Hvem skal fylle kvoten?

Liverpool linkes stadig til flere spillere, men få av dem vil bidra til å fylle opp «homegrown»-kvoten.

Med James Milner og Alex Oxlade-Chamberlain forsvant to av de få spillerne i Liverpools seniortropp som hadde status som «homegrown» - at de har trent nok år i England i løpet av ungdommen til at de kan fylle opp kvoten som kreves når troppen skal registreres hver sesong.

I fjor hadde Liverpool bare syv spillere som hadde status som homegrown, og dermed kunne de bare registrere 24 spillere. Med Oxlade og Milner ute, og med Alexis Mac Allister som eneste signering så langt, er det nå enda færre.

Skulle Fabio Carvalho forsvinne ut på lån, slik det nå ser ut som, mister de røde enda en spiller som er trent opp i England, og Caoimhin Kelleher og Nat Phillips er andre spillere som blir linket bort fra klubben.

Jürgen Klopp og transferteamet har dermed en jobb å gjøre i sommer for å få inn spillere som kan fylle kvoten. Hvis ikke kan det bli en tynn stall som skal representere Liverpool kommende sesong.

Nede i fem spillere

Slik status er nå vil Liverpool ha Trent Alexander-Arnold, Joe Gomez, Jordan Henderson, Nat Phillips og Caoimhin Kelleher som homegrown-spillere i stallen, i tillegg til Curtis Jones, som fylte 22 år i januar.

I Premier League behøver man ikke registrere de som har status som U21, og det gjelder blant andre Harvey Elliott og Stefan Bajcetic.

Regelen i Premier League er ikke at man er nødt til å ha åtte homegrown-spillere i troppen, men det er maks lov å ha 17 som ikke regnes som homegrown. Det vil si at hvis man bare registrerer seks homegrown-spillere, vil troppen bestå av 23 spillere i stedet for 25.

Slik er regelverket

I Premier League teller en spiller som «homegrown» dersom han har vært registrert i en engelsk eller walisisk klubb i tre sesonger eller år før de fyller 21 år. Skotske klubber gjelder ikke, dessverre.

For å kunne registrere en fulltallig Premier League-tropp, med 25 spillere, vil det måtte være minst åtte spillere med status som «homegrown». Da får en lov å registrere 17 spillere som ikke har en slik status.

Spillere som er under 21 år gamle kan være «homegrown», men trenger ikke å registreres.

I UEFA sine turneringer er dette begrepet litt mer komplisert. Der er det åtte plasser som holdes av for spillere som er enten:

  • Kommet opp via klubben – og som har spilt for klubben i tre år mellom de var 15 og 21 år gamle.
  • Spillere som har vært i en annen britisk klubb i tre år mellom de var 15 og 21 år gamle.

Fire av plassene må være fra egen klubb, med fire plasser til de andre «homegrown» fra en britisk klubb.

Linket til få homegrown-spillere

I Premier League kan man slippe billig unna med tanke på at U21-spillere ikke trenger å registreres. Ryan Gravenberch, Gabri Veiga og Romeo Lavia er i den kategorien, og ville bidratt til å utsette problemet. Khephren Thuram og Manu Koné måtte på sin side ha blitt registrert i troppen og tatt opp en av de 17 plassene for utlendinger.

Det er kanskje forståelig at Liverpool ønsket å hente Mason Mount fra Chelsea, men han ser ut til å ha bestemt seg for å spille for Manchester United. Jude Bellingham ville vært perfekt i form av at han både er under 21 år og vil ha status som homegrown, men han endte i Real Madrid.

En stor utfordring i sommerens transferkabal

En stor utfordring i sommerens transferkabal

Liverpool vil trenge engelske spillere...

Innsikt Fre. 05.05. 11:04
Kan tjene på videresalg av tidligere spillere i sommer

Kan tjene på videresalg av tidligere spillere i sommer

Liverpool kan få betalt for å ha sikret seg videresalgsklausuler.

For øyeblikket er det ikke mange engelske spillere som linkes til Liverpool. Eberechi Eze var den seneste, men det er vanskelig å vite om det var hold i de ryktene. Conor Gallagher er et navn som ble nevnt for noen måneder siden, men der har det stilnet.

Den tyske keeperen Ron-Robert Zieler kunne også vært en løsning, da han tilbrakte sine ungdomsår i Manchester United, dersom Kelleher skulle bestemme seg for å dra. Men Liverpool ser uansett ut til å slite med homegrown-kvoten.

Verre i Europa - og det går ut over Doak

Verst kan mangelen på homegrown-spillere gå ut over Ben Doak, som nok sikler etter litt spilletid i Europa League utover høsten. Men den unge skotten kan ende opp med å bli vraket fra troppen i turneringen, da han ikke kvalifiserer seg for B-listen til UEFA.

Da må han først være i klubben ett år til. Stefan Bajcetic har nå kommet seg inn på B-listen og trenger ikke å bli registrert i troppen for å spille i Europa League, skriver The Athletic.

Med torsdagskamper i vente vil nok Jürgen Klopp rotere så mye som mulig på laget for å holde spillerne friske til viktige ligakamper. Da kan det være lurt å sikte seg inn på homegrown-spillere - om det finnes noen der ute.

To ekstra grunner til å gå for Romeo Lavia i sommer

To ekstra grunner til å gå for Romeo Lavia i sommer

Romeo Lavia er ikke bare et spennende talent. Det kan også være flere grunner til at Liverpool burde kjøpe unggutten i sommer.

Se oversikten over Premier League-klubbenes bekreftede overganger

Se oversikten over Premier League-klubbenes bekreftede overganger

Se oversikt over de bekreftede overgangene i Premier League sommeren 2023.

Innsikt 02.sep 2023 09:47