Dette skriver avisene om Manchester City-saken:«City påstås å ha begått de største lovbruddene i Premier Leagues historie, og hvis de blir funnet skyldig må det brukes en ekstremt avskrekkende straff»

Den britiske pressen mener at City må straffes ettertrykkelig dersom de blir funnet skyldig i brudd på Financial Fair Play-reglene, men de fleste journalistene mener at å miste titlene blir å gå for langt.

Premier Leagues anklager mot Manchester City satt fyr på fotballverden mandag. I britisk presse spekuleres det i hva utfallet kan bli, og én ting er alle enige om – dersom Manchester City blir funnet skyldig, må straffen være stor og avskrekkende.

«City har brutt fotball-trolldommen»

«Velkommen tilbake til andre kapittel av den treige men unektelig gripende historien om Manchester City og saken om det økonomiske regelverket», skriver Barney Ronay i The Guardian. «Noen ganger, de siste tre årene, har det vært fristende å lure på om Premier League hadde skrinlagt etterforskningen av Citys indre anliggender.»

«Men nei, rettferdighetens sverd sover aldri, eller det er i det minste usannsynlig at bladet forblir i hylster for lenge når det er penger, fotball, makt, innflytelse penger og fremfor alt, penger, involvert.»

«Dette er alvorlig. En rekke nye anklager som truer, hvis bevist, å undergrave hele fundamentet til engelsk fotballs dominerende lag det siste tiåret, for ikke å snakke om å sette spørsmålstegn ved hele grunnlaget og motivasjonen til den nasjonalstatlige klubbeierskapsmodellen.»

«Ingen bør la seg rive med. Dette er bare anklager. City har allerede klart å få en skyldig-dom opphevet da de måtte svare på de samme type spørsmålene, og vil kjempe mot denne saken med samme kraft.»

«Anklagene ble avvist fordi idrettsdomstolen (CAS) bestemte, med 2-1 flertall, at noen av UEFAs anklager var foreldet, noe som ikke betyr det samme som å få dem undersøkt og avvist. Andre anklager ble “ikke etablert”, noe som betyr at bevisvekten ikke var tilstrekkelig. Men CAS gjorde også et poeng av å si at UEFAs anklager ikke var useriøse, og at det var nok til å reise en sak.»

«Det må antas at Premier League mener at de har tatt steg for å møte de to punktene der UEFAs sak falt sammen. Det er ingen fare for forelding, og ligaen har samlet flere bevis enn en bunke Football Leaks-utskrifter. Hvis det er tilfelle kan dette bli en svært alvorlig sak. Til syvende og sist har Premier League makten til å ilegge bøter, trekke poeng, ta titler og til og med sende City nedover i divisjonene (dette skjer naturligvis aldri: City leverer fantastisk innhold).»

«Fotball sluttet å være et eventyr for lenge siden. Men hvis City blir funnet skyldig i å ha brutt FFP-reglene over en hel epoke med engelsk fotballsuksess, vil de ha brutt ikke bare reglene men også trolldommen, følelsen av at det du ser på er på et eller annet nivå ekte og troverdig og rett.»

I TRØBBEL: Guardiola, De Bruyne og resten av Manchester City går en usikker fremtid – og fortid – i møte.

I TRØBBEL: Guardiola, De Bruyne og resten av Manchester City går en usikker fremtid – og fortid – i møte.

«En seismisk utvikling»

«Citys advokater ristet av seg UEFAs påstander og håper nå å avvise Premier League, selv om det ikke finnes et sikkerhetsnett for at de påståtte lovbruddene er foreldet, eller muligheten for å løpe til idrettsdomstolen for hjelp», skriver Henry Winter i The Times. «Men denne utviklingen er ganske seismisk, selv om det har tatt latterlig lang tid. Dersom City blir funnet skyldig og advokatene mislykkes med anken, fortjener en av landets mest kjente, historiske klubber å straffes med et betydelig poengfradrag – minst.»

«Nedrykk vil også bli vurdert: de kan falle ned divisjonene, tvunget til å gjøre en Rangers (av andre grunner). Det ville vært litt av et syn å se Erling Haaland mot League One-forsvarerne. I virkeligheten, i en verden med advokater, frykter City kanskje bare et poengtrekk, en meningsløs bot for milliardærer og en midlertidig stans i overganger.»

«Premier League hevder City brøt Financial Fair Play-reglene over 100 ganger på ni år. Dette er ikke anklager om småfeil. Dette er anklager om forseelser på industriell skala, med skyggekontrakter, oppblåste sponsoravtaler og tilsløring under etterforskningen. Disse anklagene gjelder manager- og spiller-godtgjørelser og manglende overholdelse av UEFAs FFP og Premier Leagues regler om lønnsomhet og bærekraft, samt unnlatelse av å bistå myndighetene med deres henvendelser.»

«Hvis det bevises, har City vist forakt for Premier League, dets regelverk og andre medlemmer. Hvis det bevises så burde sanksjonene gjenspeile antall regelbrudd. Hvis det bevises, bør den påfølgende straffen være avskrekkende for andre som tror de kan kopiere City»

«City har en kamp å kjempe, men de er sikre på å bli frifunnet, slik som uttalelsen deres signaliserer. Citys advokater skriver at «vi ser frem til å bli ferdig med denne saken en gang for alle.» Med andre ord, «bring it on».»

«Bør ikke miste titlene»

«City vant tre ligatitler i løpet av de ni sesongene de nå står anklaget for brudd på FFP og tre til i de fem årene hvor de angivelig ikke har samarbeidet med etterforskningen», skriver Jason Burt i The Telegraph. «Hvis anklagene bevises, bør alle titlene stå? Og hva med Citys seks ligacuper og to FA-cuper?» spør han seg.

«Agüeros sene, sene mål ga den første tittelen i mai 2012, da det tok tittelen vekk fra Manchester United på målforskjell. Tidspunktet for målet – 93,20 minutter – dekorerer en vegg i Etihad Stadium. Det er en statue av Agüero som river av seg trøya for å feire. Det har blitt stemt frem som det mest ikoniske øyeblikket i Premier League. Dersom de blir funnet skyldige, kan man se på det på samme måte?»

Burt tror at å fjerne titler ikke vil la seg gjennomføre. «Det føles som et skritt for langt. Det vil være vanskelig for klubber å bevise at de tapte trofeet, eller gikk glipp av en Champions League-plass på grunn av Citys oppførsel.»

City selv skal føle at andre klubber har rottet seg sammen mot dem. «Kilder i City mener at Premier League handler under press fra andre klubber og peker på det faktum at ni av dem – Arsenal, Liverpool, Manchester United, Tottenham, Chelsea, Leicester, Wolverhampton, Newcastle og Burnley – skrev til idrettsdomstolen i mars 2020 og argumenterte for at City burde ekskluderes fra europeiske turneringer mens deres anke ble behandlet.»

«Omfanget av anklagene antyder at straffen vil bli mer enn en bot og en smekk på lanken, men City vil kjempe mot hvert punkt. Dette vil ta måneder, om ikke år.»

«Hvis City blir tatt i å ha brutt reglene, så må de straffes. Straffes hardt. Andre klubber opererer helt på grensen for hva FFP tillater, og dette kan være en advarsel. City bør dog ikke miste titlene sine. Hvilken hensikt ville det tjene?» spør Burt.

«Det større spørsmålet er om de bør bli umiddelbart utestengt fra Premier League og det vil komme krav om det, og svaret avhenger helt av hva som blir bevist og omfanget av det.»

«Instinktivt så føles det som et skritt for langt gitt den alvorlige skaden det ville gjøre på klubben og menneskene den ansetter, men det er noe City kanskje må vurdere. Andre klubber kan hevde at de har blitt skadet og måtte kutte på grunn av Citys oppførsel. Hvis City blir funnet skyldig, kan de ikke klage. De har ødelagt sin egen historie.»

TA AVSTAND: Pitt-Brooke mener det er på tide at City-fansen tar avstand fra eierne.

TA AVSTAND: Pitt-Brooke mener det er på tide at City-fansen tar avstand fra eierne.

«På tide å skille klubb fra eierskap»

«Manchester Citys reise til toppen av engelsk fotball de siste 15 årene har vært nesten friksjonsfri», skriver Jack Pitt-Brooke i The Athletic. «Alt de måtte gjøre var å bruke milliarder av pund (og, det må sies, bruke de smart) og de har seks Premier League-titler, to FA-cuper og seks ligacuper å vise til.»

«Selv da City brukte penger på veien til toppen møtte de knapt noen tilbakeslag, før nå. Det nærmeste de kom var da UEFA utestengte dem fra Champions League i to år i 2020, og selv da opphevet idrettsdomstolen den utestengelsen. City så urørlige ut, umulig å kritisere eller skamme, med selvsikkerheten som kommer av aldri å måtte bekymre seg for å bli fortalt hva du kan og ikke kan gjøre.»

«Det var frem til mandag lunsjtider da Premier League kunngjorde at City står overfor mer enn 100 siktelser for påståtte brudd på FFP.»

«Vi vet ikke hva kommisjonen bestemmer eller når. Men vi vet at for Premier League – som aldri er entusiastisk etter å regulere – er det i seg selv enormt viktig å ta dette skrittet. Ingen medlemsklubb går villig til krig offentlig med sitt rikeste medlem (og det desidert mest suksessfulle de siste årene).»

«Hvis anklagene opprettholdes vil epoken med suksess alltid bli husket som å ha blitt oppnådd på ulovlig vis, belønning for å bruke penger som andre lag ikke hadde og brudd på regler som andre lag fulgte.»

«Uansett hva som skjer herfra, vil kanskje dette være øyeblikket hvor City-supporterne kan starte men å løse opp en floke. For klubben og eierskapet er ikke det samme, selv om det har blitt stadig vanskeligere å skille de to. Selv om fansen naturligvis har hatt glede av de siste 15 årene, seierne og trofeene og fotballen, så er de ikke forpliktet til å forsvare eierne, deres politikk eller metodene som har tatt City til dette punktet. Manchester City eksisterte i 114 år før de ble en merkevare for Abu Dhabi og et verktøy for et regime som bryter menneskerettigheter.»

«Du må kikke hardt på City for å se forskjellen på eierne og klubben. Forbi styrerommet, forbi navnet på stadion, forbi fotballtrøyene, forbi «Experience Abu Dhabi», forbi «Emirates Palace Abu Dhabi», forbi «Expo 2020 Dubai», forbi «Manchester thanks you Sheikh Mansour». Men essensen i klubben, fansen og deres familier, historier og minner eksisterte før eierne dukket opp, og vil overleve dem også.»

«Ingen vet hva fremtiden bringer for Manchester City. Vi vet ikke engang om de vil holde grepet om sin nære fortid. Men kanskje er en usikker fremtid den rette prisen, og en mulighet, etter 15 år hvor alt har vært enkelt for dem.»

Dette skjer videre

Miguel Delaney i The Independent forteller at nyheten kom helt overraskende på Manchester City, som fikk anklagene servert omtrent samtidig som de ble publisert på Premier Leagues nettsider. «Dette er et stort øyeblikk i fotballhistorien, av den typen som har akkumulert i det siste på grunn av det geopolitiske størrelsen på idretten, og interessen fra stater som Abu Dhabi. Etterforskningen fokuserte på to hovedområder, som var sponsoravtaler der pengene påstås å ha kommet fra klubbens eiere, og hvordan lønnen til tidligere manager Roberto Mancini effektivt ble doblet gjennom en hemmelig kontrakt.»

«Alt dette kommer midt i en urolig periode for fotballen, der Qatar-VM igjen viste hvordan spillet blir overtatt og dominert av stater på hver side av Gulf-blokaden med politiske motiv.»

Delaney peker på at dette skjer samtidig som at regjeringen skulle komme med rapporter og forslag til reformer for en uavhengig regulator av fotballen – noe Premier League ikke ønsker. «Denne utviklingen vil motbevise påstanden om at «fotball ikke kan regulere seg selv», eller i det minste vil Premier League vise at de kan straffe City på en riktig måte.»

«Saken vil nå gå til en uavhengig kommisjon valgt av Murray Rosen, lederen av Premier Leagues rettspanel. Den kompliserte saken gjør at dette sannsynligvis vil bli et panel ledet av tre personer, der minst én vil være en finansekspert, men sannsynligvis flere. Det er ingen tidsramme på dette, og City vil kjempe mot dette like hardt som de gjorde i UEFA-saken, og klubben forventer å kjempe mot hvert eneste punkt. Så fort kommisjonen har fullført sin dom, kan hver av partene anke, så vil det bli nok en undersøkelse av et annet panel – men saken vil aldri gå til et eksternt organ som CAS.»

«Å miste titlene blir sett på som usannsynlig på grunn av manglende vilje til å se bakover, men høyt opp i systemet snakkes det seriøst om en mulighet for nedrykk. Det ville også være en beskjed til resten av ligaen. Så mye av saken handler om fremtiden til Premier League som et produkt som det handler om City, spesielt gitt hvordan klubben har dominert den.»

«– Hvis dette bevises, så er regelbruddene så alvorlige at det må brukes et ekstremt avskrekkende middel, forteller en kilde. Det er omfanget folk snakker om, ettersom City påstås å ha begått de største lovbruddene i Premier Leagues historie.»