Vil Liverpool «endelig» la Nathaniel Phillips dra?

Én gang i halvåret ryktes det at Nat Phillips skal forlate Liverpool. Nå er vi her igjen.

I overgangsvindu etter overgangsvindu har det blitt hevdet at Nat Phillips – midtstopper-helten fra 2020/21-sesongen – skal forsvinne fra Liverpool. I fare for å gjenta oss selv: Liverpool forventer at det vil komme tilbud på Phillips før vinduet lukkes.

Nå linkes han noe overarskende til Galatasaray i tyrkisk fotball.

Overrasket med ny kontrakt

Transfer Deadline Day nærmer seg og som vanlig forventes det aktivitet rundt Liverpools reserve-stopper. Phillips kom til Liverpool fra Bolton i 2016 og fikk proffkontrakt i 2019. Samme år ble han sendt på utlån til tysk andredivisjon og klubben Vfb Stuttgart. På grunn av en skadekrise i Liverpool på slutten av året, ble han hentet tilbake for et par uker, før han fortsatte i Tyskland ut sesongen. Og andre spilleres skader har hatt enorm påvirkning på Phillips sin tid i Liverpool.

Phillips spilte 20 kamper for de rødkledde i 2020/21-sesongen, da en skadekrise sørget for kaos og skuffende resultater hos de regjerende ligamestrene. På vårsesongen hadde Liverpool den vanskelige oppgave med å spille seg til en Champions League-plass, men med robuste Phillips og Rhys Williams i midtforsvaret, klarte de det. 

Nathaniel Phillips

Født: 21. mars 1997, Bolton

Posisjon: Midtstopper

Karriere:

Liverpool (2019 - ) 29 kamper / 1 mål / 1 målgivende

VFB Stuttgart (lån, 2019 - 2020)  22 kamper / 0 mål / 1 målgivende

Bournemouth (lån, 2022) 18 kamper / 0 mål / 0 målgivende

Reservene fikk muligheten etter at både Virgil van Dijk, Joe Gomez og Joel Matip pådro seg langtidsskader. Supporterne var så fornøyd med innsatsen fra de to langstrakte gutta at én ivrig fan til og med tok en tatovering av Phillips som header en murstein.

BATTERED AND BRUISED: Nat Phillips og Rhys Williams etter 2020/21-sesongens siste hjemmekamp, der de to vikarene var med på å sikre Liverpool Champions League-plass.

BATTERED AND BRUISED: Nat Phillips og Rhys Williams etter 2020/21-sesongens siste hjemmekamp, der de to vikarene var med på å sikre Liverpool Champions League-plass.

Etter at førstevalgene på stopperplass, pluss signeringen av Ibrahima Konaté, kom tilbake igjen den sommeren, forventet man at Phillips skulle signere med en annen klubb.

I hele sommervinduet 2021 ble han linket vekk fra Liverpool, og ryktene gikk helt til Transfer Deadline Day. Da kom overraskelsen – Phillips signerte heller en ny langtidskontrakt som bandt han til Anfield frem til 30. juni 2025. Det hadde ikke kommet noen bud som Liverpool ville akseptere for den da 24 år gamle Bolton-gutten, og de valgte å heller belønne han med en forbedret avtale.

– Etter fjorårssesongen er det veldig fint å bli belønnet av klubben. Jeg er glad for å kunne bli, og være tilgjengelig dersom klubben trenger meg igjen. Jeg er spent på neste kapitel, og bare se hva som skjer, sa han til klubbens hjemmesider.

Hindret av Matip-skade

I januarvinduet 2022 avslo Liverpool bud fra Anderlecht og et bud fra Watford på syv millioner pund. Phillips ble i stedet sendt på lån til Bournemouth i siste halvdel av 2021/22-sesongen, og hjalp the cherries til opprykk til Premier League etter to sesonger på nest øverste nivå. Han ble en populær stopper på sørkysten der han fikk 18 kamper og var en viktig brikke for manager Scott Parker.

I sommervinduet 2022 meldte Neil Jones i Goal.com at Phillips var tilgjengelig for en permanent overgang. Bournemouth ønsket han tilbake, og det skulle visstnok Fulham også ønske seg. Også to klubber i Serie A skulle ha forhørt seg. Prislappen som ble rapportert da var 10 millioner pund.

Benfica forhørte seg om et lån før starten på sesongen, og Phillips rapporteres å ha vært interessert i en slik avtale. Men etter at Matip pådro seg en lyskeskade på et tidspunkt Konate også var skadet, turte ikke Liverpool å ta risikoen på å la Phillips forsvinne.

Imponerte mot Haaland

Phillips har fire midtstoppere foran seg i køen til førsteelleveren; Virgil van Dijk, Ibrahima Konaté, Joel Matip og Joe Gomez. Han har bare fått en drøy time med Premier League-fotball denne sesongen, og har totalt vært på banen i fem kamper.

Det har blitt lite førstelagsfotball, men han har gjort inntrykk i de få innhoppene han har hatt. Spesielt i Ligacup-kampen mot Manchester City på Etihad like før jul. Phillips kom på banen etter 38. minutter, og kort tid senere satt han en perfekt timet takling på Erling Braut Haaland innenfor sekstenmeteren da jærbuen var på full fart mot mål. Taklingen fikk applaus på sosiale medier.

Phillips har vist at han duger, og har vært en reserve Liverpool har kunnet stole på, men 25-åringen ønsker seg førstelagsfotball. Etter låneoppholdet i Bournemouth uttalte han at han ønsket fast spilletid på dette punktet i karrieren.

– Jeg nøt det virkelig, å få fast spilletid igjen, jeg tror det var viktig for meg, sa han til Liverpoolfc.com da.

– Det er det alle spillere ønsker, og åpenbart måtte jeg dra vekk for å få gjøre det. Det er viktig for meg å fortsette med det i den alderen jeg er i nå. (Utlånet) var en god mulighet og jeg er glad for at jeg tok den.

Flere Bundesliga-klubber skal ha meldt sin interesse, men akkurat nå skal Galatasaray være favoritten til å sikre seg ham, og det snakkes om en låneavtale frem til sommeren med opsjon på kjøp. Liverpool verdsetter ham fortsatt til 10 millioner pund.

Overgangsvinduet stenger ved midnatt førstkommende tirsdag.

Legges til rette for overgang

Nå legges det til rette for at det kan skje.

Skaden på Virgil van Dijk tidligere denne måneden gjorde det sannsynlig at Phillips måtte bli værende på Merseyside som reserve ut sesongen og dermed nok en gang holdes tilbake av en lagkamerats skade. Men nå har Liverpool hentet tilbake Rhys Williams.

I forrige uke ble Williams hentet tilbake fra sitt låneopphold i Blackpool. 21-åringen spilte 17 kamper for Championship-klubben, men har ikke startet en kamp for oransjetrøyene siden midten av oktober. At han har blitt hentet tilbake settes i sammenheng med økt interesse for Phillips. Ifølge blant annet Liverpool Echo skal det være flere klubber som er interessert i Phillips.

På fredagens pressekonferanse fikk Jürgen Klopp spørsmål om midtstopperen kan forlate klubben.

– Det kommer an på budene. Vi må være forberedt på alt. Deadline Day er 31. januar. Vi får se, jeg vet ikke, sa Klopp.

Phillips har manglet fra treningsfeltet den siste uken men det skal skyldes en forkjølelse.