Riera ble jaget ut av maskerte fans da han ble offentliggjort som ny manager - nå har han vunnet tilbake fansen med fantastiske resultater

Albert Riera fikk en skremmende første dag på jobben for sitt nye lag, men har siden den gang kjempet seg inn i supporternes hjerter.

Albert Rieras opphold i Liverpool ble ikke som spanjolen hadde tenkt. Den daværende 26-åringen ble hentet foran nesen på Everton på Deadline Day i 2008, og imponerte med fem mål på 40 kamper i sin første sesong med klubben. 

Laget var nære å ta ligatittelen, men etter å ha gått glipp av den gikk det bare nedover for Rafa Benitez menn og Riera. 

Han fikk bare ni kamper den påfølgende sesongen, samtidig som støyen rundt eierne Hicks og Gillett var stor i klubben. Han slaktet også manager Benitez i et intervju med Marca. 

– Han har aldri fikset en situasjon med en spiller med å snakke med vedkommende. Dialogen hans med spillerne er tilnærmet lik null. Man kan ikke unngå å tenke at det er noe personlig, sa han i mars 2010. 

I et intervju med The Athletic for noen måneder siden, forklarte han hva som skjedde i sesongen. 

– Det var bare frustrasjon fra min side, og jeg har ingenting mot Rafa. Man trenger ikke like avgjørelser, men man må respektere dem. Jeg har bare gode ting å si om ham - han fikk meg til Liverpool og ga meg muligheten til å spille her, det er jeg takknemlig for. 

I intervjuet forklarte han også at han slet med en hamstringskade, som aldri ble leget skikkelig. 

Etter Liverpool-oppholdet spilte han for Olympiakos, Galatasaray, Watford, Udinese, Mallorca, DNS Zavrc og FC Koper, før han la opp i 2016. Han klarte imidlertid ikke gi slipp på fotballen.

Manager-spire

Bare et par måneder etter at han la opp ringte det spanske fotballforbundet, og Riera klarte ikke å motstå fristelsen. 

Sammen med spanske legender som blant annet Xabi Alonso og Xavi Hernandez - nåværende trenere i Bayer Leverkusen og Barcelona - tok han trenerutdannelsen sin. 

– Vi delte ideer med hverandre, og jeg elsket perioden med dem. Vi lærte mye fra hverandre. Det ga meg mye motivasjon til å fortsette karrieren som manager, fortalte Riera i intervjuet med The Athletic.

Etter å ha fullført utdannelsen var han assistenttrener i Galatasaray en periode, før han sommeren 2022 ble manager i Olimpija Ljubljana. Den perioden startet på intenst vis. 

LÆREKMERATER: Alonso og Riera tok trenerutdannelsen sammen.

LÆREKMERATER: Alonso og Riera tok trenerutdannelsen sammen.

Intens start

For da Albert Riera skulle bli offentliggjort som ny manager, stormet misfornøyde supportere pressekonferansen og beordret at spanjolen forlot rommet. 

Misnøyen gjaldt avgjørelsen om å sparke tidligere manager Robert Prosinecki, etter uenigheter med eieren. Riera selv forholdt seg forholdsvis rolig i støyen. 

– Det var en intens start. Jeg visste at situasjonen ikke var bra mellom ledelsen og supporterne. Laget er som Liverpool og Manchester City i England, og kom på 3. plass av ti lag. Det er som om Liverpool skulle havne midt på tabellen. 

– Fansen var misfornøyde med eierne, og ønsket at Prosinecki skulle fortsette. Klubben følte at en retningsforandring til en ny type fotball var nødvendig, og jeg ønsket muligheten. 

– Jeg var ikke redd, og visste at det ikke handlet bare om meg. Men fotballen er slik at om man får resultater så stilner supporterne raskt. 

Og resultater har 40-åringen virkelig fått med sitt mannskap. 

Imponerer i Slovenia

I skrivende stund har hans Olimpija bare tapt to av tjue kamper i ligaen denne sesong, og leder toppdivisjonen med hele 13 poeng. 

Ifølge det taktiske tidsskriftet Total Football Analysis minner Rieras offensive ideer om Pep Guardiolas, som enkelt forklart handler om å skape situasjoner hvor laget har overtall. Han skal også ha utvekslet ideer med Mikel Arteta, som er av den samme skolen.

Samtidig skal han være opptatt av raskt og offensivt gjenvinningspress for å vinne tilbake ballen når laget ikke har den. 

Mange vil nok huske dette målet fra Riera godt:

Spanjolen har hentet mye inspirasjon fra trenerne han har arbeidet med, som er forskjellige på vært sitt vis.  

– Den beste taktikeren jeg arbeidet med var Rafa Benitez. Den beste motivatoren var Luis Aragones. Den beste til å lede en garderobe var Ernesto Valverde. Det jeg lærte er at det er umulig å bli likt av alle 25 spillerne, man må bare være ærlig med dem. 

– Jeg liker å videreformidle erfaringen min. Som trener kan man lage en plan, og det føles fantastisk når man ser at man spiller slik man har øvd seg på. 

Som ung manager er det naturlig å drømme stort, og Riera er ikke fremmed for tanken om å lede et lag i en av de store ligaene. 

– Selvfølgelig er drømmen min å trene lag i La Liga og Premier League en dag. Men i fotballen kan man ikke se for langt fremover i tid eller hvile på tidligere prestasjoner. Jeg konsentrerer meg om jobben, så får vi se hva fremtiden bringer, avsluttet han i intervjuet.