Champions League, Europa League, Europa Conference League eller helt ute av det gode selskap?

Liverpool ligger på åttendeplass i Premier League ni ligarunder før slutt, og dermed henger klubbens deltakelse i europacupene neste sesong i en tynn tråd.

Det er i utgangspunktet satt av sju plasser til engelske klubber i europacupene, men det antallet kan øke avhengig av hvem som vinner ulike nasjonale- og internasjonale turneringer.

Premier League-klubber kan kvalifisere seg til Champions League enten ved å havne blant topp fire i Premier League, vinne Champions League eller vinne Europa League.

Vanligvis kvalifiserer engelske lag seg for Europa League ved å bli nummer fem i Premier League, eller ved å vinne FA-cupen eller Europa Conference League.

Vinneren av ligacupen får en plass i Europa Conference League.

Dersom FA-cupvinneren kommer blant topp fem i Premier League vil deres plass i gruppespillet i Europa League gå til det laget høyest på tabellen som ikke allerede er kvalifisert for europacupene, da som regel sjetteplassen i Premier League.

Dersom ligacupvinneren kommer blant topp fem i Premier League (eller topp seks i scenariet over) vil deres playoff-plass i Europa Conference League gå til neste lag på tabellen som ikke er kvalifisert for europacupene.

Det som kompliserer bildet er at vinnerne av både Champions League og Europa League automatisk kvalifiserer seg for neste års Champions League. 

Dersom et Premier League-lag som kommer blant topp fire vinner en av disse to turneringene, vil ikke deres plass i Champions League via ligaplasseringen overføres til et annet lag. 

Dersom et Premier League-lag vinner Champions League og et annet Premier League-lag vinner Europa League, og ingen av de to er inne blant topp fire i Premier League, vil det laget som kommer på fjerdeplass i Premier League komme med i Europa League, og ikke Champions League, da det maksimum kan være fem engelske lag med i Champions League.

Denne Europa League-plassen kommer i tillegg til den som tilfaller laget som kommer på femteplass i Premier League og det laget som vinner FA-cupen (eller det høyest plasserte laget som ikke er kvalifisert for Europa dersom FA-cupvinneren allerede er kvalifisert via ligaplassering). Tre engelske lag vil delta i Europa League i et slikt scenario.

Slik gikk det i fjor

I fjor var det ingen engelske lag som vant Champions League eller Europa League, og da var det grei skuring hvem som skulle til de ulike europacupene i år:

Topp fire gikk til Champions League: Manchester City, Liverpool, Chelsea og Tottenham.

Liverpool vant både FA-cupen og ligacupen, og dermed gikk Europa League-plassene til lagene på femte- og sjetteplass, nemlig Arsenal og Manchester United, mens West Ham på sjuendeplass kom med i Europa Conference League.

Hvordan blir det europacupspill på Liverpool neste sesong?

Med ni ligarunder igjen å spille ligger Liverpool på åttendeplass, tolv poeng bak Newcastle og Manchester United på de to siste Champions League-plassene. Blir det lagets sluttplassering, blir det ikke europacupspill på Liverpool neste sesong.

Liverpool befant seg imidlertid i samme posisjon for to år siden. Da lå de på åttendeplass med 43 poeng, med ti kamper igjen å spille, akkurat som de gjorde i år. Men den gangen var de bare fire poeng bak Chelsea på fjerdeplass. 

Liverpool gikk de ti siste kampene ubeseiret, plukket 26 av 30 poeng, og tok tredjeplassen. Det virker langt mer usannsynlig nå. 

Men selv om Liverpool skulle ta seg forbi Manchester United, og opp på fjerdeplass, så er de slett ikke sikret Champions League-spill. Dersom Erik Ten Hags mannskap vinner Europa League og Chelsea samtidig vinner Champions League, og begge disse klubbene havner utenfor topp fire, hjelper det ikke med fjerdeplass for Liverpool. Da vil den nemlig kun gi spill i Europa League.

Slik situasjonen er akkurat nå vil en femteplass gi Liverpool spill i gruppespillet i Europa League neste sesong. Det vil i så fall være første gang siden 2016. 

Dersom Liverpool kommer på sjetteplass er de avhengig av at Manchester United eller Manchester City vinner FA-cupen for å få spille Europa League, i tillegg til at de to Manchester-lagene holder seg inne blant topp fire.

Dette fordi det er to lag som fortsatt er med i FA-cupen, Sheffield United og Brighton (dersom de kommer utenfor topp seks), som kan vinne turneringen. Skjer det vil Liverpools sjetteplass bare gi spill i Europa Conference League.

Dersom Liverpool kommer på sjuendeplass vil de komme med i Europa Conference League, forutsatt at Manchester United ikke kollapser fullstendig. United vant som kjent ligacupen, og vinneren av den turneringen får en plass i Europa Conference League dersom de ikke er kvalifisert for europacupene på andre måter.

Det er altså en mulighet for at Liverpool ikke får spille i Europa Conference League selv om de kommer på sjuendeplass dersom både Chelsea og Manchester United vinner sine respektive europacuper samtidig som de begge havner utenfor topp fire. Conference League-plassen vil da gå til laget på sjetteplass.

Dersom West Ham vinner Europa Conference League vil de automatisk få plass i Europa League, men det vil ikke ha noen innvirkning på topp sju, da England i så fall vil få tre representanter i Europa League.