Er Stefan Bajcetic verdt all smerten denne sesongen?

I en sesong der skuffelsen har ligget som en asfalt over Liverpool, har en spiller vokst seg gjennom det mørke underlaget og blitt et lyspunkt å glede seg over.

Til mandagens kamp mot Everton var Fabinho tilbake i Liverpools startoppstilling. Med Thiago skadet, valgte Jürgen Klopp likevel å fortsette å satse på 18 år gamle Stefan Bajcetic på midtbanen. Men denne gangen ble den unge spanjolen benyttet i en helt ny rolle som indreløper.

Mot Everton viste han igjen nye egenskaper, og ble kåret til bestemann på både Liverpool.nos spillerbørs og folkebørsen etter kampen. Mens han fikk åtte på spillerbørsen fra redaksjonen, ble han dratt opp til 8,53 i snitt av leserne våre, og han spilte seg også inn på ukens lag i Premier League kåret av Alan Shearer. 

– Jeg spilte i en annen rolle i kveld, og jeg trodde det ville bli mindre komfortabelt, men det gikk bra og jeg likte det veldig godt. Jeg vil si det var min beste prestasjon, sa 18-åringen om sin debut i Merseyside-derbyet.

– Han har kanskje vært vår beste spiller siden han kom inn i troppen, sa Mohamed Salah, som sto ved hans side i intervjuet.

På pressekonferansen etterpå fortsatte rosen da Klopp selv oppsummerte Bajcetics korte Liverpool-karriere slik:

– Han kom her som et barn på midtstopperplass, og i de siste kampene har han spilt i 6-er rollen for oss. I kveld spilte han i åtteren på midtbanen, og i flere tilfeller i en dobbel sekser. Han gjorde sakene sine ekstremt bra. Det var en ganske god prestasjon, for å være ærlig, sa Klopp med et uttrykk som viste at han syntes det var langt mer enn «ganske godt».

Sammensmeltning av Alonso og Thiago 

Bajcetic er den tredje yngste Liverpool-spilleren som har fått startplass mot Everton i Premier League, etter Raheem Sterling og Michael Owen. På Anfield løp han over 11 kilometer. Det var mer enn noen annen med rød drakt, og da midtbanespilleren gikk av like før slutt var det til stående applaus.

Hos The Anfield Wrap skriver Ben Johnson følelsesladde og underholdende spillerbørser. Av han fikk Bajcetic ni på børsen, og Johnson stiller et betimelig spørsmål om midtbanespilleren denne sesongen.

«Fantastisk. Og blir bedre. Kanskje dette er Guds plan. De røde spiller denne sesongen uten en fullt fungerende midtbane, og denne mannen stikker hodet opp over rekkverket og viser seg å være bedre enn sammensmeltning av Alonso og Thiago.»

«For en spiller. En stjerne. Verdt smertene denne sesongen? Jeg er ikke sikker på det, men det sies at han beveger seg på mystiske måter», sier han med referanse til guds plan for Liverpool.

For sitt spill i januar ble han kåret til månedens spiller i Liverpool. Den samme måneden signerte han også en ny langtidskontrakt med klubben, som ifølge en rekke journalister skal strekke seg til sommeren 2027.

TOK OVER MED STIL: Da Thiago ble skadet, tok Stefan Bajcetic over rollen som indreløper mot Everton, og leverte kanskje sin beste kamp i Liverpool-trøya.

TOK OVER MED STIL: Da Thiago ble skadet, tok Stefan Bajcetic over rollen som indreløper mot Everton, og leverte kanskje sin beste kamp i Liverpool-trøya.

Jeg har også tenkt på om det kan være litt hell i uhell at det har rablet så fullstendig for alle sammen at man har blitt tvunget til å presse fram Bajcetic.

– Jeg har også tenkt på om det kan være litt hell i uhell at det har rablet så fullstendig for alle sammen at man har blitt tvunget til å presse fram Bajcetic. Jeg så noen skrev på Twitter at hadde man signert han i januar, så hadde kanskje mange vært ganske fornøyd med handlingen i det vinduet. Så det er noe å tenke på, sier Liverpool.no-journalist Mari Lunde i «Pausepraten – The Kopite Podcasten»denne uken.

Da Bajcetic ble hentet inn fra Celta Vigo i januar 2020 som 16-åring, like før nye brexit-regler slo inn i Storbritannia, ble han den siste unggutten Liverpool fikk kjøpt før de nye reglene slo til.

– Vi hentet han fra Celta Vigo for litt over to år siden for 250 000 euro. Det kan jo vise seg å ha vært litt av en avtale. Han er jo et stortalent. Satan han er god. For en trygghet å ha når man er 18 år, jeg kan ikke forstå det. Jeg synes ofte ungguttene som kommer inn og får prøve seg enten er litt overivrige eller litt for puslete. Men her har man funnet en perfekt balanse mellom litt aggressivitet og fullstendig ro. Jeg bare koser meg med å se på ham, sier Lunde.

– Lukter litt Steven Gerrard

Hun får støtte fra Torbjørn Flatin, som er en av grunnleggerne av supporterklubben og tidligere redaktør for bladet The Kopite. 

– Når man tenker på en kamp som mot Everton, så tenker man: «Er dette kampen for han? Kommer han til å bli kjørt over her?» I tillegg fikk han en indreløperrolle som han vel knapt har spilt før. Når man hørte Jürgen Klopp etter kampen, så tror jeg han var litt overrasket over den kampen Bajcetic spilte også. Det er helt enormt, sier Flatin i «Pausepraten – The Kopite Podcasten».

– Bajcetic er ikke en som går veldig foran og slår seg på brystet synes jeg, men han er det jeg vil kalle selvsikker i det stille. For det er ikke noe som påvirker ham. Han har veldig tro på det han driver på med, og tør å gjøre noen dristige manøvre. Det var vel en eller to ganger litt tidlig etter at han kom inn på laget hvor vi ble straffet for det. Men han har jo bare vokst, sier Flatin.

Når man snakker om en spiller som ble 18 år så seint som 22. oktober, og har gjort det så godt, er det naturlig å tenke tilbake på andre Liverpool-stjerner som har hatt den samme påvirkningen på laget i ung alder.

– Jeg tror du må grave en del for å finne en spiller som har kommet ut av det blå, og har hatt en sånn innvirkning og utvikling. Jeg tenker Trent Alexander-Arnold kanskje, men jeg synes jo egentlig at Bajcetic har gjort seg enda mer gjeldende på kortere tid. Det lukter litt Steven Gerrard-påvirkning, synes jeg nesten.

– Det er litt floskel, men du kan i hvert fall hevde at her har vi plutselig fått en ny spiller. Vi prater om at vi skal kjøpe to, tre, fire midtbanespillere til sommeren, men her har vi nå fått én allerede i hvert fall. Jeg er enig med Mo Salah at etter at han kom inn så har han vært den beste midtbanespilleren.

– Det er jo et kjempepluss, og det er ikke noe grunn til at det stopper her. Jeg føler at neste steg er at han begynner å involvere seg med scoringer. For det tror jeg at han har kapasitet til.

Når det gjelder scoringer står Bajcetic med bare en så langt. Det var til gjengjeld en rolig perle mot Aston Villa på boxing day.

Se Stefan Bajcetic score 3–1-målet mot Aston Villa:

18 år og 65 dager gammel ble han Liverpools tredje yngste Premier League-scorer. Kun Michael Owen og Raheem Sterling var yngre da de nettet i Premier League for første gang for klubben.

Bajcetic ble også den nest yngste spanjol til å score i Premier League. Kun Cesc Fabregas har vært yngre. Han var 17 år og 113 dager gammel da han scoret i 2004. 

– Jeg synes Stefan fikk vist hva han kan gjøre. Han er frekk som bare det, og ikke bekymret for noe. Han spiller bare fotball, og gjør det eksepsjonelt bra. Hans far var også fotballspiller (Srdan Bajcetic som også spilte i blant annet Celta Vigo red anm.), så genene er på plass, konstaterte Klopp om scoringen.

Den ble seinere kåret til månedens mål for Liverpool i desember.

– Man ble jo imponert over han allerede under pre-season, men at han skulle ta det på denne måten er fantastisk. Man kan være ganske kjekk i nikkersen her og si at her har vi fått en ny juvel egentlig, sier Flatin.  

Lørdag skal forhåpentligvis juvelen vise seg fram på nytt. 

Yngste spillere med mål i ligaen

Owen, Michael

Premier League 1996/97 06.05.1997 (B) Wimbledon

17 år 143 dager

Sterling, Raheem

Premier League 2012/13 20.10.2012 (H) Reading

17 år 317 dager

Melia, Jimmy

Division Two 1955/56 17.12.1955 (H) Nottingham Forest

18 år 46 dager

Bajcetic, Stefan

Premier League 2022/23 26.12.2022 (B) Aston Villa

18 år 65 dager

A`Court, Alan

Division One 1952/53 14.03.1953 (H) Sunderland

18 år 165 dager

Redknapp, Jamie

Division One 1991/92 07.12.1991 (B) Southampton

18 år 165 dager

Fowler, Robbie

Premier League 1993/94 16.10.1993 (H) Oldham Athletic

18 år 190 dager

Taylor, Phil

Division One 1935/36 28.03.1936 (B) Derby County

18 år 192 dager

Jackson, Brian

Division One 1951/52 10.11.1951 (H) Bolton Wanderers

18 år 223 dager

Done, Cyril

Division One 1939/40 02.09.1939 (H) Chelsea

18 år 316 dager

Fakta: Liverpool FC Official Archives/ Jonny Stokkeland

Bajcetic er bare en av flere ting som diskuteres i denne ukens «Pausepraten - The Kopite Podcasten».