Ballen er ute av spill i nesten halvparten av en Premier League-kamp – lørdagens motstander er en av de verste på å drøye tiden

Nesten halvparten av en Premier League-kamp går til andre ting enn å sparke ballen.

I forrige møte med Newcastle ble dommer nødt til å legge på flere tilleggsminutter på tilleggsminuttene da gjestene fra nordøst ikke ville ha ballen i spill på Anfield. Resultatet ble et sent, sent seiersmål for Liverpool og rasende geordies.

Men Newcastle er ikke alene om å drøye tiden. Nesten halvparten av en Premier League-kamp forsvinner uten at det spilles fotball. Gjennomsnittet denne sesongen er på 55,9% aktivt spill, som er det laveste på elleve år, og den som spiller nest minst fotball er lørdagens motstander.

De verste synderne

De verste tidssløsing-synderne i Premier League er Leeds, tett fulgt av Newcastle. I andre enden av skalaen finner man Manchester City, ifølge Sky Sports sin statistikk fra januar. Pep Guardiolas menn spiller i snitt fotball i over 62% av en kamp. City følges av Leicester, Tottenham og så Liverpool, som holder ballen i spill i snitt mellom 58,5%-59% av en kamp.

Det ble ekstra fokus på Newcastles sløsing etter Liverpools seier på Anfield den 31. august. I den kampen sto det 1-1 da kampen gikk inn i ekstraminuttene. Dommer hadde lagt til fem minutter på uret, men i løpet av tilleggsminuttene fortsatte Newcastle å spille så lite fotball som mulig.

Ved et punkt gikk keeper Nick Pope i bakken og ble liggende og trenge behandling i halvannet minutt. I andre tilfeller ble ballet sparket vekk etter at den var ute av spill. Dommer svarte med å legge tilleggstid på tilleggstiden, og i det 97. minutt satt Fabio Carvalho ballen i mål og ga Liverpool seieren.

SENT VINNERMÅL: Fabio Carvalhos sene mål ga Liverpool seieren over Newcastle i august – og det foreløpig eneste ligatapet til Newcastle denne sesongen.

Newcastle-benken raste, men det hjalp lite.

– Vi er ikke her for å bli populære

Liverpools seier over Newcastle er det eneste ligatapet the Geordies har gått på denne sesongen. Men at tapet kom som en konsekvens av deres egen sløsing med tiden, har ikke gjort at de har skrinlagt den taktikken. I starten av januar holdt de ligaleder Arsenal til 0-0 på Emirates. I ettertid var Arsenal-manager Mikel Arteta rimelig irritert over gjestenes manglende vilje til å spille ball, og hvordan dommeren håndterte det. I andre omgang alene var ballen ute av spill i over 10 minutter på grunn av skader, bytter og tilsnakk fra dommer. Likevel ble det bare lagt til fem minutter.

Eddie Howe forsvarte laget sitt.

– Vi her ikke her for å bli populære og for at andre lag skal like oss. Vi er her for å konkurrere, og for å kunne konkurrere så må vi gjøre alt vi kan for å få et godt resultat. Det har jeg ingen problemer med å si. Det er jobben vår og det kommer vi til å fortsette å gjøre.

Ballen skal ha vært i spill i bare 51 minutter og 23 sekunder.

VM-taktikken funket – brukes ikke i Premier League

Drøying av tid har blitt et økende “problem” i England. Forskjellen på hvor mye ball Manchester City og Leeds United spiller i løpet av en sesong kan bli stor. Sky Sports  fant at i 23 kamper denne sesongen har ballen vært ute av spill i over halvparten av tiden.

Newcastle er langt ifra alene om å drøye tiden. I kampen mellom Crystal Palace og Leeds i oktober ble det bare spilt fotball i 43 minutter og 46 sekunder, det til tross for at det bare var én VAR-situasjon.

Det er ikke bare et problem som er unikt for Premier League – drøying av tid skjer i alle de store ligaene, og under VM tok dommerne grep. Der ble det en mer realistisk tilleggstid til hver kamp, og det var en fjerdedommer og en VAR-dommer som var ansvarlige for å regne sammen passende tilleggstid. På de fire første kampene i VM ble det lagt til totalt 68 minutter. Etter at alle kampene var spilt, hadde det blitt lagt til i gjennomsnitt 10 minutter og 23 sekunder. Det førte til et gjennomsnitt på totalt 58 minutter og fire sekunder aktiv spilletid, som var høyere enn noen av de store ligaene i Europa. Ifølge Sky Sports førte den økte tilleggstiden til at spillerne til en viss grad sluttet å drøye tiden, kanskje fordi de visste at det ville bli lagt til tid uansett. Det viste seg i at tilleggstiden gikk ned 25% fra starten av turneringen til slutten av turneringen.

Premier League har ikke valgt samme taktikk, men også her ser man at det legges til mer tilleggstid enn før i tida. Sky Sports så på tallene for en måneds tid siden, og da fant de at gjennomsnittlig tilleggstid over to omganger nå er på åtte minutter.

Før 2022/23-sesongen ble det innført et flerball-system, der åtte match-baller er tilgjengelige rundt banen – to bak hvert mål, og to langs langsidene, i tillegg til ballen som er i spill. Dette for å kunne sette i gang raskere når ballen går ut til innkast, corner eller utspill fra keeper. For å få bukt med problemet har dommerne også blitt oppmuntret til å gi flere gule kort for drøying av tiden.

IFAB (International Football Association Board, fotballens internasjonale lovkomité) møttes i januar og diskuterte løsninger. Der var medlemmene positive til hvordan dette ble løst i VM, og mulige løsninger i Premier League vil være å følge regelboka strengere (for eksempel at keeper bare kan holde på ballen i seks sekunder, en lov som stort sett blir ignorert i dagens fotball) og mer nøyaktig tidtelling.

Newcastle - Liverpool spilles lørdag kl. 18.30, og vises på V Sport PL og Viaplay.