Når det er en så kritisk posisjon er det rart at vi ikke ser flere navn bli linket

Ja, det handler om midtbanen igjen…

Liverpool har en enormt viktig sommer foran seg, og kanskje den viktigste siden 2018. Den gang gjorde salget av Philippe Coutinho at de kunne satse stort, og virkelig plukke fra øverste hylle. Denne sommeren har klubben kommet i en situasjon på midtbanen der spillere har blitt gamle samtidig, klubben sårt trenger fornyelse og flere spillere uansett vil forlate klubben fordi kontraktene går ut.

At de røde ser ut til å miste spillere som Naby Keita som de betalte 52,75 millioner pund for, og Alex Oxlade-Chamberlain som kostet 35 millioner, uten å sitte igjen med et eneste pund, er ikke slik forretningsmodellen til Fenway Sports Group har vært, men det er der en står nå.

Det vil være overraskende dersom 37 år gamle James Milner skriver nok en kontrakt, men det kan ikke utelukkes at han går på en ny sesong og kanskje får seg en jobb inn mot trenerteamet. At han er viktig i garderoben virker veldig klart, fra alle som har vært der eller vet hva de snakker om.

Men det litt snodige opp i dette, er hvor lite vi hører om spillere som blir linket, når hele verden vet at klubben må handle, og handle stort.

Kun tre navn som nevnes

Det er tre navn som går igjen og igjen fra journalistene vi vanligvis stoler på. Det er Jude Bellingham, Mason Mount og Matheus Nunes. Det virker som absolutt alt fokus har vært på Bellingham, som med all sannsynlighet blir tidenes dyreste midtbanespiller når han skifter klubb, sannsynligvis til sommeren.

Mount virker som en mulighet så lenge han ikke har skrevet under på en ny kontrakt med Chelsea, men det er også en situasjon en har sett utallige ganger tidligere med en spiller som ønsker å bli betalt det han mener han er verdt, og like mye som de bedre betalte i klubben. Det er ofte først når det kommer interesse fra en rival at spiller og agent får det som de vil. Nå er det litt spesielt med Chelsea og deres nye eier Todd Boehly, som virker å sette veldig stor pris på spillerkjøp, og at den voldsomme fornyingen av stallen der kan bety at noen spillere de kan få penger for faktisk må ut.

Matheus Nunes var en spiller Liverpool var mye linket til i fjor sommer, uten at det skjedde. Han endte opp i Wolverhampton, før det igjen ble hevdet at Liverpool absolutt var en mulighet igjen når han hadde fått en sesong bak seg i Wolves. Med Jorge Mendes og Gestifute som agenter virker det ikke helt usannsynlig at han kan flyttes videre.

Før januarvinduet åpnet var det i det minste flere navn som ble linket, selv om ingenting skjedde. Sofiyan Amrabat, Mohammed Kudus, Moises Caicedo, Enzo Fernandez før han gikk til Chelsea. Det er tre måneder til overgangsmarkedet åpner, men når Liverpool trenger så mye ville en likevel forventet flere navn og muligheter.

Liverpool har vært gode på å holde kortene tett til brystet, med Takumi Minamino, Diogo Jota, Luis Diaz, Darwin Nunez og sist Cody Gakpo, men planleggingen må være imponerende god fra en sportsdirektør som snart går til Ajax, som må ha planlagt overgangsvinduet sammen med Jürgen Klopp og Fenway Sports Group-president Mike Gordon som nylig var tilbake for å jobbe tettere mot klubben igjen. Vi må håpe at de har god oversikt.

STOR JOBB: Mike Gordon (til venstre er tilbake i manesjen), manager Jürgen Klopp og avtroppende sportsdirektør Julian Ward (til høyre).

STOR JOBB: Mike Gordon (til venstre er tilbake i manesjen), manager Jürgen Klopp og avtroppende sportsdirektør Julian Ward (til høyre).

Bellingham, Bellingham og Bellingham

Den store elefanten i rommet er Jude Bellingham, som Liverpool ligger så paddeflate etter. Det er ingen hemmelighet, og har vært veldig godt dokumentert at han er drømmespilleren for de røde. En kan mistenke at en må få en endelig avklaring på hvor Bellingham skal, og ta det derfra.

Derfor var det et så hardt slag i fjeset da The Athletics fremste transferjournalist David Ornstein på mandag meldte at Liverpool har kommet lenger og lenger bakpå, og at det virker mindre og mindre sannsynlig at 19-åringen som ville løst så mange problemer ender opp på Anfield. Men den viktige setningen i artikkelen som virker å ha blitt glemt, var at Liverpool ikke hadde tatt noen endelig avgjørelse om å trekke seg fra kampen om ham.

For oss som gjerne vil holde liv i drømmen om Bellingham, har det heldigvis kommet en del artikler og tolkninger i etterkant av den artikkelen, som kan gi håp. David Lynch skrev i sin spalte her på liverpool.no at det alltid ville være slik at Liverpool hadde mindre økonomiske muskler enn Real Madrid og Manchester City, og at de røde alltid var avhengig av at Bellingham sa at det var Liverpool han ville til.

Ornstein var onsdag gjest i podcasten Five, der han snakket om artikkelen sin. Der gjorde han det klart at det ikke var så svart-hvitt som enkelte hadde tolket det, og at dersom eierne i Fenway Sports Group endret strategi kunne historien være annerledes. 

– Med Liverpool vil det handle om budsjettet, og det er noe vi fortsatt ikke har en klar forståelse av. Er FSG forberedt på å strekke seg lenger enn de noen gang tidligere har gjort? La oss si 150 millioner euro. Det vil doble overgangsrekorden deres for én spiller, sier Ornstein i podcasten.

– Liverpool jobber med flere ulike scenarioer for flere posisjoner med alternativer for å styrke stallen. Et stort tema for dem vil være om de bare fokuserer på Bellingham og bruker alle ressursene på ham, eller om de kan finne et scenario der de får tak i ham og går for andre spillere – eller skal vi bare fokusere på andre spillere?

ÅPENT RACE: Jude Bellingham har fortsatt ikke tatt noen avgjørelse.

ÅPENT RACE: Jude Bellingham har fortsatt ikke tatt noen avgjørelse.


– Vi ser Mason Mount og Matheus Nunes linket, og jeg vil ikke gi et inntrykk av at Liverpools jakt på Jude Bellingham er over. Det er den ikke, og det var vi klare på i artikkelen. Beundringen deres for ham kunne ikke vært større, de ønsker å kjøpe ham, og ingen endelig avgjørelse er tatt. Det vi rapporterer her og nå er at de ikke er favoritter for Bellingham, og jeg mener helt ærlig at denne kampen om ham er åpen, men vi rapporterer at det er et par andre klubber som står i en bedre posisjon akkurat nå. Det er noe som kan endre seg og avhenger av flere ulike ting.

Toget har i alle fall ikke gått, må konklusjonen være...

Småinteressant teori

Rob Guttman tok for seg Ornsteins sak i en podcast med The Anfield Wrap på onsdag, der han lanserte sin teori.

– Min teori er at det har kommet fra Dortmund. Dette er optimistisk, men grunnen til at jeg tror det er at dersom Liverpool vil ha Bellingham og tror at Bellingham vil til Liverpool, hva vil Liverpool gjøre? Liverpool vil åpenbart prøve å få best mulig pris, og med å få Bellingham til å si at han vil til Liverpool og ingen andre, får de ham til å ta seg av budgivningen med hjelpe å begrense den prisen, sier han.

– Dortmund er derfor motivert til å tenke at Liverpool tuller rundt med prisen, de har ikke råd til det, og det er andre som ønsker ham der ute. Det er der det er mest sannsynlig at historien kommer fra. Det er ikke sannsynlig at City skal si at «Liverpool ikke har råd, men at vi og Real Madrid har», og det er heller ikke sannsynlig at Madrid vil kaste City inn i miksen heller. Derfor tror jeg historien kommer fra Dortmund, og at det er fordi Liverpool sier at de vil ha Bellingham, men kun til en viss pris. At det er Liverpool som nå virker forsiktige, fordi de ønsker denne avtalen for 100 millioner, og ikke 130, sier han videre.

Det er over to måneder igjen av sesongen, og over tre måneder til overgangsvinduet åpner, men at Liverpool ikke linkes til et titalls konkrete navn på midtbanen må kunne tolkes som at de fortsatt er «all in» for Jude Bellingham.