– Det er ganske unikt, og det synes jeg sier en del om Arne Slot

Det er flere tegn som tyder på at Arne Slot er en naturlig arvtaker etter Jürgen Klopp.

Arne Slot er Liverpools nye hovedtrener, og mange venter i spenning på å høre fra mannen som forhåpentligvis skal fortsette å dra klubben fremover på samme vis som Jürgen Klopp.

– Som en innsettelsestale for en president

Supporterklubbens Arve Vassbotten lagde en podcast-dokumentar om Arne Slot for noen uker siden. Arve var også med i denne ukens episode av Liverpool.no: Pausepraten, hvor han fortalte hvorfor han mener det er ting som tyder på at Slot kan være riktig mann for Liverpool.

– Slot er en kar som får mye ut av lite, har en tydelig spillestil og virker å ha gode kommunikasjonsevner. Det er jo tre punkter som ligner veldig på den mannen han skal erstatte i Jürgen Klopp, forteller Arve.

– Jeg synes han virker sjarmerende på det jeg har sett av pressekonferanser og sånt. Han er litt lik Klopp i måten han svarer journalister på og sånne type ting.

Slot har vært i Liverpool-jobben i en ukes tid nå, men har fortsatt til gode å gi lyd fra seg. Hva det skyldes, vites ikke, men er nok mest sannsynlig så enkelt som at mange i klubben – Slot inkludert – fortjener en ferie etter en travel vår. Nå venter nok de fleste spent på å høre de første ordene fra den nye hovedtreneren.

– Det blir som en innsettelsestale for en president, sier Arve, og trekker frem Brendan Rodgers sin pressekonferanse som litt skuffende, og Klopp sin det motsatte.

– Klopp kom til Liverpool med en merkelapp som verdens hippeste trener, og vi hadde hørt så mye om karismaen hans at det nesten ikke var mulig å leve opp til det. Men så satt han seg ned med LFCTV, som den gang var ganske kjedelig når det kom til intervjuer. Også leverte han av en helt annen verden.

– Og det er jo det man ønsker fra Arne også, og derfor blir man litt utålmodig etter å se han. Hva kan han komme med? Hva vil han si? Hva vil han kalle seg? For det er jo 190 prosent sikkert at det kommer et spørsmål om han er the normal one, the special one, eller hva hans ord for dagen er.

– Men som Klopp sa, det er ikke så viktig hva folk tenker når du kommer, det er mye viktigere hva de tenker når du drar. Og basert på det, så syns jeg det er en del tegn som tyder på at Liverpool kanskje har funnet rett mann.

Jürgen Klopp sa farvel til Liverpool på Anfield etter sesongens siste kamp, mot Wolves den 19. mai. Samme dag, 530 kilometer sørøst for Anfield, samlet 43 000 nederlendere seg i solskinnet i Rotterdam. Der skulle de gjøre som Liverpool – si farvel til en mann som har spilt seg inn i Feyenoords historie.

På banen kunne de helt problemfritt knipse nabo og lillebror Excelsior Rotterdam til side i en kamp som hjemmelaget vant 4-0. Men akkurat som på Anfield, så var det det som skjedde utenfor banen som var mest spesielt denne dagen. Der ble et banner rullet ut – «Walk On, Walk On» med et bilde av Slot.

– To trenere som fikk gå av på egne premisser. Og som på toppen av det hele hadde blitt så populære at de ble hyllet av sine egne, midt i skuffelsen over å miste dem. Det er ganske unikt, og det synes jeg sier en del om Arne Slot, sier Arve.

MED BARNA: Arne Slot, sammen med sønnen og datteren, etter kampen mot Excelsior.

MED BARNA: Arne Slot, sammen med sønnen og datteren, etter kampen mot Excelsior.

Sangen som binder dem til klubben

Det er flere ting enn de snarlike avskjedene som binder Slot til Liverpool. Jürgen Klopp har vært manager i tre klubber – og både Mainz, Borussia Dortmund og Liverpool deler hymne. «You’ll Never Walk Alone».

– Nå får vi en ny manager, som er vant med en hymne fra Feyenoord-fansen, som er «You’ll Never Walk Alone». Så jeg hoppet ned i kaninhullet, og fant ut at det er også hymnen til Cambuur.

Det var i Cambuur at Slot først startet som trener, først som assistent til manager Henk de Jong. I oktober 2016 ble han midlertidig manager i klubben, sammen med nåværende assistent Sipke Hulshoff. I 2017 dro han til AZ Alkmaar og med det ødela han det som kunne vært en perfekt YNWA-rekke, da AZ ikke er et av lagene som har falt for fristelsen til å gjøre den flotte hymnen til sin egen.

– Han kommer fra to klubber som har «You’ll Never Walk Alone» som sin hymne, også er det kanskje litt søkt men han bytter ut De Kuip med The Kop og hva mer kan man ønske seg.

Hovedtrener, ikke manager

Slot blir ikke Liverpool-manager, han blir Liverpools hovedtrener. Det er første gang Liverpool FC har ansatt en hovedtrener fremfor en manager. Det tror supporterklubbens journalist, Stefan Fosse, kan være positivt.

– Han får mindre makt utenfor banen, og mer fokus på banen. Det er hovedtrekkene, og det er jo bra, for vi vet at han skal være god på man-management og å snakke med spillere, og få de til å yte sitt beste.

– Vi alle håper at Arne Slot skal gjøre det kjempebra på Anfield, men hva skjer hvis han får fyken igjen om et år? Også har han hentet inn fem nye spillere, bare for at en ny manager kommer igjen og plutselig skal få til noe helt annet.

– Det er sikkert mange som føler at å gå fra en manager til en hovedtrener er en stor endring for hvordan Liverpool er som klubb. Men vi har jo alle hørt hvordan Klopp ønsket seg Julian Brandt fra Dortmund for noen år siden, men så endte vi med Salah istedenfor (takket være daværende sportsdirektør Michael Edwards).

– Mauricio Pochettino startet jo som hovedtrener for Tottenham, men etter et par år så fikk han rollen som manager og det tror jeg sier litt om hvordan det fungerer. Man går gradene også som trener, sier Arve.

– Slots oppgave blir nå å konsentrere seg om å vinne kamper og få bra treningsrutiner. Så kan noen andre ta seg av spillerforhandlinger, og hvilke spillere som skal inn og alt mulig sånt.

Ifølge The Athletic var det elleve managere og ni hovedtrenere i Premier League i 2021/2022-sesongen. I 2023/24 var det snudd – med elleve hovedtrenere og ni managere.

– Jeg tror det er en trend at det går mer mot hovedtrenere. Det har blitt et eget marked for sportsdirektører, alle er ute etter en sportsdirektør.

Jakten på ny sportsdirektør har vært omtrent like bredt dekket denne våren som managerjakten. Det er samme situasjon i for eksempel Manchester United, hvor deres jakt på Newcastles sportsdirektør Dan Ashworth følges tett.

Tilbake i 2012 ønsket Liverpool at Brendan Rodgers skulle ansettes som hovedtrener. Det nektet nord-iren, og Liverpool gikk i stedet med på å gi han managerrollen.

– Liverpool inngikk et kompromiss da de ansatte Brendan Rodgers før Klopp, som innebar at de ikke fikk den ordningen de ønsket da med en sportsdirektør over han, for han ønsket ikke å samarbeide med de. Så de har jo brent seg litt på det før da de fikk en ganske ullen overgangskomité som på en måte aldri ble helt enige om hvem de skulle kjøpe. Så de har lært av sine feil.

Observert sammen på ferie i Spania

Observert sammen på ferie i Spania

Jürgen Klopp og Brendan Rodgers ble plutselig observert sammen av en nord-irsk journalist.

Nyheter Lør. 08.06. 15:35
Stor økning i interessen for Liverpool på sosiale medier

Stor økning i interessen for Liverpool på sosiale medier

Ingen Premier League-klubber kan måle seg med de røde i 2023/24-sesongen.

Nyheter Lør. 08.06. 13:30