Det er ikke mange engelske lag som har vunnet på Santiago Bernabéu – men Liverpool er ett av dem

Real Madrids hjemmebane er oppkalt etter en av klubbens helter, som var med i oppstarten av Europacupen.

Etter å ha spilt sine hjemmekamper ved flere forskjellige baner, innviet Real Madrid Estadio Chamartín i 1923. Første kamp var mot Newcastle, og hjemmelaget vant 3-2.

Real Madrid spilte sine hjemmekamper der, frem til Santiago Bernabéus innsettelse som president i 1943. Bernabéu mente at Chamartín med plass til 22 500 tilskuere, ikke var stor nok. Den nye stadion, som først bare ble kalt Nuevo Chamartín, var ferdig i desember 1947. I 1955 byttet den navn til Santiago Bernabéu, etter presidenten.

Kapasiteten på Bernabéu har variert over årene. På det meste tok stadion 120 000 tilskuere, men det tallet har blitt redusert etterhvert som ståplasser har blitt forbudt av Europa. Nåværende kapasitet er 81 044.

Bernabéu var med på å starte Champions League

Santiago Bernabéu de Yeste regnes som en av Real Madrids viktigste menn. Den tidligere spissen og midtbanespilleren, født i 1895, ble etterhvert klubbpresident, en rolle han hadde i 35 år.

Bernabéu var president frem til sin død i 1978, og det var under hans lederskap at Real Madrid vokste til stormakten vi kjenner i dag. Han dedikerte livet sitt til klubben som spiller, trener og president. Han restrukturerte klubben, etablerte profesjonelle trenergrupper, ga sin støtte til supporterforeningene, promoterte andre idretter under Real Madrid-paraplyen, og bygget Chamartín Stadium og Sports City-treningsfeltet.

I 1955 møtte Bernabeu blant annet med UEFAs visepresident, ungarske Gusztav Sebes, og Ernest Bedrignan som var nestleder i den franske fotballigaen, på initiativ fra det franske sportsbladet L’Équipe. Deres journalister, Gabriel Hanot og Jacques Ferran, foreslo å bygge videre på Copa Latina, som var en turnering med klubber fra Frankrike, Spania, Portugal og Italia, og skape en europeisk klubbturnering.

SPILLEREN OG PRESIDENTEN: Santiago Bernabéu, tidligere Real Madrid-spiller og -president.

SPILLEREN OG PRESIDENTEN: Santiago Bernabéu, tidligere Real Madrid-spiller og -president.

Turneringen ble født, og den het European Champion Clubs’ Cup. Det utviklet seg etterhvert til Europacupen, og nå Champions League.

Første utgave av turneringen ble spilt allerede i 1955/56, og vinneren var Real Madrid. Det spanske hovedstadslaget vant faktisk de første fem turneringene på rad, og er cupens desidert mestvinnende lag med 14 seire.

FIKK NYTT NAVN: Nye Chamartín fikk nytt navn i 1955 – Santiago Bernabéu Stadion.

FIKK NYTT NAVN: Nye Chamartín fikk nytt navn i 1955 – Santiago Bernabéu Stadion.

Engelske lag på Bernabéu

Chelsea slo Real Madrid på Santiago Bernabéu i fjorårets kvartfinaler i Champions League. Det holdt likevel ikke. De blå hadde tapt 3-1 i London, og 3-2-seieren i Madrid var dermed ikke nok til å ta dem videre i turneringen.

Men å vinne på Bernabéu er nesten en bragd i seg selv. Bare fire engelske lag har fått det til, og Liverpool er ett av dem. Frem til 2020 var det bare to engelske lag som hadde vunnet der, nemlig Liverpool og Arsenal.

Liverpool og Real Madrid møttes i åttedelsfinalene i 2009. Første kamp ble spilt i Spania, og Rafa Benitez sine menn vant en sterk borteseier. Real Madrid hadde vunnet ni kamper på rad da Liverpool kom på besøk, og Yossi Benayoun scoret kampens eneste mål. Liverpool vant returoppgjøret på Anfield hele 4-0, og slo altså ut de spanske kjempene med 5-0 sammenlagt.

YOSSI-MÅL: Yossi Benayoun scoret kampens eneste mål da Liverpool og Real Madrid møttes på Santiago Bernabéu i 2009.

YOSSI-MÅL: Yossi Benayoun scoret kampens eneste mål da Liverpool og Real Madrid møttes på Santiago Bernabéu i 2009.

Tre år tidligere gjorde Arsenal det samme. De møtte Los Blancos i åttedelsfinalen, og vant 1-0 med scoring fra Thierry Henry.

Manchester City vant 2-1 i åttedelsfinalen for tre år siden. Da lå de under 1-0 etter et mål fra Isco, men snudde med mål signert Gabriel Jesus og et straffespark fra Kevin de Bruyne. I returoppgjøret var Manchester-laget sterkest nok en gang og vant oppgjøret 4-2 sammenlagt.

Også Nottingham Forest har vunnet på Bernabéu, men under litt andre omstendigheter. Forest spilte nemlig Europacup-finale mot Hamburg. Brian Cloughs menn vant også 1-0, og det var andre gang på rad at Forest kunne løfte trofeet.

Manchester United, Tottenham, Leeds, Derby County og Ipswich Town har forsøkt, og feilet, å vinne på Bernabéu.

Forrige gang på Santiago Bernabéu

Liverpool og Real Madrid har blitt godt kjent de siste årene. De har nå møttes fem ganger siden 2018, og det er spanjolene som har et solid overtak. Lagene har totalt møttes i ti kamper – Liverpool har vunnet tre og Real Madrid seks. Liverpools forrige seier var 4-0-seieren i 2009.

De møttes i kvartfinalen i 2021, og Real Madrid vant 3-1 på hjemmebane. Den kampen ble dog ikke spilt på Santiago Bernabéu, som da var under oppussing. Kampen ble i stedet spilt på Alfredo Di Stéfano Stadium, som er hjemmebanen til Real Madrids kvinnelag og reservelag.

FORRIGE GANG PÅ BERNABÉU: Dette var laget Liverpool stilte mot Real Madrid i 2014.

FORRIGE GANG PÅ BERNABÉU: Dette var laget Liverpool stilte mot Real Madrid i 2014.

I november 2014 stilte Brendan Rodgers følgende lag i gruppespill-kampen: Simon Mignolet, Javier Manquillo, Martin Skrtel, Kolo Toure, Alberto Moreno, Lucas Leiva, Emre Can, Joe Allen, Lazar Markovic, Adam Lallana og Fabio Borini.

Rodgers ble anklaget for å ha heist det hvite flagget før kampen i det hele tatt ble sparket i gang, men Rodgers “andrelag” gjorde seg ikke bort i Spania. Det ble 1-0-tap, men det var en langt sterkere forestilling enn den førstelaget hadde prestert på Anfield noen uker tidligere og tapte 3-0. Kolo Toure hadde god kontroll over Cristiano Ronaldo, men Karim Benzema scoret kampens eneste mål.

Liverpool hadde lite å by på offensivt men var ellers brukbart gode.

Akkurat det holder ikke onsdag kveld. De røde må vinne med fire mål for å avansere til neste runde.