Fra motstanderleiren: – Han vil gjøre det så frustrerende som mulig for Liverpool

Everton-supportere tror Sean Dyche vil gjøre alt for å frustrere og ta poeng fra Liverpool, men har ikke avskrevet Liverpool i kampen om topp fire.

Everton ligger på nedrykksplass før mandagens kamp på Anfield. Likevel er det naboen fra andre siden av Stanley Park som kan komme inn til oppgjøret med en mer positiv oppladning.

Everton ga Frank Lampard sparken i slutten av januar. Inn kom tidligere Burnley-manager Sean Dyche. I Dyche sin første kamp som manager ventet ligaleder Arsenal og Everton overrasket de fleste med en 1-0-seier. Vi har tatt en prat med Dave Downie fra Everton-podcasten The Blue Room om hans forventninger til mandagens kamp.

– Som du sikkert kan forstå så er jeg mye mer positiv nå enn da Lampard var manager. Det var alltid bare et spørsmål om når han skulle få sparken, og jeg mener han burde ha gått før VM. Vi tapte to kamper mot Bournemouth på fem dager rett før VM, og mange supportere regnet med at det var da han skulle miste jobben. Det skjedde ikke på grunn av alt annet som foregår i klubben med styret og eieren, klubben er et eneste stort rot, forteller Downie.

– Jeg forventer ikke at vi vinner mot Liverpool, men jeg forventer en skikkelig kamp fra oss. Men det er en ideell kamp for Liverpool til å snu ting, gitt hvor dårlige de har vært lenge nå. Hadde du tilbudt meg uavgjort nå, så hadde jeg tatt det, sier han.

Han tror ikke mandag kveld kommer til å være en god reklameplakat for Premier League.

– Jeg tror det blir en skikkelig kjedelig kamp for å være ærlig. Jeg tror ingen av lagene har mange mål i seg. Men jeg tror Liverpool er ekstra motivert. Jeg hørte Klopp sitt intervju og han elsker denne typen kamper. Men Dyche har vunnet på Anfield med Burnley før så..

Burnley slo Liverpool 1-0 på Anfield i januar 2021, i en kamp for tomme tribuner under koronapandemien. Dyche har møtt Liverpool 14 ganger som manager og bare vunnet to ganger. Den andre seieren var en ligakamp i august 2016 der Burnley vant 2-0 på Turf Moor. Liverpool har vunnet ti av de 14 kampene. Everton vant også på Anfield under pandemien. Det var første gang de blå slo naboen på bortebane siden 1999. I forrige sesong var ting tilbake til "normalen" og Liverpool slo Everton 2-0 på Anfield.

– Vi kommer til å frustrere Liverpool og forhåpentligvis få til gode kontringer, og dødballer blir viktige.

Skeptisk til Dyche

– Dyche var ikke mitt førstevalg, men vi hadde litt begrensede alternativer da vi ikke har råd til å kjøpe en manager ut av en kontrakt med en annen klubb så vi måtte gå for en som var arbeidsledig.

Dyche fikk sparken fra Burnley i april 2022, da laget lå på nedrykksplass. De rykket senere ned med Mike Jackson som midlertidig manager.

– Jeg er litt skeptisk til Dyche. Å se Burnley var til tider som å se på maling tørke.

Downie sammenligner ansettelsen med ansettelsen av Sam Allardyce i november 2017. Allardyce ble hentet inn for å redde Evertons sesong etter en skuffende start, og tok laget til en åttendeplass. Likevel var ikke supporterne fornøyd med spillestilen.

– Han har bare blitt gitt en 2,5 års kontrakt. Det føles litt som med Sam Allardyce, ikke på måten han spiller men at han har kommet inn for å holde oss oppe. Hvis han klarer det så fortjener han en sjanse.

Kampen mot Arsenal fortalte mye om Dyche sine planer for mandagens kamp, og sesongen forøvrig, tror Downie.

– Han vil at Everton skal være kompakt, og la vingene jobbe hjemover. Dwight McNeil var elendig under Lampard, men har spilt nesten hele karrieren under Dyche og kommer til å være mer komfortabel nå. På andre vingen vil vi nok se Iwobi. Så vi har to spillere der som kommer til å hjelpe backene for det er der Liverpool vil angripe med Salah, Trent, Robertson. De kommer til å fly fremover mot oss.

FIKK STRAFFE: Dominic Calvert-Lewin fikk straffespark etter denne taklingen fra Trent Alexander-Arnold. Gylfi Sigurdsson satt straffesparket i mål og Everton vant 2-0.

FIKK STRAFFE: Dominic Calvert-Lewin fikk straffespark etter denne taklingen fra Trent Alexander-Arnold. Gylfi Sigurdsson satt straffesparket i mål og Everton vant 2-0.

Downie tror mye av kampplanen står og faller på hvorvidt Dominic Calvert-Lewin blir kampklar eller ikke. Calvert-Lewin har vært skadet store deler av sesongen, men var endelig tilbake og hadde lagt en god rekke kamper bak seg da han skadet hamstringen i kampen mot Arsenal.

– Uten han vil vi nok stå enda dypere og ha mindre ball. Det vil nok ikke bli mange målsjanser uten han. Hvis han spiller, så vil vingene være helt avgjørende for systemet. De må slå så mange innlegg som mulig.

– Det Dyche har gjort så langt er det som må til for å få noe ut av en sånn kamp. Han vil gjøre det så frustrerende som mulig for Liverpool, sier Downie, som tror at Dyche kan være mannen som redder de blå fra nedrykk.

– Men vi er fortsatt under nedrykksstreken og har noen viktige kamper foran oss.

– Overrasker meg ikke om Liverpool vinner Champions League

Everton-supporterne har måttet se sine røde kamerater feire suksess etter suksess de siste årene, men nå har Liverpool stagnert. Det må jo være litt deilig for dem å se erkerivalen slite?

– Jeg kan ikke sitte og si det når vi er under nedrykksstreken og har en helvetes jobb å gjøre for å holde oss oppe, ler Downie, som heller ikke vil gå så langt som å si at Liverpool har vært dårlige.

– Jeg vil si at Liverpool spiller dårlig-ish. Dårlig-ish for man er på midten av tabellen, og ikke mange poengene fra europeisk fotball, selv om Europa League kanskje ikke er det dere ønsker.

– Personlig synes jeg det har vært kjemperart å se Liverpool sånn som dette. Spesielt med tanke på manageren deres. Hver gang dere taper så går jeg utifra at dere skal snu det i neste kamp. Det er det som har skjedd tidligere, Liverpool er et lag som kan kjempe i motgang og snu det. Det får meg til å tenke at det er noe som skjer bak lukkede dører. Jeg skulle gjerne vært flue på veggen på treningsfeltet. Det høres ut som mange er misfornøyd og henger med hodet. Når jeg ser dem spille så ser de ikke glade ut, sier han og trekker frem Salah som en spiller som ser ut som en skygge av seg selv.

– Det er fint å se at Klopp og stjernespillerne i Liverpool er vanlige mennesker. Og fra et Everton-ståsted så ser man jo at de ikke er uslåelige. De er kanskje ikke det laget de pleide å være.

– Men aldri i livet at du får meg til å si at jeg tror Liverpool kommer til å være ute av form resten av sesongen. Det hadde ikke overrasket meg om dere klarer topp fire, eller at dere vinner Champions League. Det er ingenting den klubben og manageren kan få til som vil overraske meg. Jeg håper det ikke skjer men det gjør jo vanligvis det, humrer han.