Dette skal til for å regnes som «homegrown» – men tiden er i ferd med å renne ut for Bellingham

Liverpool må følge med på hjemmeavlede spillere, og kan finne løsninger i egne rekker – og i Dortmund.

Etter at januarvinduet ble lukket, kom de oppdaterte Premier League-troppene. For Liverpools del var ikke det alt for spennende, da de røde bare hentet Cody Gakpo i januar. Det som derimot er interessant, er å se på antall hjemmeavlede spillere og hvordan det kan påvirke sommerens business.

Kriteriene for å regnes som hjemmeavlet

Klubber kan registrere 25 spillere, i tillegg til en ubegrenset liste med U21-spillere. Av de 25 så kan ikke klubbene ha fler enn 17 spillere som ikke innfrir reglene for hjemmeavlet spiller.

En spiller regnes som hjemmeavlet så lenge de har spilt for en FA-registrert klubb i minst tre år før de fyller 21. Det handler altså ikke nødvendigvis om en spillers nasjonalitet – Paul Pogba og Hector Bellerin ble begge regnet som hjemmeavlet siden begge kom til England, henholdsvis akademiene til Manchester United og Arsenal, som 16-åringer.

Ingen klubber er nødt til å oppfylle 25-mannstroppen, men kan altså ikke overgå 17 ikke-hjemmeavlede spillere. Liverpool er en av de som har registrert færre enn de 25 tillate. Da sesongen ble sparket i gang hadde Liverpool en tropp på 23 mann. Nå som Gakpo har kommet til er antallet registrerte spillere 24.

Liverpool er en av bare to klubber som har 17 registrerte spillere som ikke er hjemmeavlet. Etter januarvinduet har også Wolves full ikke-hjemmeavlet stall, og bare fire spillere som regnes som hjemmeavlet (Craig Dawson, Max Kilman, Daniel Bentley og Matija Sarkic).

Liverpool har syv hjemmeavlede spillere registrert i troppen: Trent Alexander-Arnold, Joe Gomez, Jordan Henderson, Caoimhin Kelleher, James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain og Nat Phillips. Curtis Jones, Harvey Elliott og Fabio Carvalho er blant de som er registrert som U21-spiller og regnes dermed ikke i 25-mannstroppen.

U21-spillere denne sesongen må være født på eller etter 1. januar 2001.

Løsning i egne rekker

Premier League-troppene

LagAntall spillereHjemmeavletIkke hjemmeavlet
Arsenal22715
Aston Villa20812
Brentford221012
Brighton1798
Bournemouth25196
Chelsea23815
Crystal Palace241212
Everton22166
Fulham251213
Leeds United20614
Leicester City251213
Liverpool24717
Manchester City20713
Manchester United251015
Newcastle United25 1312
Nottingham Forest251213
Southampton231013
Tottenham24816
West Ham23815
Wolverhampton21417

Når man leser lista over Liverpools hjemmeavlede spillere blir problemet innlysende: flere av disse spillerne er mest sannsynlig på vei vekk fra Liverpool, og de har ikke plass til flere spillere som ikke er hjemmeavlet. James Milner og Alex Oxlade-Chamberlain sine kontrakter med Liverpool løper ut til sommeren. Nat Phillips er desperat etter førstelagsfotball som det er begrenset med for hans del i Liverpool, og det samme er kanskje tilfellet for Caoimhin Kelleher.

Situasjonen taler kanskje for at James Milner får en kontraktsforlengelse med Liverpool. Veteranen er en av de eldste som har spilt ligafotball for de røde – bare Gary McAllister var eldre, men Milner vil gå forbi ham dersom han får spilletid i Liverpools siste ligakamp denne sesongen. 37-åringen er fortsatt topptrent og kan legge inn et godt skift for Klopp, og er en pålitelig mann å ha som backup.

Man kan også lete etter en løsning i egne rekker. Curtis Jones kan regnes som homegrown fra 2023/24-sesongen og kan ta en plass i troppen dersom Liverpool synes han er god nok. Også Rhys Williams regnes som hjemmeavlet fra neste sesong. Det ser også lyst ut i egne rekker i årene fremover – Fabio Carvalho regnes som hjemmeavlet fra 2024/25, Harvey Elliott fra 2025/26 og Stefan Bajcetic fra 2026/27.

Som sagt trenger man heller ikke fylle 25-mannstroppen. De fleste klubbene har ikke gjort det. Brighton for eksempel, klarer seg med bare 17 registrerte spillere i troppen etter januarvinduet, i tillegg til U21-spillerne – der man finner blant andre Moises Caicedo.

Det er opplest og vedtatt at Liverpool er nødt til å handle i sommer, men de har altså full kvote for spillere som ikke er hjemmeavlet. Tre av de 17 er på utadgående kontrakt. Roberto Firmino, Naby Keita og Adrian sine kontrakter går ut til sommeren. Firmino ligger an til å få en forlengelse, men det er ikke usannsynlig at klubben vil la Keita og/eller Adrian gå. Da vil det være ledig plass til for eksempel Matheus Nunes hvis den interessen viser seg som reell.

Premier League-troppen på 24 spillere (*Hjemmeavlede)
Alcantara Do Nascimento, Thiago
Alexander Arnold, Trent*
Barbosa De Oliveira, Roberto Firmino
Becker, Alisson Ramses
Diaz Marulanda, Luis Fernando
Gakpo, Cody
Gomez, Joseph David*
Henderson, Jordan Brian*
Henrique Taveres, Fabio
Keita, Naby
Kelleher, Caoimhin*
Konate, Ibrahima
Matip, Job Joel Andre
Milner, James Philip*
Nunez Ribeiro, Darwin Gabriel
Oxlade-Chamberlain, Alexander Mark David*
Phillips, Nathaniel Harry*
Ramos De Oliveira Melo, Arthur Henrique
Robertson, Andrew
Salah, Mohamed
San Miguel Del Castillo, Adrian
Teixeira Da Silva, Diogo Jose
Tsimikas, Konstantinos
Van Dijk, Virgil

U21-spillere
Bajcetic Maquieira, Stefan
Balagizi, James
Bearne, Jack William Garrad
Beck, Owen Michael
Blair, Harvey Antonio
Bradley, Conor
Cannonier, Oakley William
Chambers, Luke
Clark, Bobby Lamont
Clarkson, Leighton
Corness, Dominic
Danns, Jayden Alexander
Davidson, Josh John James
Davies, Harvey
De Araujo Pitaluga, Marcelo
Doak, Ben Gannon
Elliott, Harvey Daniel James
Figueroa Norales, Keyrol Alexis
Frauendorf, Melkamu Benjamin Daniel
Freitas Gouveia De Carvalho, Fabio Leandro
Glatzel, Paul Milton
Gordon, Kaide Sheene
Gyimah, Francis
Hayes-Green, Charles Frederick Jack
Hewitson, Luke
Hewitt Giblin, Nathan John
Hill, Thomas Daniel
Hughes, Liam John
Izobodo John, Elijah Gift
Jaros, Vitezslav
Jonas, Lee

Jones, Curtis
Kelly, Kyle Damian
Kelly, Oscar George
Kone Doherty, Trent Toure
Koumas, Lewis Terence
Koumetio, Billy Dawson
Laffey, Michael Mark Paul
Lucky Omoruyi, Wellity
Mabaya, Isaac Angus
Mcconnell, James William
McLoughlin Miles, Terence James
Morana, Nathan Philip
Morton, Tyler Scott
Mrozek, Fabian
Musialowski, Mateusz Konrad
Norris, James Barry
O'Rourke, Fidel
Ojrzynski, Jakub
Olufunwa, Oludare Samuel Araba
Osborne, Niall Declan
Pennington, Cody Lee
Pilling, Tommy James
Poytress, Jacob
Quansah, Jarell Amorin
Ramsay, Calvin
Ritaccio, Matteo
Roberts, Iwan
Samuels, Kerron Dean
Scanlon, Calum Alexander
Stephenson, Luca
Stewart, Layton Rhys
Trueman, Reece
Van Den Berg, Sepp
Williams, Rhys
Woltman, Max Reuben
Young, Ranel Jervai

Andre regler for Champions League

Når Klopp velger sin Champions League-tropp må han ta noen andre hensyn enn for Premier League-troppen.

Man opererer med en A-liste og en B-liste. A-listen må leveres til UEFA etter at overgangsvinduet stenger, og kan han maks 25 spillere. Av de 25 i troppen må åtte plasser være reservert «hjemmeavlet», som kalles «locally trained» av UEFA. En spiller faller innenfor den kategorien dersom han har trent for klubben eller en annen klubb i samme fotballforbund – for engelske lag, FA – i minst tre år i alderen 15-21 år. Ikke flere enn fire av de hjemmeavlede spillerne kan komme fra en annen klubb for å fylle kriteriene.

Dersom et lag ikke har åtte hjemmeavlede spillere, trenger de ikke fylle alle plassene, men kan da heller ikke ha en full 25-mannstropp. Liverpool har åtte spillere som regnes som hjemmeavlede, og har levert inn en liste på 24 menn da fem av de åtte kvalifiseres via en annen klubb.

De åtte spillerne er Caoimhin Kelleher (klubb), Joe Gomez (klubb), Trent Alexander-Arnold (klubb), Nathaniel Phillips (forbund), Jordan Henderson (forbund), James Milner (forbund), Alex Oxlade-Chamberlain (forbund) og Fabio Carvalho (forbund).

B-listen leveres innen klokken 23.00 kvelden før kamp, og kan inneholde så mange spillere man ønsker. Spillerne må være født på eller etter 1. januar 2001, og må ha vært i klubben i to sammenhengende år siden deres 15årsdag eller i tre år hvor ett av årene er et låneopphold. Listen må også ha en målvakt.

Fredag kom den oppdaterte Champions League-troppen. Klubber har lov til å gjøre tre endringer fra stallen som ble registrert i høst og Liverpool har benyttet seg av den muligheten. Inn kommer Cody Gakpo, men også Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain som var skadet da troppen ble tatt ut i fjor. To spillere mister sin plass; Arthur Melo og Calvin Ramsay, som begge har hatt en dårlig start på Liverpool-karrieren.

Harvey Elliott, Curtis Jones og Stefan Bajcetic er blant spillerne som kan registreres på B-lista.

Tiden i ferd med å renne ut for Bellingham

Jude Bellingham er det klare svaret på mange av Liverpools problemer. Liverpool er desperate etter forsterkninger på midtbanen, og Bellingham har både kvalitetene og hjemmeavlet-statusen som gjør han til et enda mer yndet overgangsmål for engelske klubber. Bellingham gikk gradene gjennom Birminghams akademi.

Champions League-troppen på 24 spillere:

Alisson Becker
Caoimhin Kelleher
Adrian
Virgil van Dijk
Ibrahima Konate
Joel Matip
Joe Gomez
Nathaniel Phillips
Trent Alexander-Arnold
Andy Robertson
Kostas Tsimikas
Thiago Alcantara
Fabinho
Jordan Henderson
James Milner
Naby Keita
Alex Oxlade-Chamberlain
Mohamed Salah
Diogo Jota
Luis Diaz
Cody Gakpo
Darwin Nunez
Roberto Firmino
Fabio Carvalho

Det gjør også at prislappen skrus opp.

Bellingham regnes altså som «hjemmeavlet» av FA, men UEFA-reglene er noe annerledes og der risikerer Bellingham å miste sin status.

Bellingham forlot Birmingham som 17-åring og har dermed bare registrert to av de tre nødvendige årene. Bellingham fyller 20 år i juni, og må dermed melde overgang til en engelsk klubb i sommer for å kunne regnes som hjemmeavlet av UEFA i fremtiden.