Tragikomisk svak dømming

Det er vanskelig å forstå at Premier League som verden beste liga har fotballdommere som er så langt unna å holde nivået spillerne fortjener.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Som Liverpool supportere er vi blitt godt vant med avgjørelser som går imot, marginene på feil side osv, men dømmingen de siste kampene har vært skrekkelig. Det er vanskelig å forstå at Premier League som verden beste liga har fotballdommere som er så langt unna å holde nivået spillerne fortjener. Det er også spesielt å se at såpass mange matchavgjørende avgjørelser går imot Liverpool, selv med VAR. 

Liverpool-Tottenham 4-3

Til tross for seier var Klopp rasende etter kampen, og det sier åpenbart veldig mye. Han fikk korrekt karantene for intervjuet etter kampen. I første omgang blir Diaz utsatt for en grusom takling, men både dommer og VAR overser taklingen fra Skipp. I andre omgang er det Jota som planter knottene i ansiktet på Skipp og skulle selvsagt vært utvist han også. Klopp var så rasende over den svake dømmingen fra dommer Tierney at han jublet mot fjerdedommer Brooks i det Liverpool scoret. Fjerdedommeren meldte inn til dommeren at Klopp minst skulle få et gult kort. VAR sjekket om det burde være rødt, og dommer Tierney melder til Klopp at dette var i grenseland til rødt kort.

Det er ikke bra opptreden av Klopp der, og han kunne fort blitt utvist, men ut i fra nivået på dømmingen er det forståelig at han reagerer.

RASET: Klopp var ikke fornøyd med dommer Tierney under oppgjøret mot Spurs.

RASET: Klopp var ikke fornøyd med dommer Tierney under oppgjøret mot Spurs.

Liverpool-Aston Villa 1-1

I slutten av første omgang blir Gakpo taklet i brystet av Mings. Dette er et krystallklart rødt kort, og det er svakt at dommer Brooks ikke gir Mings rødt kort umiddelbart. At VAR som ser dette flere ganger i reprise presterer å lande på at dette ikke er å utsette motstander for fare er uforståelig. Reglene er til for å beskytte spillerne.

I andre omgang scorer Gakpo, men VAR mener at dette var en clear and obvious offside.

I IFAB sine regler (Laws of the game) står det følgende:

Offside. 11.2:

«A player in an offside position receiving the ball from an opponent who deliberately plays the ball, including by deliberate handball, is not considered to have gained an advantage, unless it was a deliberate save by any opponent.»

I dette tilfellet er det åpenbart ikke en redning, og det er ingen tvil om at motstanders spiller nr 11 her gjør en bevisst handling mot ballen. Som man kan se av bildene forsøker motstanderen å ta ballen med et "hælspark". Likevel vurderer VAR at dette er en clear and obvious feil fra dommerteamet.

BEVISST HANDLING: Bildet viser at Konsa stikker ut hælen for å ta ballen med den.

BEVISST HANDLING: Bildet viser at Konsa stikker ut hælen for å ta ballen med den.

I første omgang derimot mente de det ikke var behov for dommeren å se på skrekktaklingen Gakpo fikk i brystet. Dette var altså ikke clear and obvious feil fra dommeren. Subjektive offsidevurderinger (vurderinger om offsideplassert spiller forstyrrer eller drar fordel av sin posisjon) skal for øvrig på samme måte som rødt kort være en clear and obvious feil før VAR griper inn. Dommer Brooks tar en rask kikk på skjermen og dømmer offside.

Som fotballdommer fatter jeg ikke hvordan dommerteamet kommer fram til disse avgjørelsene, og spesielt når man har VAR. Det er også veldig spesielt at Brooks ble satt opp til å lede dagens kamp gitt hans erfaring med Klopp for noen kamper siden. 

Liverpool har bedt om en forklaring på de to omdiskuterte dommeravgjørelsene

Liverpool har bedt om en forklaring på de to omdiskuterte dommeravgjørelsene

Klubben har skrevet til PGMOL, dommernes styrende organ, for å få en forklaring på de to avgjørelsene som ledet til uavgjort mot Aston Villa.

Nyheter 22.mai 18:53

Tidligere Premier League-dommer:Slik forklarer han de kontroversielle avgjørelsene i Villa-kampen

De fleste Liverpool-supportere forsto lite av hvorfor stemplingen på Gakpo ikke ble sjekket, mens målet til samme mann ble annullert etter en VAR-sjekk.

Nyheter 22.mai 18:21