Alt du trenger å vite før kveldens semifinale:Får Liverpool sin revansje mot Unai Emery?

Liverpool tar imot Villarreal på Anfield i kveld, og håper å unngå å lide samme skjebne som Juventus og Bayern München.

Liverpool tar imot storklubb-dødaren Villarreal på Anfield i kveld. Lagene møtes i den første av to semifinaler i Champions League, og Jürgen Klopps menn vil håpe å ikke lide samme skjebne som Juventus og Bayern München mot laget som kalles «Yellow Submarine».

Klopp har møtt Villarreal-manager Unai Emery én gang tidligere i Europa-sammenheng, det var i Europaliga-finalen i Basel i 2016. Der var det serievinner Emery og hans Sevilla som stakk av med seieren, men finaletapet la grunnlaget for suksessen Liverpool har opplevd i årene som fulgte.

TILSKUER: Klopp måtte se på at Emery og hans Sevilla feiret seier i Europaligaen i 2016. Det var Emerys tredje seier i turneringen – i 2021 vant han den igjen, denne gangen med Villarreal.

TILSKUER: Klopp måtte se på at Emery og hans Sevilla feiret seier i Europaligaen i 2016. Det var Emerys tredje seier i turneringen – i 2021 vant han den igjen, denne gangen med Villarreal.

Siden den gang har stabilitet og fremgang vært nøkkelord på Anfield, mens ikke det samme kan sies om Emery som har hatt relativt mislykkede opphold i PSG og Arsenal på CVen siden. Sommeren 2020 vendte han tilbake til Spania, nærmere bestemt Villarreal, og der gjør han det han gjør best: leverer resultater i Europa. Forhåpentligvis får Klopp og Liverpool sin revansje i årets semifinale.

Hva sier managerne?

– Vi har analysert dem skikkelig, og jeg har hatt mye respekt for Emery fra før, sa Klopp på sin pressekonferanse tirsdag.

– Jeg hadde sett kampene mot Bayern og Juventus med et halvt øye, og nå har jeg sett dem skikkelig – og wow. Det er imponerende.

– Unai er en trener i verdensklasse, og gjør en utrolig jobb der. I kampene vi har analysert har vi ikke vært involvert, og nå må vi sørge for å gjøre livet så vanskelig som mulig for dem og det er det vi skal prøve på over disse to kampene.

Klopp tror Liverpool vil være godt forberedt, kanskje bedre enn Juventus og Bayern München, og vil ikke bli tatt på senga.

– De har kanskje hatt en fordel i forrige kamp med at Bayern har undervurdert dem, men det er det ingen sjanse for at vi skal gjøre, spesielt ikke etter disse kampene. Så den lille fordelen der vil de ikke ha denne gangen.

– De er et veldig, veldig bra fotballag som ønsker å skape historie. Det er første gang de vil være med i en Champions League-finale, og det ville vært enormt for dem, men det er like viktig for oss. Vi ønsker å komme oss dit med alt vi har.

Også Unai Emery var full av lovord om sin kollega og motstander, Klopp.

– Vi spilte mot Klopps lag i finalen i 2016 og det at de fortsatt er her i 2022 sier mye om tålmodighet, tro og lederskap som har blitt brukt for å bygge laget, sa Emery på sin pressekonferanse før kampen.

– Dette er det beste Liverpool-laget jeg har sett. Jeg var der da det fantastiske Liverpool-laget vant Champions League, men i år har jeg sett og analysert dem, og de er enda bedre.

– De har bygget et Liverpool-lag som matcher trener, med smilet, energien. Det er ikke bare intensiteten, hastigheten og løpingen, de har også funnet pausen, og den ekstra pasningen.

– Jeg ser en oppdatert og forbedret versjon. De har utvikøet eksepsjonelle spillere, sa Emery, som også innrømmer at overraskelsesmomentet til Villarreal er borte etter kampene mot Juventus og Bayern.

– Hvis du er i semifinalen, er det fordi du har fortjent det. Og det vi har hørt fra Liverpool, det de har sagt har vært veldig intelligent, og respekten de har vist.. de kjenner oss, de vet at det vil bli tøft med det potensialet vi har. De er favoritter, men har respekt.

GOD STEMNING: Det er alltid god stemning mellom managerne når de møtes, her fra Emerys tid i Arsenal.

GOD STEMNING: Det er alltid god stemning mellom managerne når de møtes, her fra Emerys tid i Arsenal.

Hvordan er skadesituasjonen?

Jürgen Klopp har bare én skadebekymring før kveldens semifinale. Det er Roberto Firmino, som enda ikke har klart å riste av seg fotskaden han fikk på tampen av FA-cupsemifinalen mot Manchester City.

– Jeg tror ikke han er klar ennå, sa Klopp til Liverpoolfc.com tirsdag. Men det virker ikke som det er en veldig alvorlig skade på brasilianeren.

– Han løper utendørs, og det er åpenbart bra, men jeg er ikke sikker. Kanskje noen etterpå kan overraske meg og si «ja, Bobby er klar», så tar jeg det i mot med åpne armer, men jeg tror ikke det skjer.

Det er lite som tyder på at det skjer.

For Villarreals del er situasjonen litt mer alvorlig. En av deres farligste målscorere, Gerard Moreno, er ikke aktuell til kveldens kamp etter at han pådro seg en strekk i låret tidligere i april.

– Gerard Moreno er på bedringens vei, men i morgen kommer for tidlig, sa Emery ifølge El Chiringuito TV. Moreno kan bli klar til returoppgjøret neste uke.

Emery må også klare seg uten Yeremi Pino, kantspilleren som har scoret syv mål og notert fire målgivende denne sesongen. Francis Coquelin som har vært skadet, er derimot tilbake som normalt.

Hvordan har det gått så langt?

Liverpool vant samtlige kamper i gruppespillet, mot Atletico Madrid, AC Milan og Porto. I åttedelsfinalen ventet Inter Milan, og Liverpool sikret seg avansement i den første kampen på San Siro. Der vant Klopps menn 2-0, som skulle vise seg å bli helt avgjørende. I returoppgjøret på Anfield klarte faktisk italienerne å påføre Liverpool et sjeldent hjemmetap, men 1-0 var ikke nok. Liverpool hadde stort sett god kontroll.

I kvartfinalen var motstander Benfica. I Portugal vant Liverpool 3-1, etter mål fra Konaté, Mané og Diaz. På Anfield spilte Liverpool på sparebluss mot et Benfica som ønsket drømmecomeback. Takket være mål fra Konaté og to mål fra Firmino ble det 3-3 på Anfield.

Villarreal kvalifiserte seg til årets turnering ved å vinne fjorårets Europa League, der de slo Manchester United i finalen. United fikk sin revansje i årets gruppespill, der de slo spanjolene i begge kampene, men Villarreal gikk videre som gruppetoer.

I utslagsrundene har de sjokkert fotball-Europa. Først slo de ut Juventus i åttedelsfinalen, 4-1 sammenlagt. Første kamp endte 1-1, og i Torino fikk hjemmelaget juling, 3-0, med mål fra Gerard Moreno, Pau Torres og Arnaut Danjuma.

OVERRASKET: Villarreal overrasket de fleste ved å danke ut Juventus i åttedelsfinalen. Her feirer de avansement, blant annet med et banner til ære for Hillsborough-ofrene.

OVERRASKET: Villarreal overrasket de fleste ved å danke ut Juventus i åttedelsfinalen. Her feirer de avansement, blant annet med et banner til ære for Hillsborough-ofrene.

I kvartfinalen møtte de Bayern München, som de danket ut 2-1 sammenlagt.

Villarreal og Liverpool møttes i semifinalene i Europaligaen i 2016. Der vant Liverpool 3-1 sammenlagt. Spanjolene ledet 1-0 etter første kamp på El Madrigal, før Liverpool vant 3-0 i returoppgjøret.

Hvem skal starte?

Jürgen Klopp ønsker nok å bruke hele troppen denne uken, som har bydd på tett kampprogram. Søndagens møte med Everton ble av det strevsomme slaget, og allerede lørdag klokken 13.30 skal de røde til Newcastle for en viktig Premier League-kamp.

Han kan stort sett velge og vrake i en nærmest skadefri tropp, med unntak av Roberto Firmino.

Ibrahima Konaté har ofte blitt valgt foran Joel Matip i Champions League-kamper, så en forsvarsfirer bestående av Trent Alexander-Arnold, Konaté, Virgil van Dijk og Andy Robertson vil ikke overraske noen.

De fleste ønsker nok å se Fabinho og Thiago på midtbanen, men det er ikke utenkelig at en av dem blir plassert på benken for å gi plass til mere uthvilte Jordan Henderson (som startet på benken mot Everton) og Naby Keita (som bare spilte én time mot Everton).

På spissplass er sannsynligheten stor for at Luis Diaz kommer inn fra start, etter at han bare fikk en halvtime mot Everton, ved siden av Mo Salah som er på vei tilbake i form, og Sadio Mané som har vært stabil lenge.

Hvem ønsker du å se fra start? Ta ut ditt lag her.

Hva kan du lese før kampen?

Kveldens motstander ledes av Unai Emery – en mann som briljerer i Europa men slet i Premier League.

Da Liverpool møtte Unai Emerys Sevilla i finalen av Europaligaen i 2016, var det Europa-spesialist Emery som gikk seirende ut. Tapet i Basel la grunnlaget for den suksessen Liverpool nå opplever.

Liverpool møtte Villarreal i semifinalen i Europaligaen i 2016, og fem spillere er igjen fra den Anfield-kvelden for seks år siden. Antageligvis er det bare én av dem som kan dukke opp på banen i kveld.

Villarreal har overrasket fotballverdenen med å slå ut både Juventus og Bayern München så langt i turneringen, men tidligere Liverpool-spiller Alberto Moreno mener at Liverpool blir et steg opp for hans nye lag.

Emerys lag består av ni tidligere Premier League-spillere, som ikke var spesielt vellykkede i England.

Liverpool kjemper om en historisk kvadrupel. Jamie Carragher var en del av troppen som vant en Trippel, bestående av Ligacupen, FA-cupen og UEFA-cupen i 2001. I sin spalte i The Telegraph forteller han hvordan laget klarte å holde fokus gjennom troféjakten.

Hvordan kan du følge kampen?

Liverpool - Villarreal har avspark kl. 21.00, og blir vist på TV 2 Play og TV 2 Sport 1 i Norge.

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter.

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivining sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).