Etter 97 minutter og ni sekunder satt vinnermålet. Siden har ikke Newcastle tapt

Premier Leagues tetteste forsvar har bare tapt én kamp denne sesongen, og da satt det fryktelig langt inne.

Liverpool hadde hatt en svak sesongåpning og stod bare med fire poeng etter fire kamper da nyrike og solide Newcastle kom på besøk til Anfield for å spille kveldskamp 31. august. Kampen ble som ventet jevn, men de røde presset på for et vinnermål etter at Roberto Firmino hadde utliknet Alexander Isak sitt ledermål, som kom i den første omgangen.

Den siste halvtimen handlet alt om hvorvidt Liverpool kunne bryte gjennom en Newcastle-mur som gjorde alt de kunne for å hale ut tiden. Fem minutter ble lagt til i kampen, men drøyingen fortsatte, noe som førte til at Andre Marriner tillot de røde å ta et hjørnespark selv om det kom to minutter over den opprinnelige tillagte tiden.

Det er vi veldig takknemlig for. På hjørnesparket kom nemlig det som må sies å være et av høydepunktene fra Liverpools sesong så langt. Klabb og babb i feltet førte til slutt til at Fabio Carvalho fikk dundre til på halv volley i kort avstand fra mål, og portugiserens skudd gikk via tverrliggeren og inn. Klokken viste 97:09 og stemningen på Anfield gikk i taket samtidig som det ble ampert ute på banen.

Sterke resultater

Siden den gang har de to lagene sine sesonger gått i hver sin retning. Newcastle har imponert stort bare et drøyt år etter at de ble verdens rikeste fotballklubb som følge av de nye eierne fra Saudi-Arabia. Under Eddie Howes ledelse har de gått fra å være i bunnstrid til å være topp fire-kandidat. Samtidig er de i ligacupfinalen, der de skal møte Manchester United.

Liverpools ligasesong trenger vi ikke skrive så mye om, men mye tyder på at de røde trenger minst et poeng på St. James' Park lørdag for å henge med i kampen om topp fire. Akkurat nå skiller det ni poeng, men Jürgen Klopps lag har en kamp til gode.

Statistikken viser at ett poeng bør være mer enn overkommelig å få til mot Newcastle slik sesongen har sett ut. Det er tre poeng som er virkelig vanskelig å få til. Mange har forsøkt, men så langt er det altså bare Liverpool som har klart å slå klubben som ikke har vunnet et trofé på snart 70 år.

Toppscorer: Mohamed Salah, 8 mål

Howes lag klarte 0-0 borte mot både Manchester United og Arsenal, mens det ble 3-3 hjemme mot Manchester City. Tottenham ble slått 2-1 på bortebane mens Chelsea ble slått 1-0 hjemme. I tillegg har det blitt noen store seiere på veien - 4-1 over Fulham og Southampton, 5-1 over Brentford og 4-0 over Aston Villa.

Bunnsolid defensivt

Store seiere og en pen målforskjell til tross: det er det solide defensive fundamentet som har gjort at Newcastle nesten er ubeseiret etter 22 kamper denne sesongen. 13 baklengsmål er det ingen lag som er i nærheten av å matche - nærmest er Arsenal med 21 baklengsmål.

Kieran Trippier, Fabian Schär, Sven Botman og Dan Burn har dannet en meget solid forsvarsfirer. Foran dem er det vanligvis en solid midtbane bestående av Miguel Almiron, Sean Longstaff, Bruno Guimaraes, Joe Willock og Joelinton, men for øyeblikket er Guimaraes suspendert og Willock skadet.

Men det er én mann de kan takke ekstra for at det har blitt så få baklengsmål. I likhet med Liverpool har Newcastle en målvakt som hindrer langt flere scoringer enn det man kan forvente. «The Magpies» har sluppet til 20 forventede mål (xG) denne sesongen, men altså bare sluppet inn 13. Det har ført til at de er ubeseiret i 17 ligakamper.

«De har ikke sluppet inn mer enn et mål i noen kamper i løpet av den rekken, og med syv clean sheets på hjemmebane i Premier League har de flere enn noe annet lag», skriver The Analyst.

Det eneste tapet som har kommet i alle turneringer etter kampen på Anfield kom i FA-cupen, da det ble et sjokktap borte mot League One-laget Sheffield Wednesday.

I skrantende form

De siste ukene har vi kanskje sett tegn til at Newcastle begynner å merke kjøret. Siden nyttårsaften har de spilt hele ni kamper i alle turneringer. I Premier League har de spilt fem kamper, og bare én har endt med seier - 1-0 hjemme mot Fulham. I løpet av fire uavgjort mot Arsenal, Crystal Palace, West Ham og Bournemouth har de scoret og sluppet inn to. Dette har ført til at Newcastle nå har flere uavgjort enn seier i Premier League denne sesongen.

Newcastles kamper i 2023:
Arsenal - Newcastle 0-0 (PL)
Sheffield Wednesday - Newcastle 2-1 (FA-cup)
Bournemouth - Newcastle 1-1 (PL)

Det fører til at Newcastle ikke har rykket særlig ifra Liverpool på formtabellen selv om de røde har hatt et skrekkelig 2023 så langt.

Og tabellen viser også viktigheten av lørdagens kamp. Med seier vil Liverpool være seks poeng bak motstanderen, og skulle de røde følge opp med å vinne hengekampen hjemme mot Wolverhampton, er avstanden plutselig bare tre poeng opp til topp fire. Og vårsesongen er knapt i gang.

Vi må bare håpe at Klopps lag kan gjøre det kun de har klart denne sesongen - nemlig å ta knekken på Eddie Howes Newcastle. Statistikken viser at det er mulig. Ifølge The Analyst har Klopp vunnet 14 av sine 16 møter med Howe, og Liverpool har ikke tapt sine tolv siste kamper mot laget fra nord. På St. James' Park har det blitt tre seiere og to uavgjort på de fem siste kampene.