Loris Karius vil viske ut de vonde minnene når han returnerer til engelsk fotball i enda en finale

Fra finale til finale – med fem års mellomrom. Loris Karius sin retur til førstelagsfotball i England blir mellom stengene i Newcastles største kamp siden 1999.

I mai 2018 måtte Karius ta mye av skylden for at Liverpool tapte Champions League-finalen for Real Madrid i Kyiv. Når man tenker på Karius, så vil de fleste minnes bildene av den gråtkvalte tyskeren som unnskyldte seg til supporterne etter tapet. Det ble hans siste offisielle kamp for Liverpool – og hans siste kamp med førstelagsfotball for et engelsk lag, frem til nå.

Tidlige tegn på trøbbel

Karius kom til Liverpool fra Klopps gamleklubb, Mainz 05, sommeren 2016. Han ble hentet som førstekeeper og skulle dytte Simon Mignolet til benken. Men det var noen tidlige tegn på at dette kanskje ikke var målvakten som skulle løfte Liverpool til en stormakt i europeisk fotball nok en gang.

Etter en relativt anonym start på sesongen, fikk han øynene rettet mot seg i desember 2016. Han voktet målet da Liverpool reiste til Vitality Stadium for å møte Bournemouth på Englands sørkyst. Gjestene ledet 3-1 da 15 minutter gjenstod, og vertene begynte å klore seg tilbake. På to minutter var det plutselig helt likt, 3-3, og kampen begynte å ebbe ut i poengdeling.

Så, tre minutter på overtid var armer og bein i været blant hjemmesupporterne og Nathan Ake løp jublende langs mållinja og hoppet og danset foran elleville fans. Karius klarte ikke å holde ballen, fomlet, og Aké hadde kranglet ballen i mål.

VINNERMÅLET: Bournemouth snudde 1-3 til 4-3 på overtid.

VINNERMÅLET: Bournemouth snudde 1-3 til 4-3 på overtid.

Karius spilte mot West Ham i neste ligakamp, en kamp som endte 2-2. 23-åringen slapp inn et mål på direkte frispark som han burde ha tatt, og Klopp valgte å plassere ham på benken. Mignolet var tilbake i buret resten av sesongen.

«You’re f*cking sh*t»

Manager for Bournemouth den dagen Aké utnyttet Karius-tabben og scoret vinnermålet på overtid? Eddie Howe.

Howe lot seg altså ikke skremme av den uheldige forestillingen. Ikke Klopp heller, som ga Karius full tillit i Champions League i 2017/18-sesongen og etterhvert også i Premier League i samme sesong. Liverpool gikk hele veien til Champions League-finalen, og der leverte Karius noe spektakulært, dessverre i negativ forstand.

Det er antageligvis den mest minneverdige målvakt-opptreden i en Mesterliga-finale. Karius serverte Real Madrid to mål. Spanjolene takket for hjelpen – Karim Benzema fikk ballen kastet rett i foten og han kunne sette den i åpent mål, og Gareth Bale sitt skudd gikk mellom hanskene på Karius – og med Bales vidundermål var det lite Liverpool kunne gjøre.

«Jeg har ikke sovet før nå. Scenene går fortsatt rundt i hodet mitt, igjen og igjen. Jeg er uendelig lei meg overfor lagkamerater, supportere og alle i staben. Jeg vet at jeg tabbet meg ut med de to feilene og skuffet dere alle», skrev han på Instagram dagen etter finalen.

SØNDERKNUST: Karius var en knust mann etter tapet i Kyiv.

SØNDERKNUST: Karius var en knust mann etter tapet i Kyiv.

Det hører med til historien at Karius fikk Sergio Ramos sin albue i hodet tidlig i kampen, og senere undersøkelser viste at han hadde spilt resten av kampen med en hjernerystelse. Likevel, det var ikke første gang han hadde tabbet seg ut mellom stengene, og det var enden på visa for Karius sitt Liverpool-eventyr.

I preseason som fulgte ble han ydmyket på Prenton Park i en treningskamp mot Tranmere Rovers, der han nok en gang tabbet seg ut. Tranmere scoret, og en av spillerne var tilfeldigvis en Liverpool-supporter som ikke hadde lagt finaletapet bak seg. «You’re fucking shit» ropte han til lysluggen.

Korona-kritikk og utestående lønn

Liverpool svarte på finaletapet ved å kjøpe Alisson Becker fra Roma – laget Liverpool hadde scoret syv mål mot i semifinalen samme år. Karius ble sendt på lån til Besiktas. Der ble han i et par år, til tross for at han tok dem til retten for å ikke ha fått utbetalt lønn på flere måneder. Den tyrkiske ligaen var den eneste europeiske som fortsatte som normalt, dog for tomme tribuner, gjennom koronapandemien. Det var ikke noe Karius satt pris på.

– Det er viktigere ting i livet enn fotball. Jeg føler meg ikke komfortabel og ønsker ikke å spille fotball i denne situasjonen. Alle burde være hjemme med familiene sine og sine kjøre i denne vanskelige tiden. Sesongen burde bli avlyst da verden står overfor en turbulent tid, skrev han på Instagram.

Kort tid etter Karius melding, fulgte Tyrkia etter resten av Europa og satt ligaen på pause. Da den ble sparket i gang igjen, var det uten Karius. Etter nok en periode uten lønn – Karius skulle ha 20 millioner kroner utestående – valgte han å terminere kontrakten tidlig. Det ble 67 kamper for Besiktas.

Karius kom tilbake til Liverpool, ble lånt ut til Union Berlin, og tilbake igjen til Liverpool for den siste sesongen i klubben – uten at han var involvert i troppen. Sommeren 2022 gikk kontrakten hans med Liverpool ut og det var aldri aktuelt at den kontrakten skulle forlenges.

Bildene fra Kyiv kan falme

Som sagt, Eddie Howe lot seg ikke skremme av tabben mot Bournemouth eller den ustabile karriereveien siden. I september 2022 ble han hentet som reservekeeper i Newcastle, bak førstekeeper Nick Pope og andrekeeper Martin Dubravka. Karius har så langt bare spilt 45 minutter for Newcastle, og det var 45 minutter i en treningskamp mot Al Hilal i Saudi-Arabia i desember. Denne søndag endres statistikken.

HÅPER PÅ LYSERE TIDER: Karius får, uventet, spille i nok en finale i dag.

HÅPER PÅ LYSERE TIDER: Karius får, uventet, spille i nok en finale i dag.

Newcastle har tatt seg til finalen i Ligacupen og møter Manchester United på Wembley i dag. Tilfeldighetene skal ha det til at dette blir Karius sin første offisielle kamp for et engelsk lag siden den skjebnesvangre kvelden i Kyiv.

Nick Pope fikk rødt kort i ligakampen mot Liverpool forrige helg, og er dermed ikke tilgjengelig for Newcastle søndag. Det er heller ikke Dubravka, han er såkalt «cup-tied» da han har spilt i ligacupen for motstander Manchester United tidligere i sesongen.

29-åringen har altså muligheten til å få sin revansje, og de fleste med Liverpool-sympatier håper nok at han skal være en mur i Newcastle-buret og stanse Manchester United. Bildene fra Kyiv i 2018 blir neppe visket ut med det første, men de vil kanskje falme.