Brighton-spillerens universitetsoppgave avslørte «hemmeligheten» bak dribling

Brighton-spilleren er en av engelsk fotballs friske pust denne sesongen, og fikk hele verdens øyne på seg under VM i Qatar.

«Mitoma-showet» fikk stående applaus fra fotballkommentatorer etter 3-0-seieren over Liverpool. Det var ikke første gang japaneren hadde scenelyset rettet mot seg.

I sentrum av kontroversielt VM-mål

Aldri har så mange øyne vært rettet mot Kaoru Mitoma og hans utstrakte fot, som ca klokken 21.07 på torsdag 1. desember. Japan og Spania møttes på Khalifa International Stadium i Doha i gruppe Es siste kamp. Spania ville gå videre med seier og uavgjort, og tok ledelsen oppskriftsmessig i første omgang. I andre omgang kjempet samuraiene seg tilbake med en kjapp utligning, og bare tre minutter senere fant de nettmaskene nok en gang.

Mitoma jaget ballen mot dødlinjen og kriget frem et innlegg som fant Ao Tanaka som satt ballen i mål og ga Japan 2-1-ledelsen. Målet ble annullert – ballen var da vitterlig over dødlinjen, men VAR tok en titt på situasjonen likevel. Og da ble det diskutert i alle hjem, alle puber, på alle sosiale medier – var hele ballen over linjen?

VAR BALLEN OVER LINJA?: Mitoma hadde målgivende pasning på et av VMs mest omtalte mål.

Absolutt alle har sett bildene og absolutt alle vet utfallet. HELE ballen hadde ikke gått over linjen, selvom noen vinkler forsøkte å lure oss. Den målgivende pasningen var innenfor regelverket, målet var godkjent, Japan ledet, Japan vant, Japan toppet gruppe E foran Spania og Tyskland.

Skrev universitetsoppgave om dribling

Det har vært en innholdsrik sesong for Mitoma. 25-åringen fra Kawasaki startet karrieren på akademiet til Kawasaki Frontale, før han spilte for universitetslaget University of Tsukuba der han studerte idrett og gymnastikk.

På universitetet skrev han en oppgave om dribling.

– Det var det enkleste temaet for meg å velge for jeg elsker fotball og dribling er det jeg liker best, fortalte han til The Athletic tidligere denne måneden.

– Jeg jobbet med å analysere lagkameratene mine som var gode og ikke så gode på å drible og prøvde å finne ut hva det skyldtes. Jeg satt kameraer på hodene til lagkameratene mine for å studere hvor og hva de så etter og hvordan motstanderen så på dem. Slik lærte jeg at de gode spillerne så ikke på ballen. De så fremover, og fanget ballen uten å se på bena sine. Det var forskjellen. Jeg var en av de bedre driblerne på den tiden men ikke helt enestående.

Om det er takket være studiene eller bare et naturlig talent som gjør at japaneren er så leken med ballen i beina vites ikke, men det har neppe skadet. Målet han scoret mot Everton i 4-1-seieren tidligere i år viste at han gjorde akkurat det som de beste driblerne i undersøkelsen hans gjorde – holdt hodet opp.

Mitoma-showet

Etter tre år med universitetsfotball signerte han for førstelaget til Kawasaki Frontale, og etter bare én sesong i japansk J1-fotball ble han hentet til Europa. Det var Brightons speidere som var på ballen. Mitoma ble hentet for bare 2,3 millioner pund og nok en gang viste Brighton at de er gode på rekruttering. Etter at han signerte for sørkyst-klubben i 2021 ble han sendt rett på lån til Union SG i belgisk toppdivisjon.

I oktober 2021 ble han byttet inn i pausen i en kamp der Seraing ledet 2-0 og Union SG i tillegg hadde fått en mann utvist.

Japaneren scoret hattrick og Union SG vant 4-2. Lagkamerat Christian Burgess kalte kampen for «the Kaoru Mitoma show» i intervju med Sky, og i 2022/23-sesongen har showet blitt tatt til scenen i Brighton.

Etter syv mål på 27 kamper i Belgia, spilte han seg inn i Brightons førsteellever etter 4-1-seieren over Chelsea i oktober.

Mitoma har vist seg som en av ligaens friske pust denne sesongen. En titt i Brighton-forumet North Stand Chat viser at Seagulls-supporterne ikke er spesielt bekymret over å ha mistet Leandro Trossard til Arsenal – de har jo Mitoma, som flere forumbrukere mener er en bedre spiller.

MÅLSCORER: Mitoma feirer 1-0-målet mot Leicester.

Ifølge Sky er Mitoma den spilleren i Premier League som scorer og leverer flest forventede målgivende pasninger oftest i hele ligaen – han er blant topp ti målscorere og topp ti målgivende fra åpent spill. Han er nummer tre for antall suksessfulle driblinger per 90. minutter.

– Han avslutter som Thierry Henry. Han er så nonsjalant til å sette ballen i lengste hjørnet, enten det er på treninger eller i kamper. Det er rart for når folk flest får panikk, ser han ut til å ha så mye tid på ballen i slike situasjoner, sa tidligere lagkamerat Burgess til Sky.

Liverpools spillere og supportere hadde billetter til første rad til Mitoma-showet da lagene møttes på Amex i tidligere i måneden. Trent Alexander-Arnold hadde hendene fulle da han forgjeves forsøkte å stanse hurtigtoget på Brightons venstre kant. Mitoma var en av de beste på banen da Brighton rev Liverpool i fillebiter.

Søndag møtes lagene på Amex igjen, denne gangen i FA-cupens fjerde runde. Kampen har avspark kl. 14.30, og vises på V Sport 1 og Viaplay.