EM-utsettelse på veien mot Liverpool-gull og den eneste riktige løsningen

UEFA har i dag tatt de første riktige steg mot hva som forhåpentligvis blir en fullføring av sesongen for internasjonale fotball-ligaer.

17. mar 2020 kl 17.27 Torbjørn Flatin tflatin

I mine ører høres det enkelt ut, men kan fort gjøres vanskelig. Da også under forutsetning av at problemene med Korona-virus lar seg håndtere i løpet av måneder og ikke år.

Stor aksept for utsettelse

Utsett det som ikke er startet, fullfør det som er om lag 75 prosent ferdig. Det høres ut som det eneste riktige og er hva UEFA i dag har startet med i og med flyttingen av EM-sluttspillet 2020 til neste sommer.

Det er mange som har sett fram til EM, hvor Norge har en fair sjanse til å kvalifisere seg med et lag med flere unge og lovende spillere. Nå vil de bli enda et år eldre om det går bra i playoff, men det er ikke vanskelig å forstå at mange er skuffet over at en etterlengtet turnering blir utsatt med et år.

Det virker seg at det er stor aksept for at dette er den riktige beslutningen i en ekstremt vanskelig situasjon, og ære være de involverte for det.

Den store diskusjonen er likevel rundt ligaene i de store europeiske fotballnasjonene.

Egoistiske holdninger og uttalelser

Ja, jeg er mest interessert i Premier League og jeg er mest interessert i Liverpool Football Club.

Med hånda på hjertet, jeg ville følt en bitter smak dersom Premier League skulle blitt avsluttet etter 29 av 38 ligarunder, uansett posisjonen til de røde fra Anfield. Dette sies vel vitende om at det er en situasjon jeg aldri har opplevd tidligere, og hvor jeg vet hva mitt favorittlag kan ha å tape.

Jeg synes likevel det er ganske sjokkerende at daglig leder Karren Brady hos West Ham offentlig ga til orde for at hun synes det hadde vært best om hele ligasesongen ble strøket. En ting er at hun helst hadde sett at det ble slik sittende i en ansvarlig posisjon for en klubb som har underprestert og risikerer å tape £150-200M som prislappen hevdes å være for et nedrykk, noe annet er faktisk å gi til orde for det.

Brady har siden prøvde å pynte litt på sine uttalelser, men det er blitt lagt merke til, ikke bare i den røde delen av Merseysiden. Det sies at Tottenham gjerne tok en avlysning, og fra Aston Villa og Brighton har det kommet lyd fra at man bare slutter sesongen og lar ingen rykke ned, lar Leeds og West Bromwich rykke opp, og så lar fem lag rykke ned neste sesong.

Det er nesten så en ikke tror det en ser. Det er bare å sjekke tabellen for å se bakgrunnen for disse totalt egoistiske uttalelsene. Det neste vil være at Norwich nå blir forbannet over at utsettelsen av EM gir Premier League sjansen til å fullføre sesongen 2019/20, på bunnen som de ligger, men jeg håper og tror at de har litt mer integritet enn som så.

Mange har mye å spille om

Det blir for øvrig like feil å gi Liverpool ligagullet nå, det som vi har ventet og lengtet så mye på over 30 år. Selv om ledelsen er på 25 poeng med en kamp mer spilt enn Manchester City og hvis vi er ærlige med oss selv har tittelen i lomma. Det blir ikke det samme som i et værhardt hopprenn, hvor det virker å være aksept for å telle prøveomgangen om nødvendig.

Dette er imidlertid ikke bare viktig for Liverpool. Klubber som Sheffield United og Wolverhampton har en fantastisk sjanse til å komme topp fire og kvalifisere seg for Champions League, eller topp fem dersom utestengelsen av Manchester City blir opprettholdt.

Det er den nevnte avgjørelsen om hvem som rykker ned og taper store beløp, og ikke minst de som rykker opp. Leeds United, en av klubbene med mest suksess da Tippekampen startet opp er inne i sin 16. sesongen utenfor toppdivisjonen. Nå er ikke sju og 11 poengs ledelse på lag nr. 3 og nr. 4 i en divisjon, der to rykker rett opp til den lukrative eliten, noen garanti for at det holder helt inn med ni kamper. Det gir dem imidlertid en meget god sjanse. Uansett er det kamp om både topp fire/fem, nedrykk og opprykk.

Kan gi nødvendig plass

Ni ligarunder vil kunne spilles på en drøy måned, inkludert midtukekamper. Det er cupturneringer som også fortjener å gjøres ferdig, både angående FA-Cup og Europa League og Champions League hvis en fortsatt konsentrerer seg om England, men utsettelsen av EM gir de hjemlige ligaene en bedre sjanse til å finne plass før den planlagte neste sesongen.

En må bare krysse fingrene for at det i løpet av noen få måneder igjen er mulig å gjennomføre fotballkamper, og da aller helst med fullsatte tribuner.

Å starte en ny sesong uten å gjøre seg ferdig med en inneværende som har fullført tre fjerdedeler, høres uansett helt feil ut.

Dagens avgjørelse av UEFA er derfor den eneste riktige.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]