Champions League og manglende januarsalg kan være en grunn til at det ikke har kommet en ny midtbanespiller

Det er under to uker til januarvinduet stenger, og da skal det også meldes inn en ny Champions League-tropp.

Helt siden i fjor sommer har Liverpools mangler på midtbanen vært heftig debattert, og oppe til diskusjon omtrent hver eneste uke. Allerede tidlig i sesongen ble det tydelig at selv de mest pessimistiske nok hadde et poeng, og at det var en posisjon på banen der de røde burde ha gjort noe.

Fra VM-pausen i midten av november og frem til overgangsvinduet åpnet kunne vi daglig lese spekulasjoner om hvilke spillere som kunne komme inn og friske opp midtbanen, som ikke hadde blitt forsterket siden Thiago Alcantara ble kjøpt fra Bayern München i september 2020, men da vinduet først åpnet har det virket ganske tydelig at det er usannsynlig med midtbanekjøp før til sommeren.

En grunn til det, kan være statusen i Champions League, der de røde skal møte Real Madrid i februar og mars. Det var thisisianfield.com som var først ute med å melde om problematikken rundt dette. 

Fikk ikke registrert full tropp

Da Liverpool registrerte troppen for gruppespillet i Champions League tidlig i september, var det klart at Alex Oxlade-Chamberlain og Naby Keita begge var utelatt.

Begge spillerne hadde pådratt seg alvorlige skader, og kom ikke til å ha noen avgjørende rolle i et gruppespill som skulle ferdigspilles på rekordtid før VM-pausen.

Det er kun tillatt å registrere 17 spillere som ikke har status som «hjemlige». Minst fire spillere må ha kommet opp gjennom egen klubb, og fire kan ha kommet opp gjennom en annen engelsk klubb.

For å ha status som egenprodusert må du ha vært tre år sammenhengende i dagens klubb mellom alderen 15 og 21 år. For å ha status som «hjemlig» fra samme nasjon, må du ha vært det samme i en annen engelsk klubb. En spiller som er under 21 kan stå på B-listen, og teller ikke med i 25-mannstroppen i det hele tatt, dersom han har vært to år i klubben.

Liverpool registrerte Caoimhin Kelleher, Joe Gomez og Trent Alexander-Arnold fra egen klubb, og Nathaniel Phillips, James Milner, Jordan Henderson og Fabio Carvalho som fire hjemlige som har kommet opp gjennom en annen engelsk klubb.

EGENPRODUSERT: Joe Gomez kom til Liverpool i så ung alder at han har vært der i tre år sammenhengende før han ble 21, og har status som egenprodusert.

EGENPRODUSERT: Joe Gomez kom til Liverpool i så ung alder at han har vært der i tre år sammenhengende før han ble 21, og har status som egenprodusert.


Disse ble registrert

Målvakter:
Alisson Becker, Caoimhin Kelleher og Adrian

Forsvarere:
Virgil van Dijk, Joel Matip, Ibrahima Konate, Joe Gomez, Nathaniel Phillips, Trent Alexander-Arnold, Calvin Ramsay, Andy Robertson og Kostas Tsimikas.

Midtbanespillere:
Fabinho, Thiago Alcantara, Jordan Henderson, James Milner, Arthur, Fabio Carvalho, Stefan Bajcetic

Angrep:
Roberto Firmino, Mohamed Salah, Diogo Jota, Luis Diaz og Darwin Nunez

* Spillere som Curtis Jones og Harvey Elliott er blant spillerne på B-listen og trengte ikke registreres.

Tre nye inn – må noen ut?

Ved midnatt 2. februar må Liverpool levere inn listen over hvilke 25 spillere som skal kunne spille i åttendedelsfinalene mot Real Madrid.

Ifølge reglene er det kun tre nye spillere som kan registreres på listen. En må regne med at nyinnkjøpte Cody Gakpo er en, sammen med Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain. Oxlade-Chamberlain kunne hatt status som «hjemlig» spiller, men ikke som egenprodusert, så det ville ikke hatt noen betydning for om de røde skulle oppfylle kravet med fire egenproduserte og fire fra andre engelske klubber.

MÅ REGISTRERES: Cody Gakpo må registreres for å kunne spille mot Real Madrid.

MÅ REGISTRERES: Cody Gakpo må registreres for å kunne spille mot Real Madrid.

Ifølge thisisianfield.com vil Stefan Bajcetic nå etter jul som 18-åring oppfylle kravene om å kunne stå på B-listen, siden han har vært i klubben i sammenhengende to år mellom han var 15 og 21 år gammel, og trenger ikke lenger å ta en av plassene for seniorspillerne. Slik vil det gjøre ledig én plass fra troppen i gruppespillet.

Fortsatt vil det kun være mulig for Liverpool med 24 registrerte spillere til høsten, så dersom Gakpo, Keita og Oxlade-Chamberlain skal registreres, er det to spillere som må ut.

Hvem skal ut?

Kanskje kommer Adrian til å bli den første som ryker fra denne listen, siden Liverpool kan bruke Harvey Davies som tredjekeeper. Han har sittet på benken allerede i Champions League denne høsten.

Hvem som blir den andre for å gjøre plass til en spiller til er interessant. Arthur Melo har kun spilt 13 minutter for klubben så langt, og selv om agenten hans har snakket om at han ligger tre uker foran skjema spørs det om det er han som vil satses på når han har klart å trene seg opp igjen.

Dersom Virgil van Dijk blir skadefri til kampene, kan Nathaniel Phillips være en annen som kan ryke, om klubben mener alternativene Joel Matip, Joe Gomez og Virgil van Dijk er nok, i tillegg til de som står på B-listen eller spillere i andre posisjoner som kan gjøre en jobb. Phillips teller ikke som egenprodusert for Liverpool, siden han først kom som 19-åring etter å ha vært i Boltons akademi.

Calvin Ramsay er en tredje spiller som har vært veldig inn og ut denne sesongen, der Liverpool har alternativer som James Milner og Trent Alexander-Arnold i den posisjonen.

KAN FJERNES? Adrian kan komme til å miste plassen i Champions League-troppen.

KAN FJERNES? Adrian kan komme til å miste plassen i Champions League-troppen.


En grunn til manglende kjøp?

Både Keita og Oxlade-Chamberlain har kontrakter som går ut til sommeren, men begge har fått spilletid etter VM. Spesielt Keita viste hvilken ressurs han kan være i cupkampen mot Wolverhampton på mandag.

Uten salg av en av dem i januar før de eventuelt forlater klubben gratis til sommeren, måtte det blitt tatt noen vanskelige valg.

Dersom de røde skulle kjøpt en midtbanespiller, som for eksempel Moises Caicedo fra Brighton som de har vært så mye linket til, så ville ikke han hatt status som en hjemlig spiller og måtte registreres. Da ville plassen røket for Oxlade-Chamberlain eller Keita, siden maks tre nye kan registreres og det virker helt opplagt at Gakpo skal være med.

En klubb som Chelsea vil ha hodepine nå de neste ukene, etter å ha hentet Joao Felix (lån), Mykhailo Mudryk, Andrey Santos, David Datro Fofana og Benoit Badiashile, og bare tre av dem kan registreres. Da skal også tre spillere ut, fra en liste som består av etablerte førstelagsspillere.