ble sendt ut, men vi fant ut at hvis vi snudde arket og brettet det på midten så ble det et blad, ler han.
– De første var veldig hjemmesnekra, vi satt og skrev på navn og adresse med kulepenn, og bladene stiftet vi sammen selv.
Kjapp vekst
Møller hadde allerede planlagt en tur til Liverpool rundt juletider, og det ble annonsert i medlemsbladet. Flere medlemmer hengte seg på, og bare fire måneder etter at supporterklubben ble opprettet, gikk den første «supporterturen» av stabelen.
– Flere hundre medlemmer kom til den første sesongen og det var veldig inspirerende at folk ville med. Det inspirerte oss til å fortsette.
– Etterhvert kom det ønsker om hvordan man kunne kjøpe skjerf og kampprogrammer og supporterartikler så det utviklet seg fort. Men vi hadde ikke drømt om hvordan det skulle utvikle seg, det var det ingen som i sin villeste fantasi kunne se for seg.
43 år senere er LFCSCN landets største supporterklubb.
– Jeg var 19 år og Torbjørn tre år eldre. Vi tenkte ikke 40 år frem i tid så det var ingen strategi eller langtidsplanlegging. Det var her og nå, og et behov for informasjon om Liverpool.
Mye av «jobben» handlet om å hjelpe medlemmer med turer til Beatles-byen og salg av supporterartikler. På 90-tallet fikk de nye ideer.
– Vi var tidlig ute med internett og hadde egen hjemmeside lenge før VG og Dagbladet. Liverpool Fotball Club var mange år etter oss. Jeg tror det var i 1993 vi fikk nettside, rundt den tid.
Supporterklubben hadde også egen supportertelefon, og åpnet egen butikk i Oslo.
– Det var jo gøy da, vi var pionerer på mange områder.
– På 90-tallet snakket vi også om å ha en egen radiokanal, og det var vi jo nesten i dag med egen podcast.
Ikke alt var bedre før
Supporterklubben har vokst, og det har Liverpool FC og Premier League også.
– Det er mye penger involvert i fotballen i dag og det er jo ikke bare positivt. Hvis man sammenligner med 80-tallet så var det på mange måter lettere å være supporter da billetter til kamper kostet en brøkdel av hva det gjør nå. Det har blitt mye dyrere å være supporter. Nå får vi jo kamper døgnet rundt, men noe av sjarmen er borte.
For supporterklubbens del var det også enklere «før i tida».
– Vi hadde jo fri tilgang til spillerne på den tiden, og sånn er det ikke nå, nå er det nesten umulig. Jeg kunne gå rett inn på kontoret til Peter Robinson og slå av en prat en time før kampen. Det var en mye mer åpen klubb før, uten så mye penger involvert.
– Det positive er jo at man kan se alle kampene. Informasjonstilgangen er enorm og veien til England er kort. Det er kjempegøy, jeg vil ikke tilbake til tiden hvor det var vanskelig å komme seg dit. Det er gøy at engasjementet er så stort og at det er så mange som reiser.
– Del av en familie
At Liverpool FC er viktige for tusenvis av mennesker i Norge er det ingen tvil om. Møller er takknemlig for det ivrige Liverpool-miljøet man finner i hele Norge i dag.
– Man treffer folk på butikken og i gata i Liverpool-drakter og føler man er en del av en familie. Man kan prate med vidt fremmede bare fordi de viser at de holder med Liverpool.
– For meg er det viktigste at vi har kunnet bidra til å skape gode opplevelser for folk, bidra til å oppnå drømmer ved å hjelpe folk å reise over på kamper. Vi har bidratt til at det har blitt et veldig sterkt miljø rundt i landet. Liverbirds-klubbene gjør en fantastisk jobb og vi skal ikke ta æren for at det er et Liverpool-miljø overalt, men at vi har vært med på å bidra til det er ganske sikkert.