Tallene tilsier at han er blant Premier Leagues beste playmakere, men i fysiske kamper sliter ungguttenHvor er Harvey Elliotts plass i dette Liverpool-laget?

Liverpools unge stortalent ble av mange trukket frem som eksempelet på hvorfor laget ikke har samme intensitet som før etter nederlaget mot fysiske Brentford. Kan det være sant, uten at Elliott trenger å være huggestabben?

– Harvey Elliott og Fabio Carvalho ser ikke ut som Klopp-spillere. Dette er ikke et Jurgen Klopp-lag, og jeg vil vite hvorfor.

Det sa tv-ekspert og tidligere Liverpool-spiller Jamie Carragher til Sky Sports etter at Liverpools nederlag mot Brentford var et faktum.

At dette ikke var noen god kamp fra Elliotts side, er ikke en overdrivelse. Han skapte bare en mulighet, og i vårt analyseverktøy InStat rangeres det som en av hans dårligste kamper denne sesongen ut fra flere statistiske parametere.

Samtidig fremstår det urettferdig at det er 19-åringen som blir huggestabbe, all den tid resten av laget heller ikke dekket seg i glans i kampen.

Ikke noen Wijnaldum

En spiller som ofte blir trukket fram når Liverpool sliter med med å kontrollere kamper er Gini Wijnaldum. Nederlenderen var nær umulig å ta fra ballen i nærdueller, og bidro til å skape et mer solid defensivt fundament.

Eliott har ikke de fysiske forutsetningene for å fylle tomrommet etter den atletiske nederlenderen, og er heller ikke en slik type spiller.

SAVNET MANN: Gini hadde vært god å ha mot Brentford.

SAVNET MANN: Gini hadde vært god å ha mot Brentford.

Mot Brentford var 19-åringen involvert i tre dueller, og tapte to av dem. Thiago på sin side var involvert i 19, og vant over halvparten av dem.

Samtidig er ikke tallene til Elliott spesielt dårlige sammenlignet med gode spillere som opererer i det samme området på banen. Han vinner ballen oftere enn både Kevin de Bruyne og Martin Ødegaard, og vinner like stor andel av duellene sine som de to.

I et mindre velfungerende lag enn de to andre får han imidlertid ikke det samme offensive spillerommet, og det gjør at han ikke er like dominerende offensivt som de Bruyne og nordmannen.

Mellom to stoler

Det er også uvanlig med en spillertype som Elliott i Klopps 4-3-3-system.

Laget som vant Champions League i 2019, VM for klubblag senere på året og Premier League i 2020 hadde var bygget på en solid midtbane som bidro sparsommelig offensivt. Laget som kjempet om en enestående kvadrupel i 2021/22-sesongen hadde en noe mer offensivt anlagt midtbane med Thiago, Henderson og Keita i indreløperrollene til vanlig, men alle de er fortsatt sterkere i duellene enn Elliott.

Carragher trakk frem Carvalho og Elliott som spillere som ikke ser ut til å passe inn i Klopps system. De fremstår ikke fysiske nok til å bekle indreløperrollene, samtidig som de ikke har ferdighetene og farten som vingene har.

Slik det ser ut nå er Elliott – og Carvalho for den saks skyld – firkantede pinner som forventes å passe inn i runde hull.

JUBEL: Elliott og Carvalho etter kampen mot Newcastle United tidligere i sesongen.

JUBEL: Elliott og Carvalho etter kampen mot Newcastle United tidligere i sesongen.

Stor fremtid

Allikevel, la det ikke være noen tvil om det, ser fremtiden til unggutten veldig lys ut.

Han er bare 19 år gammel, men har allerede spilt to sesonger på seniornivå. Hadde det ikke vært for den alvorlige ankelskaden hadde han muligens allerede fått England-debuten som en av de yngste spillerne noensinne.

Vi kan også håpe på at det er akkurat den ankelskaden som gjør at Elliott fortsatt ikke tør slippe seg helt løs i duellspillet, og at det vil bli bedre og bedre jo mer han stoler på kroppen sin igjen.

Kampen mot Newcastle United tidligere i sesongen ga forhåpentligvis et glimt til hvor god Elliott kommer til å bli i rødt. Da var han bare 19 år gammel drivende god mot et lag som har vist seg å være blant Premier Leagues beste så langt i sesongen.

Holder han det nivået jevnlig, har Liverpool en playmaker med et bankende rødt hjerte i de neste 15 årene.