– Jeg var fotballspiller, rik og velstående. Konsekvenser? Det fantes ikke i livet mitt

Tidligere Liverpool-spiller Neil Ruddock har gått gjennom en livsstilsendring etter mange år i «rollen» som ablegøyemaker Razor.

Den 20. juli 1993 signerte Neil Ruddock for Liverpool. De røde overførte 2,5 millioner pund til Tottenham i bytte for midtstopperens tjenester, og med det ble han den dyreste forsvarsspilleren i Premier League. Et av de mest minnerike fotballrelaterte øyeblikkene med Ruddock kom da han utlignet mot Manchester United i januar 1994, med ansiktet. Liverpool hadde ligget under 3-0, men hentet seg inn igjen, takket være Ruddocks fjes ble det uavgjort.

Ruddock huskes nok mer for sine utenomsportslige ablegøyer oppgjennom årene. Han ble skadet i åpningskampen i 1997/98-sesongen og skiftet fokus til alkohol og damer. Det var Graeme Souness som hentet Ruddock til Liverpool, og i selvbiografien sin skrev Souness at «ikke alt i livet hans var enkelt. Han hadde problemer med å kontrollere vekten – han likte kanskje en bytur litt for godt – og det var andre faktorer som bidro til at han oppnådde så mye som han kunne gjort.»

Han ble solgt videre til West Ham United i juli 1998, og la fotballskoene på hylla i 2003.

I ettertid var han mye å se på engelsk TV, blant annet på realityshows som «I’m a Celebrity… Get me Out of Here!» og «Celebrity Big Brother», og har ofte vært gjest på for eksempel «A League of Their Own» og «Soccer AM». Ruddock var en av de tidligere spillerne som var en del av Harry Redknapp-programmet «Harry’s Heroes: Euro Having a Laugh», hvor de skal prøve å bli kampklare til en oppvisningskamp mot Tyskland. I serien havnet han i en konfrontasjon med Paul Merson om sine drikkevaner.

HJEMME I KENT: Ruddock fotografert i hjemmet sitt i Kent i oktober 2020, samme år som han fikk pacemaker.

HJEMME I KENT: Ruddock fotografert i hjemmet sitt i Kent i oktober 2020, samme år som han fikk pacemaker.

Opererte magesekken

I 2020 fikk han innført en pacemaker på grunn av hjerteproblemer, og for seks måneder siden utførte han en gastrisk sleeve-operasjon – en av de mer drastiske fedmeoperasjonene. Det er kirurgi som gjør magesekken mindre, og dermed gjør at man raskere føler seg mett, og det har hjulpet ham å gå ned i vekt. Ruddock fjernet 70% av magen, inkludert den delen som produserer “sulthormonet” ghrelin.

– Folk sier det er juks. Men man lurer døden, sier Ruddock i et intervju med The Telegraph i starten av mars.

– Jeg synes ikke det er drastisk.

Ruddock har gått gjennom en drastisk livsstilsendring. Han har gått ned over 44 kilo, og har kuttet ned drikkevanene til bare ett sporadisk glass vin i ny og ne.

– Jeg utførte ikke inngrepet fordi jeg ville det. Jeg gjorde det fordi jeg måtte.

Rollen som Razor var mentalt utmattende

Under innspillingen av «Harry’s Heroes» i 2019 og 2020 opplevde han svimmelhet, og han trodde det var demens. Han måtte ta tester som avdekket at han hadde en hvilepuls på 140 slag i minuttet og om natten kunne hjertet stoppe i flere sekunder.

I 2020 fortalte han om da han fikk operert inn en pacemaker.

– Legene måtte i praksis stoppe hjertet mitt og ga meg elektrosjokk for å få det i  gang igjen. Slik du ser på TV, vet du. Da de stoppet hjertet mitt, fikk de det ikke i gang igjen før på tredje forsøk. Så de sier at jeg var død i ett minutt.

Problemet var mer enn bare den fysiske helsen. Til Telegraph kaller han det «mad, bad, sad, glad syndrome», og han brukte alkohol og mat for å dytte vekk følelser.

– Det smaker godt, du blir full, det føles bra. Men du vet det er feil.

Som Liverpool-spiller reiste han ofte til Dublin på lørdagskvelder, etter kamp. Han lærte seg at å være dehydrert fra alkohol gjorde kroppen lettere, så han drakk seg full på mandager før han skulle veies på tirsdager.

– Du gikk ned to kilo, ble veid, og så drakk du alt vannet du trengte og ble en halv kilo tyngre. Det var ingen «rocket science» på den tiden.

Ruddock var den store karakteren i garderoben, den som havnet i trøbbel, den som fikk alle til å le. Men den rollen, som «Razor», gjorde han utslitt.

– Det er mentalt… knusende. Jeg måtte stoppe på veien hjem for å hvile. Kjøpe en pakke godteri og en avis og bare komme vekk fra det.

– Jeg måtte være den Razor som alle forventet.

– Men jeg løy til dem, jeg løy til meg selv. Når man snakker tullprat, lyver til seg selv, lyver til andre, så glemmer man de ordentlige problemene.

– Jeg liker ikke ordet «depresjon». Jeg syntes det var et negativt ord. Bare puslinger ble deprimert. Når man er tøff som meg… jeg blir ikke deprimert. Jeg blir nedfor.

– Jeg var fotballspiller, rik og velstående. Konsekvenser? De fantes ikke i livet mitt. Jeg ville alltid, alltid, alltid velge vennene mine fremfor familien. Jeg var den tøffe, rappkjefta fyren. Jeg tenkte at familien, de er der uansett, de må elske meg uansett.

Det har forandret seg. Ruddock har altså tatt grep. Han har fire barn, og endelig kan de prate om å dra til Disney World i Orlando igjen, noe som var utenkelig da helsa var på det verste og han så vidt kunne gå i trapper.

– Barna mine har fått faren sin tilbake igjen, og jeg elsker det.