13 år siden Liverpool-eierens sønn ba supporter dra til helvete

Tom Hicks junior mistet besinnelsen og sendte stygge mailer til Liverpool-supporter.

Tom Hicks Jr er kanskje ikke like kjent som sin far, Tom Hicks. Hicks var en del av den svært upopulære eierduoen Hicks og Gillett, men i noen dager i januar 2010 blåste det rundt junior.

Mistet besinnelsen

En januarkveld i 2010 plinget det i mailinnboksen til Spirit of Shankly-medlem Steve Horner. Horner hadde sendt en mail noen minutter tidligere, en mail som inneholdt sitater fra en kritisk artikkel han hadde lest i Liverpool Echo, om at Rafael Benitez ikke fikk den økonomiske backingen han trengte i januarvinduet. Artikkelen var signert Dominic King.

Horner sendte mailen til Tom Hicks, George Gillett og Tom Hicks Jr.

Junior svarte umiddelbart:

«Idiot.»

Man skulle nesten ikke tro det var mulig å gjøre seg mer hatet på Merseyside enn de allerede var. Tre år tidligere hadde de to amerikanerne tatt over eierskap i klubben. De lovet å ikke gjøre som Glazer-familien i Manchester United, men likhetene var slående. Eierne satt klubben i stor gjeld ved å refinansiere lånene sine, de satt aldri en «spade i jorda etter 60 dager» som de hadde lovet, for å bygge ny stadion i Stanley Park. Supporterne begynte sine demonstrasjoner i 2008. Anti-Hicks og Gillett-aktivismen foregikk både på Anfield, i gatene rundt, og på internett. Tom Hicks Junior hadde blitt jaget ut av en pub ved Anfield et par år tidligere og visste at han var mislikt blant supporterne. Nå skulle han gjøre det enda, enda verre.

FIKK PLASS I STYRET: Tom Hicks Jr på stadion etter å ha blitt innlemmet i Liverpool-styret.

FIKK PLASS I STYRET: Tom Hicks Jr på stadion etter å ha blitt innlemmet i Liverpool-styret.

Horner svarte på Hicks Juniors email. Han lurte på om han hadde noen kommentarer til Kings artikkel. Det var da Hicks Jr mistet besinnelsen fullstendig:

«Blow me, fuck face. Go to hell. I’m sick of you.» Klokken var 03:40 i Texas.

– Spikeren i kista

Etter at sjokket hadde lagt seg, kunne Horner gni seg i hendene.

– Jeg fikk ferten av blod, og følte at dette kunne være et lite men viktig bidrag i kampen for å kvitte seg med Hicks og Gillett, fortalte Horner i Brian Reades bok, «An Epic Swindle: 44 months with a pair of cowboys».

– Jeg ville sette spikeren i kista fordi jeg hatet dem, lidenskapelig, for skaden de påførte min fotballklubb. De jaget vekk lidenskapen jeg hadde for fotball og for Liverpool FC og jeg var desperat for at de skulle selge og aldri komme tilbake igjen.

Horner postet korrespondansen på et forum og det spredte seg som ild i tørt gress. Da sola sto opp i Lone Star State noen timer senere, hadde den komiske men hårreisende e-mail-utvekslingen blitt spredt over internett. På kvelden, Texastid, kom en kort beklagelse til Horner. Det hjalp lite. Avisene i Storbritannia hadde for lengst funnet veien til butikkene, og nettavisene koste seg med Hicks Jrs ord i fete overskrifter.

Spirit of Shankly var klare i sin tale: Tom Hicks Junior måtte vekk fra styret. Et par dager etter den skjebnesvangre eposten, takket Hicks Jr for seg og forlot sin plass i styret.

Ble kvitt dem med kamp

De mange demonstrasjonene mot eierne fikk omsider utslag. I april 2010 ble det klart at Hicks og Gillett ville ut av klubben. Martin Broughton ble ansatt som uavhengig styreformann, mannen som fikk i oppgave å finne nye eiere til klubben. Sammen med han i styret satt de to eierne, samt Ian Ayre og Christian Purslow.

BLE SOLGT: Martin Broughton, Ian Ayre (i bakgrunnen) og Christian Purslow utenfor rettssalen i London under salget av Liverpool FC.

BLE SOLGT: Martin Broughton, Ian Ayre (i bakgrunnen) og Christian Purslow utenfor rettssalen i London under salget av Liverpool FC.

Salget gikk ikke uten kamp fra den skamløse Hicks. Hicks senior ønsket å selge Liverpool, men han ønsket å ha lengre tid på seg til å finne en kjøper som var villig til å betale en høyere sum en NESV. Men tiden rant ut for lånet som måtte betales tilbake til RBS. Hicks hadde derfor gått til Blackstone/GSO for å låne penger til å betale gjelden, men det fikk Liverpools supportere nyss i.

Det ble aksjonert. 14 000 eposter fant veien til innboksene til forskjellige Blackstone-ansatte. «Hvis Blackstone Group/GSO Capital Partners slår seg sammen med Tom Hicks i hans plyndring av Liverpool Fotball Club vil dere få en veldig mektig fiende.»

Dagen etter aksjonen gikk det rykter om at investeringsselskapet hadde trukket seg, men én supporter ville forsikre seg. Alan Kayll fant telefonnummeret til en høyt oppe i Blackstone-systemet, men mannen tok ikke telefonen. Kayll la igjen en melding på svareren hans.

«Hvis du ikke ringer meg tilbake kommer jeg til å dele kontaktinformasjonen din på alle Liverpool FC-nettsider.»

Han ringte fort tilbake. Michael Whitman kunne bekrefte at de hadde trukket tilbudet om lånet, og de 14 000 epostene hadde kræsjet hele systemet til investeringsselskapet.

Etter en flørt med blant annet en kinesisk investor og syrisk businessmann, ble Liverpool i oktober 2010 solgt til New England Sports Ventures – nå Fenway Sport Group.  Selvsagt ikke uten en rettssak mot Hicks som forsøkte å sette en bremser for salget, men John W. Henry, NESV og Liverpool FC vant kampen.