Salah er historisk – Liverpool utklasset Brighton

Skjebnekampen kunne ikke endt bedre.

Søndag 13.mai 1600 (Premier League) - TV 2 Sport Premium / Tilskuere: 50752 / Dommer: Kevin Friend

Kampstatistikk
Tidligere oppgjør
BrightonLiverpoolPL1-5Referat
Spillerbørs
Vurdert av: Lars FrøslandLoris Karius 7

ar lite å gjøre, men håndterer det han skal bra og holder nullen i sesongens siste kamp.

Trent Alexander-Arnold 7

Gode fremspill, som er med på å skape farligheter. En solid kamp av den unge scouseren.

Dejan Lovren 8

Stopperen leverer en fantastisk avslutning på PL-sesongen, og kroner opptredenen med den viktige 2-0-scoringen. Lovren har omsider blitt varm i Liverpool-trøyen.

Virgil van Dijk 8

Alt han gjør er solid. Alt. For en viktig spiller nederlenderen på kort tid er blitt for Klopp og hans mannskap.

Andy Robertson 8

Endelig fikk han sin første scoring. Og så fortjent det var. Robertson spilte en ny, solid kamp på sin venstreback, og leverte godt fremover i banen. Herlig jubel når han setter sin første Liverpool-scoring.

Jordan Henderson 7

Spiller en solid kamp, men er ikke blant dem som er mest fremtredende i denne suverene seieren.

Georginio Wijnaldum 8

Enormt god defensivt, og sørget for at Brighton ikke hadde noe som helst å by på fremover.

Sadio Mané 7

Mané er i god form, og var livlig i starten. Får trekk for noen feilvurderinger – spesielt når han er egoistisk der han kan sikre scoring ved å sentre.

Mohamed Salah 9

Egypteren scorer Liverpools første, og setter opp lagets andre. Han snytes for minst ett straffespark. Alt dette mens presset og alles øyne er på ham. For en spiller. For en sesong. For en avslutning. Liverpools beste.

Roberto Firmino 7

Brasilianeren er nesten alltid god. Det var han også i dag, men uten å spille opp mot sitt helt beste. En grei kamp, i en litt dypere rolle.

Dominic Solanke 8

Endelig lyktes han. I sesongens siste, scorer Solanke sitt første. Og får en scoring det var. Han skal også ha ros for assisten i forkant av 1-0. En glimrende opptreden av 20-åringen.

Adam Lallana

Herlig å se Lallana tilbake, selv om han ikke får til all verdens.

Danny Ings

Leverer målgivende til Robertson, ellers ser vi nokså lite til ham.

Ben Woodburn

Får noen minutter, men får ikke vist seg frem.

Tabell
Kampfakta
Lagoppstilling
LiverpoolBrighton

Innbyttere

Innbyttere

Kampreferat
 1. Etter kampen

  Etter denne forestillingen kan alle som har hjertet i Liverpool glise bredt. Liverpool tok fullstendig kontroll over kampen fra første spark, og i praksis var det bare ett lag på banen. 

  Tidlig var det tegn til en skrekkdag da Liverpool brente kjempesjanser og ble snytt for to straffespark. Så ble Salah historisk med sin 32. scoring, og Newcastle tok ledelsen over Chelsea. Liverpool fortsatte å kjøre på, og både kunne og burde ha vunnet med større sifre enn de gjorde. 

  Etter pause fikk Solanke seg en kjærkommen scoring. 20-åringen dundret ballen i mål etter vakkert forspill av Salah. På 3-0 tok Liverpool foten litt av gasspedalen, og kontrollerte inn storseieren. Helt på tampen spratt plutselig ballen til Robertson, som også fikk seg sin første scoring på Merseyside. 

  Dette er en kamp som gir masser av selvtillit foran Champions League-finalen! 

  PS: Chelsea tapte 0-3 for Newcastle, mens Tottenham vant utrolige 5-4 etter å ha ligget under 1-3 mot Leicester. Dermed blir det fjerdeplass igjen på Liverpool. 

 2. Andre omgang

 3. Salah mottar gullskoen Mohamed Salah90'

  Nydelige bilder når Salah kysser gullskoen som er et bevis på at han er Premier Leagues toppscorer!
 4. Champions League-plassen er sikret!90'

  Allez allez allez!Slik skal det gjøres, Liverpool! Da blir det fjerdeplass etter en festkamp mot Brighton. Dette her gir enorm selvtillit foran Champions League-finalen om 13 dager!
 5. To minutter tillegg90'

  Det skulle nok vært langt mer, men Friend gjør Brighton en tjeneste og legger bare til to minutter. Men det er det ingen som bryr seg om i dag!
 6. Robertson scorer sitt første! Målscorer: Andy Robertson85'

  Venstrebacken blir som vanlig med i angrep. Lallana spiller ballen ut til Ings, som legger inn fra venstre. Dunk bommer med klareringen, og ballen spretter til Robertson som står alene i feltet. Han dundrer til med vristen og Ryan når ikke bort. Et vanvittig fortjent mål!
 7. En helt eventyrlig Premier League-sesong er over Inn: Ben Woodburn (Ut: Mohamed Salah)83'

  For en spiller. Også Brighton-fansen henger seg på når Salah går av. Det ender med 32 Premier League-mål. En helt sensasjonell debutsesong.
  GettyImages-958066644.jpg
 8. Stående applaus til Firmino Inn: Danny Ings (Ut: Roberto Firmino)83'

 9. De siste ti er en formalitet82'

  Betydelig mindre trykk fra Liverpool nå. Ballen trilles fra side til side, men uten den samme viljen til å kjøre på for flere mål. Cruisekontrollen er på.
 10. Brighton med et angrep79'

  Det har ikke skjedd ofte denne kampen, men litt mer tendenser fra Brighton nå som Liverpool slapper mer av. Robertson rydder opp med en flott sklitakling når Schelotto skal legge inn.
 11. 5-4 til Tottenham78'

  Ellevilt. Kane scorer, og Liverpool er tilbake på fjerdeplass. Får vi se det tiende målet på Wembley?!
 12. God involvering av Lallana77'

  Lallana høster litt applaus når han forserer forbi to spillere. Han legger inn mot Salah, men ballen blir for vanskelig selv for egypteren.
 13. 4-4 på Wembley!75'

  Og Liverpool er tilbake på tredjeplass. For en kamp i London. Vardy er målscorer.
 14. Lallana gjør comeback Inn: Adam Lallana (Ut: Sadio Mané)73'

  Mané går av til stående ovasjoner fra Anfield. Senegaleseren har hatt en god dag på jobben, til tross for at han burde ha scoret.
 15. Duffy ut med skade Inn: Connor Goldson (Ut: Shane Duffy)71'

  Ingen stor dag for iren, som har ligget nede med en skade. Grunn til litt ekstra tillegg.
 16. Stygg feilpasning68'

  Wijnaldums pasning midt på banen er såpass svak at van Dijk ikke oppfatter at den er til ham. Stopperen rekker ikke den foran Murray, som får startet en Brighton-kontring. Liverpool rydder opp i neste trekk.
 17. Fullstendig dominans66'

  21-2 i skudd, og 10-1 i skudd på mål. 70 prosent ballbesittelse. Liverpool har ikke like mye trykk på gasspedalen nå, men det er bare ett lag på banen.
 18. Newcastle kjører over Chelsea64'

  Ayoze scorer igjen. 3-0 til Newcastle!
 19. Salah roper etter straffe igjen63'

  Salah fosser forbi Bong langs høyre. Han får en liten dytt og sklir før han er alene med Ryan. Der gjør nok Friend rett når han vinker spillet videre.
 20. Tottenham har snudd det61'

  4-3 på Wembley. Lamela scorer igjen. Da går det mot fjerdeplass for Liverpool.
 21. 2-0 til Newcastle!60'

  Ayoze er målscorer. Da skal et av fotballhistoriens aller største mirakler til for at det ikke skal bli Champions League-fotball på Anfield neste sesong! Nyheten har nådd Anfield, og Rafa Benítez-sangen runger fra The Kop.
 22. Nok en super-sjanse Roberto Firmino58'

  Bong bommer på en klarering. Dermed er Salah fri på høyre, og spiller den perfekt inn til Firmino. Han står mutters alene, men avslutningen på halvspretten er for dårlig. Nok en supersjanse for Liverpool.
 23. Dobbeltbytte for Brighton Inn: Pascal Gross (Ut: Beram Kayal)57'

 24. Dobbeltbytte for Brighton Inn: Glenn Murray (Ut: Jürgen Locadia)57'

 25. 3-3 på Wembley55'

  Tottenham er tilbake i kampen. Målet registreres som et Fuchs-selvmål. Tottenham må vinne for å dytte Liverpool ned fra tredjeplassen.
 26. Solanke scorer sitt første! Målscorer: Dominic Solanke (Assist: Mohamed Salah)53'

  Den smaker godt for 20-åringen!Plutselig står Brighton litt høyt, og Salah parkerer to-tre mann når han får ballen på midtbanen. Han spiller ut til Solanke på høyre, som dundrer ballen via tverrliggeren og i nettet. Meget sterk avslutning av Solanke, som scorer sitt første for Liverpool!
 27. Spurs svarer52'

  Der reduserer Erik Lamela for Spurs. 2-3 i London.
 28. 3-1 til Leicester!51'

  Skal det bli tredjeplass?Leicester fortsetter å imponere mot Tottenham. Kelechi Iheanacho er målscorer. Liverpool tar tredjeplassen med mindre Spurs klarer å snu dette!
 29. Ender hos van Dijk50'

  Bra slått av Alexander-Arnold, men Brighton får klarert. Liverpool vinner returen, og ballen ender hos van Dijk. Han må imidlertid snu seg på en litt merkelig måte, og får ikke nok klem i avslutningen.
 30. Firmino tester Ryan49'

  Firmino med varemerke-involvering når han takler en Brighton-spiller på vei fremover. Han skyter fra 25 meter, og tvinger Ryan ut i full strekk. Corner til Liverpool.
 31. Andre omgang er i gang!46'

  Brighton tar avspark
 32. Pausereferat

  Liverpool trenger bare uavgjort, men som Klopp varslet før kamp fosset de i angrep fra første spark på ballen. Brighton er blitt utspilt etter alle kunstens regler i første omgang, og det eneste som ikke stemmer er avslutningene og dommeravgjørelsene. 

  Liverpool er rett og slett for kjappe for et lavtliggende Brighton-forsvar, og vinner ballen øyeblikkelig tilbake de gangene den går tapt. En uke på treningsfeltet har åpenbart gjort godt for spillerne. 

  Samtlige spillere har levert varene før hvilen. Salah er historisk med sitt 32. mål for sesongen, mens Lovren stanget kontant inn det andre målet. Spesielt Mané har vært ekstremt aktiv og farlig, men har bommet med valgene i de avgjørende øyeblikkene. Fortsetter Liverpool i dette tempoet, blir det stygge sifre for Brighton. 

 33. Første omgang

 34. Pause45'

  Enorm omgang av LiverpoolDette er antageligvis en av de beste omgangene Liverpool har spilt i ligaen denne sesongen. I tillegg leder Newcastle over Chelsea og Leicester over Tottenham. Det ligger an til tredjeplass nå!
  GettyImages-958037474.jpg
 35. 2-0! Målscorer: Dejan Lovren (Assist: Andy Robertson)40'

  Kontant hodestøtCorneren blir klarert, men Liverpool holder oppe trykket. Robertson blir spilt fri, legger perfekt inn og Lovren ruver i luften med største selvfølge. Klassescoring av kroaten og festfotball på Anfield!
 36. Nesten igjen39'

  Corner denne gangenMané parkerer Schelotto. Han legger inn til Solanke, men det blir blokkert. Corner til Liverpool.
 37. Hvordan står det bare 1-0? Roberto Firmino36'

  Vanvittig ineffektivitetLiverpool ruller opp på ny. Salah får ballen til venstre og spiller til Solanke i feltet. Med hælen finner han Mané, som igjen finner Firmino på bakerste. Brasilianeren blåser ballen over. Ny enorm sjanse.
 38. Stor Wijnaldum-sjanse Georginio Wijnaldum35'

  Men for en kamp Mané spiller. Han suser forbi noen Brighton-spillere, og slår en utsøkt stikker til Wijnaldum. Han får skyte fra sju-åtte meter, men avslutningen blir for svak. Ryan redder enkelt.
 39. Mané fyrer – denne gangen skulle han spilt Sadio Mané33'

  Mané er livsfarlig i dag, men tar konstant feil valg. Denne gangen vinner han duellen med Dunk, forserer inn i feltet og fyrer med venstre. Firmino står mutters alene på bakerste og rister oppgitt med hodet.
 40. Der er Mané ekstremt uegoistisk Mohamed Salah30'

  Bisarr situasjon!Mané blir sendt mutters alene med keeper. Han har Salah med seg, men egypteren kommer for tett på Mané. For å hjelpe toppscorer-Salah sender Mané likevel ballen til Salah. Dermed rekker Ryan bort, men Salah er først på returen. Den klarerer Duffy på streken. For en eventyrlig, eventyrlig mulighet.
 41. Liverpool presser Brighton i senk28'

  Dette er slik vi liker å se Liverpool! De presser Brighton-laget i senk. Med vanlig uttelling og dommeravgjørelsene i Liverpools favør hadde det stått mer enn 1-0 her.
 42. Salah scorer! Målscorer: Mohamed Salah (Assist: Dominic Solanke)26'

  Den egyptiske kongen er tilbake!Mohamed Salah er historisk! For en sesong. Solanke med en strålende stikker der det er som aller trangest i Brighton-forsvaret. Salah er som vanlig kontant foran mål, og setter den hardt i hjørnet. Vakker scoring!
 43. Newcastle i ledelsen!!!22'

  Også sender Liverpool-dødaren Dwight Gayle Newcastle i ledelsen på St. James' Park! Fantastiske nyheter fra de andre arenaene nå.
 44. For en eventyrlig sjanse, Mané! Sadio Mané19'

  Solanke spiller Mané gjennom. Han kan legge den over til Firmino på åpent mål, men går heller for avslutning. Midt på Mat Ryan. Utrolig at Liverpool ikke tar ledelsen der.
 45. Den straffen er jo soleklar, Friend!18'

  Hvordan kan han ikke blåse?Salah fosser inn i feltet. Han dytter ballen forbi Duffy, som soleklart feller egypteren. Friend vinker – utrolig nok – spillet videre. En vanvittig avgjørelse, Liverpool burde hatt to straffer nå.
 46. Leicester scorer igjen16'

  1-2 på Wembley!Det tar av på Wembley. Denne gang er det Mahrez som putter. Gode nyheter fra London!
 47. Liverpool dominerer fullstendig15'

  Det er ikke lett å finne rommene, men Liverpool har tatt total kontroll over kampen. Fortsetter det slik, blir det sjanser.
 48. Blir Liverpool snytt for straffe?9'

  Alexander-Arnold legger inn. Uten å være i nærheten av noen snubler Duffy i feltet, og stopper ballen med armen. Der skulle Liverpool sannsynligvis hatt straffe!
 49. Kane utligner8'

  Det skjer mye på Wembley. Kane har utlignet Leicesters ledelse, og er nå to mål bak Salah.
 50. Utrolig miss av Solanke Dominic Solanke8'

  Duffy bommer fullstendig på et tilbakespill. Solanke plukker opp ballen, og ender opp alene med keeper. Han kan spille Firmino på åpent mål, men roter det heller til når han går for avslutning. Enorm mulighet.
 51. Firmino fyrer av5'

  Nå triller Liverpool mye ball. Som forventer ligger bortelaget tett og kompakt. Salah klarer å riste av seg en Brighton-klegg som henger på ham, og får spilt til Firmino. Skuddet med venstre blir blokkert.
 52. Leicester i ledelsen!4'

  Jamie Vardy med tidlig scoring på Wembley. Spiller Tottenham uavgjort eller taper, blir det tredjeplass med seier!
 53. Blir klarert1'

  Det er hardt og bra slått av Henderson, men Brighton er tøffe i duellen med van Dijk.
 54. Rett i angrep1'

  Lovren banker ballen opp til Mané. Han skjærer inn og skaffer corner. Enorm stemning på Anfield.
 55. Kampen er i gang!1'

  Liverpool tar avsparkMed uavgjort er Liverpool sikret fjerdeplassen. Med seier kan det bli tredjeplass, avhengig av Tottenhams resultat mot Leicester. Liverpool er det eneste laget i ligaen som er ubeseiret på hjemmebane – la det fortsette!
 56. Før kampen

  Liverpool kan ende på 3., 4. eller den fryktede 5. plassen avhengig av resultatene i søndagens kamper. Før avspark på Anfield i kampen som sendes på TV 2 Premier League, har Liverpool 72 poeng på fjerdeplass. Tottenham har 74 poeng på tredjeplass, og bak jager Chelsea med sine 70 poeng. Liverpool har 42 plussmål, mens Tottenham har 37 og Chelsea 27. Så hvis Liverpool får ett poeng mot Brighton må Chelsea vinne med 16 mål mot Newcastle for å gå forbi. Taper Liverpool, går Chelsea forbi med seier i sin kamp. 

  Hvis Liverpool havner på 3. plass vil klubben få 36 millioner pund i prispenger. Med 4. plass er det 34 millioner, og 32 millioner pund for femteplassen. Hvorvidt det blir tredje- eller fjerdeplass avhenger også av Tottenhams resultat hjemme mot Leicester. 

  Men kostnadene med å droppe utenfor topp fire er selvsagt lagt større med at Champions League da også ryker neste sesong, om det ikke blir seier i finalen i Kiev.

  Sist Liverpool tapte mot Brighton var i FA-cupkampen i 1983, da Jimmy Case scoret seiersmålet i 2-1-kampen.  Det var for øvrig den første søndagskampen på Anfield. Liverpool har dessuten alltid vunnet i oppgjør mot Chris Hughton. På fire matcher mot den nåværende Brighton-manageren (Norwich x 3 og Brighton) har rødtrøyene scoret hele 20 ganger.

  Mohamed Salah ligger nå tre mål foran Harry Kane i kampen om toppscorertittelen, og vil med scoring sette rekord siden Premier League ble spilt over 38 kamper. Da vil han stå alene med 32 mål i Premier League. Med 43 mål denne sesongen trenger egypteren også fire for å matche Ian Rush sin Liverpool-rekord fra 1983-84.

  Brighton har allerede sikret ny kontrakt, og kan ende på alt fra 10-16. plass avhengig av resultatet. De har Newcastle, Crystal Palace, Bournemouth og Watford foran seg på 41 poeng. Bak seg har de West Ham med 39, Huddersfield med 37 og Southampton med 36 poeng. 

  Liverpools lag: Karius, Alexander-Arnold, Lovren, van Dijk, Robertson, Henderson, Wijnaldum, Mané, Salah, Firmino, Solanke. Res: Mignolet, Clyne, Klavan, Moreno, Lallana, Ings, Woodburn.

  James Milner er ikke med i troppen på grunn av muskelproblemer. Men det blir hevdet at det bare er for at man ikke ønsker å ta noen sjanser. 


Skrevet av: Arve Corneliussen
Siste Til vår nyhetsoversikt
07.12.2019 kl 19:08

Liverpool øker luken ned til Manchester City

De regjerende mesterne må vinne alle sine resterende kamper for å få samme poengsum som forrige sesong.

+
07.12.2019 kl 18:35

– Hendo ba meg om å løpe!

Liverpool startet noe tamt, men Henderson og Oxlade-Chamberlain satte fyr på oppgjøret.

+
07.12.2019 kl 18:00

Klopp forklarer det tidlige byttet av Lovren

Kroaten måtte gå av banen i første omgang.

+
07.12.2019 kl 11:22

– Liverpools kamprekke er utrolig

Pep Guardiola forsøker å forklare hvorfor Liverpool ligger elleve poeng foran de regjerende mesterne.

+