Det overraskende valget av Elliott var en genistrek fra Klopp

Avgjørelsen om å starte med Harvey Elliott hintet om at Klopp ville prøve noe nytt. Det ga Man Utd et problem de aldri klarte å løse.

Harvey Elliott er ikke den spilleren som ruver mest på banen med sine 170 centimeter over gressmatta. Men det han mangler i høyde og størrelse, tar den omskolerte offensive midtbanespilleren igjen i lidenskap.

Det var nok likevel mange som ble overrasket over å se Harvey Elliott sitt navn på lagoppstillingen fra start mot Manchester United på søndag. Spesielt siden han erstattet Stefan Bajcetic, som har vært Liverpools formspiller siden nyttår.

vår egen lagvelger før kampen, var Jordan Henderson og Stefan Bajcetic de soleklare favorittene til å starte med 1162 og 1364 stemmer, mens bare 241 ville se Elliott fra start. 

– Jeg skal være så ærlig å si at jeg ønsket Jota istedenfor Gakpo, fordi jeg trodde han ville være bedre til å presse på topp, og at Liverpool kunne vinne ballen tilbake der. Og jeg synes Bajcetic har spilt bedre enn Elliott, så jeg var litt overrasket. Men Klopp gjorde rett, sa Jamie Carragher til Sky Sports etter kampen.

– Jeg ville også hatt Bajcetic fra start, men jeg må holde opp hånda og si at Harvey Elliott gjort en veldig god kamp, sier en av supporterklubbens grunnleggere og tidligere The Kopite-redaktør Torbjørn Flatin i denne ukens «Pausepraten – The Kopite podcasten»

«Det var en følelse av overraskelse da Liverpools lagoppstilling kom på søndag og der tenåringen Jürgen Klopp valgte ikke var Stefan Bajcetic men Harvey Elliott. Noen timer seinere hadde valget av 19-åringen vist seg å være et inspirerende valg av Liverpool manageren», skrev Paul Joyce i The Times

Satte Casemiro ut av spill

Som de alle påpeker, etter kampen er det nok ingen som kritiserer Klopp for avgjørelsen om å velge Elliott. Michael Cox som skriver kampanalyser for The Athletic, mener «Elliott var avgjørende» i den historiske 7–0-seieren.

«Avgjørelsen om å starte med Elliott hintet om at Klopp ville prøve noe annerledes når det kom til formasjonen. Manchester United forstod aldri ordentlig Liverpools tilnærming. Elliott holdt Casimiro opptatt, noe som gjort at Cody Gakpo kunne skinne», skriver Cox.

Liverpool spilte i sitt vante 4–3–3 i det defensive, men Cox mener Liverpool spilte mer 4–2–2–2 når de hadde ballen.

«Jordan Henderson spilte sammen med Fabinho på venstresiden, mens Elliott fremstod mer som en 10-er nummer to, enn en høyre indreløper», mener han. 

Han skriver også om hvordan Elliott og Gakpo hele tiden samarbeidet om å sette Casemiro under press fra hver sin side.

«Det var historien om første omgang, at de to spillerne på hver side av Casimiro skapte problemer som United aldri klarte å løse», skriver Cox.

Dette var et poeng Jamie Carragher også var veldig opptatt av etter kampen. 

– Taktisk sett var det fantastisk, og rollene til Gakpo og Elliott var nøkkelen til det. Vi vet at Manchester United spiller mann mot mann. Fred følger med Jordan Henderson. Wout Weghorst sin jobb er å følge med Fabinho, det var derfor han spilte i 10er-rollen, og Casimiros jobb var å følge Elliott.

– Liverpools løsning var å sette det opp nesten som en diamant, eller en boks, der det nærmest ble et spørsmål om «hvem skulle passe på Gakpo?». Jeg tror Jürgen Klopp gjorde dette fordi de markerer mann for mann. Ideen var å få Gakpo og Elliott inn i rommene som Klopp snakker om så ofte. Gakpo og Elliotts posisjonering sørget for at Man Utds midtbanetoer med Casemiro og Fred ble strukket, mener Carragher.

– Det skapte et stort rom og en kløft i Man Utds midtbane. De to sentrale midtbanespillerne var 25 meter unna hverandre. Og hvem følger Gakpo? Ingen.

Carragher mener også Klopp brukte Gakpo som en del av en midtbanefirer, som gjorde at Liverpool hele tiden var i overtall på midtbanen, og som gjorde et Nederlenderen kunne angripe fra dypt i banen.

De to sentrale midtbanespillerne var 25 meter unna hverandre. Og hvem følger Gakpo? Ingen.
Samarbeidet mellom Gakpo og Elliott strakk Manchester Uniteds midtbane og skapte store problemer for Casemiro og Fred.

Samarbeidet mellom Gakpo og Elliott strakk Manchester Uniteds midtbane og skapte store problemer for Casemiro og Fred.

Paul Joyce mener Elliott har blitt en nøkkelspillere i Liverpools oppstandelse. For selv om Elliott skulle og burde kommet på scoringslista i 2–0-seieren over Wolverhampton i midtuka, så var det en annen statistikk som virkelig sto ut for unggutten.

Han hadde nemlig mer defensivt press enn noen andre midtbanespillere på banen, med 24.

Harvey Elliott og Mohamed Salah samarbeidet bra på høyresiden både offensivt og defensivt mot Man Utd.

Harvey Elliott og Mohamed Salah samarbeidet bra på høyresiden både offensivt og defensivt mot Man Utd.

«Arbeidskapasitet ble lagt merke til», skriver Joyce. Mot Man Utd fortsatte Elliott med arbeidsinnsatsen, men fikk også vist seg mer effektiv inne i motstanderens boks, som på det nydelige innlegget til Darwin Nunez to minutter etter pause.

Mot Man Utd ble også Elliott satt opp på papiret på høyresiden av midtbanen igjen, istedenfor Henderson. Samarbeidet mellom Elliott, og mannen som på mange måter har vært en mentor for ham, Mohamed Salah fungerte også veldig bra i den kampen. 

– Det beste jeg har sett av ham

– Ankepunktet mitt mot Elliott har vært at han mangler det rykket man helst skal ha som ving, også er jeg usikker på fysikken hans til å spille på midtbanen i Premier League. Men det jeg alltid har likt ved ham, er at han løper og fighter, og spiller som en av oss. Han er en fan. Han går inn for dette hundre prosent. Mot Man Utd synes jeg også han var påskrudd og hadde selvtillit, og god posisjonsevne. Han var hele tiden oppe i situasjoner, vant baller og spilte fornuftig, sier Torbjørn Flatin i «Pausepraten - The Kopite Podcasten».

– Jeg la merke til at det var flere United-spillere som prøvde å fyre han opp litt, for han er sånn som kan gå litt i taket. Og det tror jeg også Liverpool-spillerne var klar over for det var flere som var bortpå og tok han litt på skulderen for å roe ned. Men det klarte han også å håndtere.

– Jeg var veldig i tvil om Harvey, og om han ville greie å etablere seg i startelleveren. Det han viste i denne kampen er det beste jeg har sett av ham, og nå begynner jeg å få troen på at han virkelig kan bidra her, sier Flatin.  

19-åringen er ikke bare etablert, han har til og med vært på banen i samtlige Liverpool-kamper denne sesongen.

38 kamper står han oppført med så langt i sesongen. 16 av gangene har han blitt byttet inn, 11 ganger har han blitt byttet ut, og totalt står han oppført med 2004 spilte minutter i alle turneringer.

I Premier League har han spilt 25 kamper, der han har startet 15 og kommet inn i ti. I elleve av kampene er han byttet ut. I Champions League har han startet fire og kommet inn i tre kamper, og blitt byttet ut i tre.

Fem mål og to assist har det også blitt for Elliott, den ene målgivende kom i festaftenen mot Manchester United på søndag. Det ene målet i Premier League kom i 9–0-seieren mot Bournemouth. Han scoret også i Fa-cupen mot både Wolves og Brighton, og i Champions League mot Rangers og Ajax.

Spillere med over 1000 minutter denne sesongen

SpillerKamperI troppenByttet innByttet utMin spilt
Mohamed Salah3737273143
Alisson3435003060
Trent Alexander-Arnold34343152630
Virgil van Dijk2930012565
Fabinho3535972392
Andrew Robertson3033482336
Harvey Elliott383816162004
Joe Gomez2935821943
Darwin Núñez313110131897
Thiago 24242121867
Jordan Henderson303010151720
Roberto Firmino272711121473
Joel Matip1825421333
Konstantinos Tsimikas2136951052
James Milner30322081001
Ibrahima Konaté1217111000

– Finnes ikke noe bedre sted

For en spiller som tilbragte mye av fjorårssesongen på behandlingsrommet etter den grusomme skaden mot Leeds tidlig i sesongen, må dette være en stor opptur selv om det er en sesong der Liverpool har slitt.

– Klopp har veldig tillit til ham, det er det ingen tvil om, og han ser ham hver dag, sier Flatin.

Det skal nevnes at selv om Elliott er den eneste som har spilt i samtlige kamper, er han på sjuendeplass over spillerne med mest spilletid denne sesongen.

Der troner Mohamed Salah på topp med 3143 minutter siden han har spilt 37 kamper, der han bare har kommet inn to ganger, og blitt byttet ut sju ganger.

Alisson har spilt 34 kamper, der han har spilt samtlige minutter og har klikket inn 3060 minutter. Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Fabinho og Andy Robertson har også flere minutter enn Elliott.

– Hver eneste kamp jeg spiller, føles det som om jeg lever drømmen. Men samtidig må du holde deg profesjonell. Du kan ikke bli overveldet av situasjonen. Du må holde deg fokusert, og det er det jeg forsøker å gjøre.

– Jeg lærer hver eneste dag, og jeg kunne ikke håpet på en bedre manager å lære av, og med det laget jeg har rundt meg, de spillerne og denne trenerstaben. Det finnes ikke noe bedre sted å være. Jeg suger til meg alt hver eneste dag og implementerer det i spillet mitt. Jeg ser på feilene mine, og sørger for at de ikke skjer igjen, jeg ønsker bare å ta steg framover, sa Elliott selv etter triumfen mot Manchester United.