Assistkongene tar stadig nye jafs på topplisten

Andy Robertson leder et tog med røde som klatrer på assist-listene - men veien er fremdeles lang opp til James Milner.

Liverpool har for vane å ha spillere helt i toppen når det kommer til målgivende pasninger i Premier League. Forrige sesong var Mohamed Salah, Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson topp tre på listen i ligaen, og det er navn vi har sett helt i toppen i flere år. 

Denne sesongen er det nok en gang Manchester Citys Kevin De Bruyne som troner øverst på listen, mens Salah fremdeles holder andreplass med sine sju målgivende pasninger, og Robertson sammen med flere andre spillere er nummer fem med seks målgivende. 

Sistnevnte gjorde med sin herlige assist i 7-0-seieren over Manchester United på søndag et imponerende byks på listen over målgivende pasninger i Premier League-æraen. Der er han nå på en delt 27. plass med 55 målgivende pasninger til sammen, og han har nå spillere som Juan Mata, Mesut Özil og Eden Hazard bak seg på listen. 

Flere følger på

Likt med den trioen ligger for øyeblikket Salah, som har 54 målgivende pasninger i Premier League. Egypteren er sammen med Robertson nå under ti målgivende unna å klatre opp på topp 20-listen siden Premier League ble innført i 1992. Salah ble for øvrig søndag Liverpools toppscorer i Premier League-æraen, og han er nummer 15 på den listen, med kun Jamie Vardy og Harry Kane som aktive spillere foran seg. 

En annen spiller som fremdeles har noen måneder på å ta seg oppover på assist-listen er Roberto Firmino, som står med 50 målgivende pasninger og med det er inne på topp 50-listen. Like foran seg har han kaptein Jordan Henderson, som har slått 53 målgivende i Premier League. 

Trent Alexander-Arnold har ikke hatt sin beste sesong når det kommer til målgivende pasninger, men han vil selvsagt også klatre på listen i fremtiden. Han står med 47 målgivende så langt, og vil nok finne motivasjon i å jakte på back-kollega Robertson. 

Denne sesongen har Trent begge venstrebackene foran seg på listen. Kostas Tsimikas har med fire målgivende like mange som Firmino denne sesongen i Premier League. 

Målgivende pasninger i Premier League
(Aktive Liverpool-spillere)

87 - James Milner
55 - Andy Robertson
54 - Mohamed Salah
50 - Roberto Firmino
47 - Trent Alexander-Arnold

Ingen matcher Milner

Robertson og co har imidlertid en stor jobb å gjøre om de skal nå helt opp til James Milner sitt tall for antall målgivende pasninger i Premier League. Veteranen står totalt med 87 målgivende og er med det nummer ni på listen.

Han håper kanskje å ta seg forbi noen til før han gir seg. 37-åringen har bare fem assists opp til Steven Gerrard på åttendeplass, og derfra er veien kort opp ytterligere et par plasser. 

Av aktive Premier League-spillere har Milner kun De Bruyne foran seg. Belgieren er bare to målgivende unna å være femtemann til å bikke hundre målgivende pasninger i Premier League. Det er Ryan Giggs som topper listen, med 162 målgivende pasninger. 

Milner har nok en større mulighet til å ta igjen Giggs på listen over antall kamper. Der har Liverpools veteran nå 607, og han trenger bare tre kamper til for å klatre forbi Frank Lampard og gå opp på en tredjeplass. Giggs endte på 632 kamper, mens Gareth Barry topper listen med 652 kamper. 

Mer i vente

Tall fra Understat viser at det er flere Liverpool-spillere som ikke har fått helt som de har fortjent i form av målgivende pasninger denne sesongen. Ikke overraskende er det Alexander-Arnold som er øverst på listen over de som har flest forventede assists (xA). 

Målgivende pasninger i Premier League
(Topp ti)

162 - Ryan Giggs
111 - Cesc Fabregas
103 - Wayne Rooney
102 - Frank Lampard
98 - Kevin De Bruyne*
94 - Dennis Bergkamp
93 - David Silva
92 - Steven Gerrard
87 - James Milner*
80 - David Beckham

*fremdeles aktiv i Premier League

Understats statistikker viser at høyrebacken har skapt det burde ha tilsvart sju scoringer, men han har altså bare fått betalt i form av to målgivende pasninger. 

Darwin Nunez har, som vi også har sett tidligere, også vært en skapende kraft, og han kunne fort stått med flere målgivende pasninger enn det han har. 

Tallene viser også at Harvey Elliott, som fikk sin andre målgivende pasning for sesongen søndag, hadde fortjent et par assists til ut fra sjansene han har skapt. 

Det tyder kanskje på at vi har enda mer i vente av Liverpool utover våren, og at 7-0-seieren søndag ikke bare var et blaff!