Chelseas nye eier er glad i å bruke penger – slik kommer London-laget seg rundt FFP

Chelsea har brukt like mye penger på seks måneder som Liverpool har på ti år.

I mai 2022 fikk Chelsea Football Club nye eiere. Amerikanske Todd Boehly og Clearlake Capital kjøpte klubben fra Roman Abramovitsj for 4,25 milliarder pund. En svinhøy pris – rekord for et idrettslag – og Boehly og co har fortsatt der de startet: med å bruke penger.

Ukrainsk storkjøp

Boehly har fått leke seg i to overgangsvinduer. På den tiden har de blå kastet ut rundt 600 millioner pund på spillerkjøp.

Chelsea har tatt overganger til nye høyder. Aldri tidligere har en klubb brukt så mye penger på spillerkjøp, ifølge Swiss Ramble. Manchester City brukte 328 millioner pund i 2017/18 og ligger på andreplass. I januar alene har klubben ha brukt mer enn hele Bundesliga, Serie A og Ligue 1 til sammen.

Seneste mann inn, den argentinske verdensmesteren Enzo Fernandez kostet hele 107 millioner pund. Og tidligere i januar betalte London-klubben 88 millioner pund for ukrainske Mykhailo Mudryk.

I sommerens vindu hentet Chelsea ni spillere, blant andre Raheem Sterling, Kalidou Koulibaly, Wesley Fofana og Marc Cucurella. Londonlaget brukte 273 millioner pund (inkludert bonuser) på overganger i sommer, 233 millioner i netto.

Manager Thomas Tuchel fikk altså mye midler å rutte med, men bare én uke etter at vinduet stengte, led Tuchel Chelsea-forbannelsen: han fikk sparken. Inn kom Graham Potter fra Brighton, uten at resultatene har forbedret seg. Men det er altså ikke pengene det står på.

I januar har det toppet seg, med et utlegg på om lag 319 millioner pund på nye spillere. Det nådde de mot slutten av deadline day, da de altså sikret seg Fernandez fra Benfica for 107 millioner pund - ny britisk overgangsrekord, for en spiller som ble hentet til Portugal for langt under en femtedel av den prisen. 

Chelsea bruker altså penger, men den løse lommeboka har fortsatt ikke gitt ønsket resultater på banen. De blå ligger på en tiendeplass på Premier League-tabellen, bak Liverpool.

Pengebruken sammenlignet med Liverpool

Å sette Chelsea-eiernes og Liverpool-eiernes pengebruk opp mot hverandre blir omtrent som å sammenligne epler og pærer.

Liverpool la et ganske aktivt overgangsvindu bak seg i sommer da de brukte 73,16 millioner pund på spillere (ikke inkludert potensielle bonuser), med Darwin Nuñez-kjøpet som det dyreste. Samtidig solgte Liverpool spillere for 61,5 millioner pund (ikke inkludert potensielle bonuser).

I januar har Liverpool hentet Cody Gakpo fra PSV Eindhoven for 37 millioner pund, med muligheter for bonuser. Det vil si at så langt i 2022/23-sesongen har Liverpool handlet spillere for 48,66 millioner pund i netto.

Liverpools overgangsvindu sommer 2022:

Inn:

Darwin Núñez, Benfica, £64M+£21M

Fábio Carvalho, Fulham, £5M+2,7M

Calvin Ramsay, Aberdeen, £4M+£2,5M

Trent Kane-Doherty, Derry, £158 000

Oludare Olufunwa, Southampton, gratis

Totalt: £73,16M (£99,36M med bonuser)

Ut:

Sadio Mané, Bayern München, £27,5M+£7,5M

Neco Williams, Nottingham Forest, £17M

Takumi Minamino, AS Monaco, £13M+£2,5M

Ben Davies, Rangers, £4M

Tom Clayton, Swindon Town, ukjent sum

Divock Origi, AC Milan, frigitt

Loris Karius, Newcastle, frigitt

Sheyi Ojo, Cardiff, frigitt

Ben Woodburn, Preston North End, frigitt

Elijah Dixon-Bonner, frigitt

Luis Longstaff, Cove Rangers FC, frigitt

Sean Wilson, Skelmersdale United, frigitt

Totalt: £61,5M (£71,5M med bonuser)

Nettoutgift: £11,66M

Chelseas overgangsvindu sommer 2022:

Inn:

Wesley Fofana, Leicester, £70m + £5m

Marc Cucurella, Brighton, £63m

Raheem Sterling, Manchester City, £50,6m

Kalidou Koulibaly, Napoli, £34,2m

Carney Chukwuemeka, Aston Villa, £20m

Pierre-Emerick Aubameyang, Barcelona, £10m

Cesare Casadei, Inter, £12,6m + £4m

Gabriel Slonina, Chicago Fire, £12,65m

Eddie Beach, Southampton, ukjent sum

Omari Hutchinson, Arsenal, ukjent sum

Denis Zakaria, Juventus, lån

Totalt: £273,05M (£282,05 med bonuser)

Ut:

Timo Werner, RB Leipzig, £18m

Emerson Palmieri, West Ham, £13m

Billy Gilmour, Brighton, £9m

Kenedy, Valladolid, ukjent sum

Antonio Rüdiger, Real Madrid, gratis

Andreas Christensen, Barcelona, gratis

George Nunn, Derby, gratis

Michy Batshuayi, Besiktas, gratis

Marcos Alonso, Barcelona, gratis

Danny Drinkwater, frigitt

Charly Musonda, frigitt

Jake Clarke-Salter, frigitt

Thierno Mamadou Ballo frigitt

George McEachran frigitt

Karlo Ziger, frigitt

Lucas Bergström, Peterborough, lån

Romelu Lukaku, Inter, lån

Nathan Baxter, Hull, lån 

Ethan Wady, Woking, lån

Prince Adegoke, Welling, lån

Jamie Cumming, MK Dons, lån

Sam McClelland, Barrow, lån

Ian Maatsen, Burnley, lån

Tino Adorjin, Huddersfield, lån

Levi Colwill, Brighton, lån

Malang Sarr, Monaco, lån

Ross Barkley, frigitt

Callum Hudson-Odoi, Leverkusen, lån

Abdul-Rahman Baba, Reading, lån

Xavier Mbuyamba, Volendam

Xavier Simons, Hull, lån

Ethan Ampadu, Spezia, lån

Harvey Vale, Hull, lån

Totalt: £40M

Nettoutgift: £233M

Liverpools overgangsvindu januar 2023:

Inn:

Cody Gakpo, PSV Eindhoven, £37m+£7m

Totalt: £37M (£44M med bonuser)

Ut:

Nettoutgift: £37M

Chelseas overgangsvindu januar 2023:

Inn:

David Datro Fofana, Molde, £8M

Benoît Badiashile, Monaco, £33M

Andrey Santos, Vasco da Gama, £13M

Joao Felix, Atletico Madrid, lån, £8,8M

Mykhailo Mudryk, Shakhtar Donetsk, £62M + £26M

Noni Madueke, PSV Eindhoven, £35M

Malo Gusto, Lyon, £26,3M+£4,4M

Enzo Fernandez, Benfica, £107M

Totalt: £319,1M+4,4M

Ut:

Jorginho, Arsenal, £10+2M

Nettoutgift: £309,1M+2,4M

Selv om vi tar med 2022/23-vinduene og alle overganger helt bak til 2018/19-sesongen for Liverpools del, så matcher ikke de røde Chelseas pengebruk. I løpet av de fem sesongene brukte Liverpool over 447 millioner pund på spillere (basert på tall fra liverpool.no, liverpool.com og transfermarkt).

Tar man heller utgangspunkt i netto-utgifter er beløpet 280,45 millioner pund. Liverpool sin strategi har vært å selge for å få råd til å kjøpe nytt. Fernando Torres, Luis Suarez og Philippe Coutinho har langt på vei finansiert det Liverpool-laget som gikk hele veien og vant Premier League, Champions League, FA-cupen og ligacupen de siste sesongene.

Selv om vi går hele ti år tilbake i tid klarer ikke Liverpool å matche Chelsea sine utgifter de siste seks månedene. Ser vi på Liverpools nettoutgifter på spillerkjøp fra 2012/13-sesongen frem til i dag, er den på rundt 355 millioner pund (basert på tall fra liverpool.no, liverpool.com og transfermarkt, med forbehold om at noen priser er omtrentlige. Låneavtaler er ikke inkludert).

Chelsea har brukt rundt 542 millioner pund netto siden sommervinduet, men har en mer positiv bok hvis man ser lengre tilbake i tid.

Spillerkjøp- og salg påvirker også økonomien på andre måter enn bare den direkte kjøpssummen. Spillernes lønninger og amortisering («tilbakebetaling av lån med faste avdrag til bestemte terminer» ifølge Store Norske Leksikon, en form for nedbetalingsplan) må også med i beregningen. Chelsea er til vanlig gode på å selge spillere, spesielt sine egenproduserte. Ifølge Swiss Ramble har Chelsea tjent 413 millioner pund på spillersalg de siste fem årene, og det er langt høyere enn noen andre Premier League-lag. Liverpool er nærmest med sine 274 millioner pund. Swiss Ramble stiller dog spørsmål rundt om Chelsea vil klare å fortsette denne trenden i fremtiden da de sitter på en enorm spillerstall og er nødt til å kvitte seg med spillere – noe kjøpende klubber vil være klar over, og dermed kan forhandle gunstige priser.

De blå solgte kun Jorginho denne måneden, men ifølge The Telegraph er Chelsea-eierne klare til å la spillere de regner som å ha underprestert, gå. I motsetning til Abramovitsj, vil Boehly og Clearlake støtte manageren fremfor spillerne. Etter mange kjøp, må Chelsea etterhvert også åpne utgangsdøra. Spillere som Hakim Ziyech, Christian Pulisic og Kai Havertz står i fare, ifølge Telegraph. Også Cesar Azpilicueta, Kalidou Koulibaly, Pierre-Emerick Aubameyang, Edouard Mendy, Trevoh Chalobah og Conor Gallagher kan forsvinne i sommer dersom det kommer inn bud.

FSGs første overgangsvinduer

Fenway Sports Group, som het New England Sport Ventures da de tok over Liverpool i oktober 2010, var litt mer forsiktige på overgangsmarkedet enn de nye Chelsea-eierne da de først kom.

I FSGs første vindu, som var januarvinduet 2011, kjøpte de Luis Suarez for £22.8m og Andy Carroll for £35m, samtidig som Fernando Torres gikk til Chelsea for £50m. Også Ryan Babel forlot klubben for £8m, i tillegg til noen lån- og gratis-overganger.

FØRSTE VINDU: I FSGs første vindu hentet de Luis Suarez og Andy Carroll.

FØRSTE VINDU: I FSGs første vindu hentet de Luis Suarez og Andy Carroll.

I FSGs første, lange, sommervindu hentet de Jordan Henderson, Stewart Downing, Charlie Adam, José Enrique og Sebastian Coates for en samlet sum på 56 millioner pund. Ut døra forsvant Raúl Meireles, David N’Gog, Paul Konchesky og Emiliano Insúa (i tillegg til flere spillere på lån- og gratis-overganger) for en samlet sum på 18,5 millioner pund. Det vil si at i FSGs to første overgangsvinduer brukte de en netto sum på 37,3 millioner pund.

Slik kommer Chelsea seg rundt FFP

Financial Fair Play ble introdusert i 2011 for å forhindre klubber i å bruke penger de ikke har for å få en konkurransefordel. Mange vil også si at det ble innført for å sette en bremse for økonomisk doping og gjøre spillereglene likere for lagene. 

STORKJØP: Mykhailo Mudryk ble presentert for hjemmesupporterne før Chelseas kamp mot Crystal Palace

STORKJØP: Mykhailo Mudryk ble presentert for hjemmesupporterne før Chelseas kamp mot Crystal Palace

Manchester City ble sanksjonert av UEFA i 2020 for brudd på regelverket og fikk en utestengelse på to år fra europeiske turneringer. City klaget på avgjørelsen, og fikk medhold, og straffen ble omgjort til en bot på 9 millioner pund. Nottingham Forest, Bournemouth og Fulham har han også blitt straffet av regelverket som har hindret styrtrike Newcastle United i å handle som villmenn på overgangsmarkedet.

UEFA har altså gitt straffer for brudd på regelverket. Derfor har nok mange stusset over Chelseas ekstreme forbruk etter amerikanernes inntog i vest-London.

FFP ser på klubbens bøker de siste tre årene. Swiss Ramble spår et driftstap på 166 millioner pund for 2022/23-sesongen, basert på inntekter på kampdag, TV-inntekter, kommersielle inntekter, lønninger (Chelseas lønninger i 2021/22 var fjerde høyest i ligaen med 342 millioner pund i året. Manchester United (384 millioner pund), Liverpool (368 millioner pund) og Manchester City (354 millioner pund) har lønninger som en større utgiftspost enn Chelsea), andre utgifter samt eksepsjonelle utgifter (som utgifter i forbindelse med sparkingen av Thomas Tuchel og hans team).  Dette er et tap som kan forbedres dersom de blå kvitter seg med noen spillere de neste ti dagene. Dette er som sagt tall basert på estimater og ingen fasit.

Premier League følger med på klubbenes økonomiske lønnsomhet og bærekraft, og tillater et tap på 105 millioner pund hver sesong. Swiss Ramble har som sagt estimert et tap på 166 millioner pund for 2022/23-sesongen, og et totalt tap på 207 millioner pund på de tre sesongene. Dersom de tallene stemmer, vil Chelsea være godt innenfor Premier League-reglene.

Men det er ikke bare Premier League som løper FFPs ærend. UEFA har sine krav om økonomisk bærekraftighet og de er strengere enn Premier Leagues. UEFA tillater et tap på 90 millioner euro over tre år – Chelsea ligger an til et tap på 96 millioner euro. Her kan Chelsea havne i trøbbel, men dersom de blir funnet skyldig, er ikke straffen all verden. PSG fikk en bot på 65 millioner euro, der bare 10 milioner euro måtte betales med en gang. Det er overkommelige summer for en klubb som Chelsea. Dessuten – 6 millioner euro kan kjapt hentes inn igjen med et spillersalg denne måneden.

Chelseas ferske storkjøp, Mudryk og Fernandez, har begge signert en kontrakter på hele åtte og et halvt år. Her ligger noe av nøkkelen til at Chelsea kommer unna med forbruket. Mudryk og Fernandez har altså signert kontrakter på åtte og et halvt år, og med det er kostnadene spredt utover flere år. Det er ikke bare Mudryk og Fernandez som har fått lang kontrakter. Også deres andre storkjøp denne måneden, Benoit Badiashile som ble kjøpt fra Monaco for 33 millioner pund, signerte en syvårskontrakt.

Sju nye spillere signerte for London-klubben denne måneden, i tillegg til Joao Felix som har kommet på lån fra Atletico Madrid.