Alt du trenger å vite før det 240. Merseyside-derbyetIngen lag har tatt færre poeng på bortebane enn Everton

Blåtrøyene har tapt samtlige seks bortekamper under Frank Lampards ledelse.

For bare andre gang i historien spiller Liverpool mot Manchester United og Everton i påfølgende ligakamper. Man må helt tilbake til september 1925 for å finne sist det skjedde. Altså for nesten 100 år siden. Den gangen ble en 5-0-seier over United etterfulgt av en 5-1-triumf over naboen fra andre siden av Stanley Park.

Søndagens kamp mellom Liverpool og Everton på Anfield er det 240. Merseyside-derbyet i rekken. Det har vært spilt 205 ligamøter mellom de to naboene. Alle disse har kommet i den engelske toppdivisjonen, men få av disse har hatt så stor betydning for utfallet i begge ender av tabellen som det 206. ligamøtet. Det trenger ikke bli noe 207. møte neste sesong.

Liverpool har tapt bare en gang på de siste 25 kampene mot Everton i alle turneringer. Et 2-0-tap i Premier League på Anfield forrige sesong. 

Hva sier managerne?

– Ja, selvsagt, svarte Jürgen Klopp da han fikk spørsmål om han kommer til å savne lokaloppgjørene dersom Everton rykker ned. 

– Vi er alle vant til å ha to klubber fra byen i Premier League, med all viraken som følger med lokaloppgjørene. Det har vært litt annerledes denne uken, siden vi spilte mot Manchester United på tirsdag, men vanligvis snakkes det om derbyet hele uken før kampen. Selvsagt kommer jeg til å savne noe sånt, sa Liverpool-manageren.

Mange Liverpool-supportere deler nok ikke den oppfatningen, og ville elsket at Everton rykket ned. Spesielt de lokale.

Frank Lampard vil lede Everton i det som er hans første Merseyside-derby. Han hadde på forhånd takket ja til ett poeng på Anfield.

– Selvsagt ville jeg tatt ett poeng, svarte han på det spørsmålet.

London-mannen hevder at han skjønner hva et Merseyside-derby dreier seg om.

– Jeg skønner det. Jeg har venner som er Evertonians, og det er folk jeg støter på som er Evertonians. Jeg er klar over størrelsen på klubben. Dette er en historisk klubb, og jeg skjønner hva klubben betyr for de som følger den. Jeg forstår hva en seier på Anfield vil bety for dem. 

– Det er to sider ved dette for meg. Først og fremst handler det selvsagt om poengene. De er så viktige for oss. Hadde vi ligget på åttende- eller tiendeplass kunne jeg tenkt på hva dette betyr for den blå halvdelen av byen. Men akkurat nå tenker jeg bare på poengene. Det hadde vært stort å gi våre fans noe å juble for.

Lampard ble mektig imponert over Liverpools spill mot Manchester United på tirsdag.

– Ingen som så førsteomgangen deres mot Manchester United kunne ha unngått å bli imponert. Dersom du elsker fotball, elsket du å se den omgangen. Det var høyt tempo, nøyaktige pasninger og høy kvalitet på alt. Energien i laget. Den omgangen hadde alt.

Hvordan er skadesituasjonen?

Jürgen Klopp har en skadebekymring foran lokaloppgjøret. Det er Roberto Firmino, som fikk en fotskade på tampen av FA-cupsemifinalen mot Manchester City.

– Bobby blir bedre og bedre. Det er bare ukomfortabelt og smertefullt for ham. I dag er den første dagen han vil være ute på treningsbanen, og vi har fortsatt to dager igjen, så kanskje rekker han det, kommenterte Liverpool-manageren fredag da han ble spurt om skaden til sin brasilianske spiss.

– Dersom Bobby gir oss tommel opp vil han bli involvert. Dersom ikke, får vi vente noen dager til, men jeg tror i alle fall at han vil være tilbake til neste kamp etter Everton-kampen, la Klopp til.

For Everton er karer som Dominic Calvert-Lewin, Andre Gomez, Donny van de Beek, Nathan Patterson, Tom Davies og Andros Townsend uaktuelle på grunn av skader. Midtstopper Yerry Mina spilte 90 minutter på onsdag. Det var hans første hele kamp etter to måneder på sidelinjen med skade.

– Vi har noen småskader. Donn van de Beek rekker ikke kampen. Han har en liten lyskeskade. Andre Gomes har også en liten skade som holder han ute i helgen. Jeg vil ta en avgjørelse når det gjelder Yerry når det nærmer seg avspark, på grunn av at det er så tett mellom kampene. Han er en viktig spiller for oss, og vi vet vi har seks kamper til vi skal spille, sa Frank Lampard til pressen.

Hvordan har det gått så langt?

Everton kjenner pusten av nedrykksspøkelset i nakken. Det er bare ett poeng ned til Burnley under streken, og et tap på Anfield kan få fatale konsekvenser for de blå. Dersom Burnley unngår tap mot Wolverhampton tidligere på dagen vil de blå ligge under streken før avspark tas på Anfield.

Liverpool jakter en historisk kvadrupel, og har slått begge Manchester-klubbene i løpet av bare noen få dager. De røde har den beste hjemmestatistikken i Premier League. Samtidig er det ingen lag som har plukket færre poeng på bortebane enn Everton. Blåtrøyene har tapt samtlige seks bortekamper under Frank Lampards ledelse.

I begynnelsen av desember vant Liverpool 4-1 på Goodison Park, etter to scoringer av Mohamed Salah og en hver fra Jordan Henderson og Diogo Jota.

Hvem skal starte?

Slik stilte lagene i forrige kamp, tidligere denne uken:

Liverpool 4-0 Manchester United (19. april): Alisson, Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson, Fabinho, Henderson, Thiago, Diaz, Mane, Salah.

Everton 1-1 Leicester City (20. april): Pickford, Coleman, Mina, Godfrey, Mykolenko, Allan, Delph, Iwobi, Gordon, Gray, Richarlison.

Everton stilte med en frontrio bestående av Richarlison, Demarai Gray og Anthony Gordon mot Leicester på Goodison. De tre slet med å få samspillet til å fungere, og Everton spilte en svak førsteomgang der spesielt Gordon leverte svakt pasningsspill og ditto dødballer. Men det var Gray som ble byttet ut da Lampard satte inn Salomon Rondon drøye tjue minutter ut i andre omgang.

Lampard satte også inn Dele Alli etter 58 minutter, og den tidligere Tottenham-spilleren var med på å få vertene inn i kampen igjen. Midtbanespilleren har fortsatt ikke startet en eneste kamp under Lampards ledelse, men 26-åringen hadde sammen med Rondon en finger med i spillet da Richarlison gjorde utligningsmålet to minutter på overtid.

Jürgen Klopp har alle muligheter til å rullere på laget. Konate inn for Matip blir kanskje en endring i forsvarsrekka, basert på hvordan Klopp har rotert mellom de to stopperne tidligere i sesongen. Naby Keita er en kandidat til å erstatte Jordan Henderson på midtbanen, mens Diogo Jota kan være en mulig avløser i angrepsrekka.

Hva kan du lese før kampen?

Med litt hell kan Luis Diaz sikre seg tidenes fotball-jackpot, og vinne hele seks trofeer denne sesongen. At han må delta så aktivit i forsvarsspillet synes han var det vanskeliste med overgangen til engelsk fotball.

Ingen fra Liverpool kom med da Premier League utvidet sitt Hall of Fame med ytterligere seks legender denne uken.

Everton-spissen gjorde 16 mål forrige sesong. Nå går han glipp av lokaloppgjøret.

Jürgen Klopp slår tilbake etter kritiske bemerkninger om Thiago Alcantara fra Dietmar Hamann og John Barnes.

Liverpool har dårlige erfaringer med Everton-spillernes aggressivitet fra Goodison-derbyet i fjor, hvor både Virgil van Dijk og Thiago Alcantara fikk langtidsskader.

Hvordan kan du følge kampen?

Liverpool - Everton har avspark kl. 17.30, og blir vist på TV 2 Sport Premium i Norge.

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter. 

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivining sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).