Et enestående Liverpool befinner seg i skuddlinjen for konspirasjoner og unnskyldninger. Det er ganske gøy!

LiVARpools rekord-sesong forfølges av konspirasjonsteorier og jeg elsker det. Det beviser bare lagets briljans.

«Få #TaintedTitle til å trende på Twitter hvis scouserne vinner ligaen», oppmuntrer en Twitterbruker. «Det skal vise dem». 

Ja, fysj. Hvis Liverpool skulle vinne ligaen; sett fra deg ølen, avlys paraden og avslå tittelen. @GuardiolaAgenda mener trofeet er svertet.

Neida.

Under huden

Liverpool anno 2019/20 slår rekorder. Og det plager dem.

Så under huden på andre lag har Liverpool karret seg at motstandernes supportere ikke takler det. Liverpools dominans er nødt til å skyldes en ekstern faktor. VAR, doping og mangel på skader er de vanlige unnskyldningene.

Det må sies at det selvfølgelig ikke gjelder alle. Det finnes mange City-supportere som beundrer dette Liverpool-laget, flere Everton-supportere som ser Liverpools kvaliteter. Og de fleste United-supportere virker å fokusere på egne problemer.

Men noen takler det ikke.

Duncan Castles mistet mer enn bare håret for lenge siden, og Liverpools dominans denne sesongen har gjort vondt verre for mannen som av mange blir anklaget for å være ansatt som Jose Mourinhos talerør iført journalist-kamuflasje.

Mange United-supportere virker å fokusere på egne problemer, men ESPN-journalist og United-supporter Alex Shaw er ikke redd for å støtte LiVARpool-konspirasjonen.

En konspirasjon til og med Rio Ferdinand la opp til senest i går på Twitter.

Det er forståelig. Da United var overlegne lot jeg meg trøste av at dommeren hadde lett for å favorisere Alex Fergusons lag. Chelsea-dominans kunne lett avskrives med økonomisk doping — det samme med Manchester City. Det er bare sånn det er.

Men det er morsomt å for en gangs skyld være i skuddlinjen for disse konspirasjonene og unnskyldningene.

Liverpool kalles unbearable. Men når man pirker borti en hvilende løve i 30 år kan man ikke bli fornærmet og irritert når villdyret til slutt biter tilbake. Og gud så deilig det kjennes ut å endelig sette hoggtennene i City-, Everton- og United-kjøtt.

BRIEFER: Liverpool viser muskler.

BRIEFER: Liverpool viser muskler.

Lance Armstrong FC

Det kollektive nervesammenbruddet hos våre blåkulørte naboer gjør det overlegne forspranget enda søtere. Everton-supportere med Manchester City, Real Madrid og Spurs-drakter i klesskapet, har omdøpt Liverpool FC til Lance Armstrong FC. Credit where it’s due, det er ganske kreativt og fikk meg til å fnise første gang jeg så det.

Når man pirker borti en hvilende løve i 30 år kan man ikke bli irritert når villdyret til slutt biter tilbake.

For Liverpool er i så god fysisk form, så godt trent, at den eneste forklaringen Everton-supporterne kan finne er at Liverpool må ha tydd til sprøyta.

At Liverpool har kommet seg gjennom så mange kamper på kort tid med full pott, kan bare forklares med at prestasjonsfremmende midler har vært med i bildet.

At laget består av kjempesunne, unge menn i sin beste alder, som jo oftest får seg en pause her og der, og sjeldent trenger å ta seg helt ut i kamper hvor Liverpool stort sett får holde ballen og kontrollere tempoet, er ikke så viktig.

SUNNE UNGE MENN: Liverpools unge menn er i sin beste form.

SUNNE UNGE MENN: Liverpools unge menn er i sin beste form.

Livarpool

Samtalen som for ett år siden handlet om at «heldigvis kommer VAR inn i ligaen neste sesong og da kommer ikke Liverpool til å bli blant topp fire engang», har snudd til «VAR har kommet inn for å hjelpe Liverpool med å vinne ligaen».

På Bluemoon-forumet («Det ledende Manchester City-forumet») viser tråd på tråd at mange av de regjerende mesternes supportere har mistet besinnelsen. «Alle er i mot oss»-holdningen er ironisk da den kommer fra en supportergruppe som er svært kjappe med å kaste Victim-kortet etter Liverpool.

Selv er jeg VAR-motstander og synes ikke det nye systemet har tilført fotballen noe positivt i det hele tatt. Personlig hadde jeg heller tatt en sport med menneskelige dommerfeil enn kjempekjedelig pirk på hver minste detalj som vi ser nå. Jepp, selv om feilen hadde gått imot Liverpool. Men, jeg sporer av, dette er en helt annen diskusjon.

Jeg kan være voksen nok til å innrømme at Manchester City ikke har fått mye hjelp av videoassistenten, og at noen avgjørelser har vært strenge — men har de vært feil? Og hvordan har det egentlig påvirket tabellen?

ESPNs spesielle algoritme

ESPN har sesongen gjennom fulgt opp med en alternativ tabell, uten VAR. Dessverre for konspirasjonsteoretikerne plasserer den alternative tabellen også Liverpool på topp. Men som United-supporter Shaw påpeker; ledelsen hadde vært på syv poeng i stedet for de 14 poengene som skilte de to lagene før helgens runde.

En nydelig klikksak for den amerikanske kringkasteren, men metodene brukt for å utvikle tabellen må det sette noen spørsmålstegn ved. De stryker ikke bare mål, men ved hjelp av deres nye algoritme tar de høyde for for eksempel hvilket lag som har vært best frem til VAR-avgjørelsen, og hva som har vært et mest sannsynlig utfall.

Liverpool har vært sesongens beste lag. Europas beste lag. Verdens beste lag. Og det står et trofé i vitrineskapet på Anfield som beviser det.

Med andre ord, en algoritme som må sies å være full av hull. Hvilket fiktivt utfall ville for eksempel kampen mellom Brighton og Sheffield United i desember, hvor et Sheffield United-mål ble annullert etter åtte minutter — og det var hele 82 minutter igjen å spille — fått ved nevnte algoritme?

Og nesten like søkt: hvordan hadde tabellen sett ut hvis Liverpools spillere måtte spille med Nike 110s i stedet for fotballsko? Eller Canada Goose-jakker i stedet for fotballdrakter? Eller hvis Liverpool måtte spille med ti spillere? Eller hvis man tok vekk alle Liverpools poeng? Eller, eller, eller.

Det er på tide at de innrømmer det: Liverpool har vært sesongens beste lag. Europas beste lag. Verdens beste lag. Og det står et trofé i vitrineskapet på Anfield som beviser det.

Manchester City-hjelp

En annen konspirasjon som har beveget seg fra forum og ut i den virkelige verden er at terminlisten er satt opp slik at Manchester City får ansvaret for å mykgjøre et lag, før Liverpool møter dem i neste runde.

Et innlegg på Bluemoon fra den hektiske desemberperioden lyder som følger:

«En ting jeg har lagt merke til…

Liverpool møter de samme tre lagene som oss, etter oss.

Leicester

Wolves

Sheffield United

Ved første øyekast betyr ikke det noe.

Men, historisk sett pleier lag som møter oss å gjøre det dårlig i neste kamp. Det er logisk, fordi vi er ikke som andre lag og vil fysisk slite ut motstanderen. […]

Hvis jeg ville prøve å hjelpe et lag over en hektisk periode ville jeg fikset det slik at de møter laget som nettopp har spilt mot Manchester City.»

Det samme poenget ble repetert av en City-supporter som ble intervjuet før kampen mot Wolves den 27 desember… en kamp City for øvrig tapte 3-2, etter å ha ledet 2-0. To dager senere slo Liverpool Wolves 1-0 på Anfield. Kanskje City-supporterne har et poeng?

I så fall er det ingenting annet å gjøre enn å takke.

Tusen takk, FA, og tusen takk, Pep! Etter 30 års ventetid vil en potensiell ligatittel smake dritgodt — «tainted» eller ei.