De flokker til badestrender og kafeer men koronasmitte og død preger fortsatt nyhetene. Er Englands lockdown-lettelse forhastet?
Sakte men sikkert returnerer England til normalen, og i midten av juni skal Premier League sparkes i gang. Jeg er redd det ikke skal gå helt etter planen.
Storbritannia har befunnet seg under relativt streng lockdown siden statsminister Boris Johnson beordret restauranter, kafeer og butikker til å stenge 23. mars. Innbyggerne fikk lov til å forlate huset én gang i løpet av dagen for å bedrive trening eller gå til matbutikken, eller reise til og fra jobb hvis ikke hjemmekontor var mulig.
«Stay home, Protect the NHS, Save lives.»
De fleste lyttet. Da jeg gikk gjennom gatene i Liverpool sentrum var de nesten helt tomme. Noen sto i kø for å komme inn i banken, og en rotte presset seg ned i et kumlokk i Mathew Street. Jeg var det eneste mennesket på Albert Dock.
Litt over to måneder senere er bildet helt annerledes.
Storbritannia har vært velsignet med strålende vær i nesten hele perioden. Det har aldri tidligere vært registrert en vår med mer solskinn. Den 10. mai endret myndighetene slagordet fra Stay Home til Stay Alert.
Befolkningen fikk igjen lov til å bevege seg utendørs så mye de ønsket, men reglene om sosial distansering og å ikke møte mer enn én person fra en annen husstand var fortsatt gjeldende.
Akkurat dette var det ikke alle som tok seriøst. Nyhetene viste stappfulle badestrender i sør. Liverpool og Wirral er heldige. Her er strendene lange og brede, og badegjester kunne flokke til sanddynene med god samvittighet og enkelt overholde tometersregelen, men søppelet som lå igjen på Formby Beach etter en sommerlig pinsehelg vitnet om hvor mange mennesker som hadde tatt turen.
Samtidig har sentrum våknet til liv igjen. Noen restauranter har valgt å utnytte seg av muligheten for takeaway. Selv endte jeg opp på en kafé på Wirral for frokost her om dagen. Jeg trodde jeg måtte ta med meg maten hjem, men utenfor kafeen var det satt opp bord og stoler til de som ønsket det. Min lille familie satt seg ned for å nyte vårt første måltid utenfor husets fire vegger på over to måneder.
Det var litt for mye fett på min bacon butty (hvis det er lov å si), men det mest skuffende var likevel å se at samtlige smittevernhensyn var tilsynelatende glemt. De ansatte jobbet uten hansker og munnmasker, de opererte med cash, og de tillot noen damer å sitte ved bord innendørs. Og jeg er smertelig klar over ironien i at jeg kritiserer dette, samtidig som jeg selv brøt en regel ved å sette meg ned ved det bordet. Serveringssteder har som sagt kun lov til å drive take-away.
Kan Arteta ha reddet liv?
Etterpåklokskap er en fin gave. Bare fordi en kafé gir deg muligheten til å slå deg ned ved et bord, eller en statsminister sier at det er helt innafor å dra på fotballkamp tett-i-tett med 54 000 mennesker, burde man kanskje ta en selvstendig avgjørelse og droppe det.
Hvor mange liv kan Mikel Artetas positive Covid-19-test ha reddet? Det spekuleres i at Liverpools møte med Atletico Madrid den 11. mars kan ha forårsaket 41 korona-dødsfall. Samtidig som jeg håndhilste på spanjoler og gikk rundt på en stappfull pub, satt venner hjemme i Norge og så i sjokk på hva som foregikk her borte. I Norge gjorde man klart til å stenge ned, mens i England fortsatte man som før.
Samme kveld skulle Manchester City og Arsenal i aksjon i Premier League, men kampen ble avlyst da Arsenals manager altså testet positivt for viruset. Et par dager senere testet også Chelsea-spiller Callum Hudson-Odoi positivt, og fredag 13. mars kunngjorde Premier League at ligaen ble utsatt.
Det var ikke myndighetene som nektet fotballen å rulle den helgen. Statsministeren uttalte den 12. mars, dagen etter Liverpools møte med Atletico Madrid og dagen før Premier League tok beslutningen om å utsette sesongen på ubestemt tid, at det fantes «ingen medisinsk grunn» for å stanse idrettsarrangementer.
Heldigvis tok fotballen egne grep.
Hva hvis en hel Premier League-runde hadde gått som normalt helgen som fulgte? Det er skummelt å tenke på hva konsekvensene kunne blitt. Tallene fra hesteløpet som gikk av stabelen i Cheltenham den uken viser hvor farlig store idrettsarrangementer faktisk var, selv uten smittebærende spanjoler involvert.
Fotballens retur — eller?
Nå, to måneder senere gjør vi oss klare for å se ballen rulle igjen — på TV. Hvis alt går etter planen. Og gjør det det? Jeg er litt bekymret. For tallene i Storbritannia er fortsatt ikke god lesning. 324 nye dødsfall ble registrert tirsdag 2. juni (tirsdagen uken før var tallet 136, men det var etter en Bank Holiday Monday så tallene var antageligvis høyere). 1818 familier mistet en de er glad i i forrige uke. Totalt 39 045 mennesker har mistet livet i Storbritannia grunnet covid-19.
Fra og med 1. juni var det lov til å samles opptil fem stykker fra forskjellige hushold, så lenge man holder to meters avstand og møtet foregår utendørs. Fra 15. juni kan alle butikker åpne igjen. Og fra 17. juni skal det sparkes fotball.
Samtidig registreres det mellom 1500 og 2000 nye smittetilfeller hver eneste dag.
Jeg tenker at det er uansvarlig. At det er for tidlig, både å åpne opp for idrettsarrangementer og åpne opp butikker. Samtidig kribler det i kroppen etter å se engelsk fotball igjen, og forhåpentligvis få se de røde bekreftet som ligavinnere.
Kommer vi oss gjennom de seks ukene som det er forespeilet at det vil ta å få ferdig sesongen? Usikker. En ny bølge kan sette kjepper i hjulene.
Victory in Europe-day den 8 mai ble feiret ekstra stort i England i år. Lockdown var ingen hindring, og man kunne se en kollaps i sosial distansering. Det var nabofester, noen slåsskamper, og til og med en ganske sjokkerende rekke med congadansing. To og en halv uke etter feiringen økte tallene i antall smittede i England i noen områder. Leger spekulerer i en sammenheng.
Forhåpentligvis har regjeringen gjort rett. Forhåpentligvis vil vi ikke se en økning i antall smittede, en økning i antall døde, som følge av en strålende pinsehelg. Forhåpentligvis fortsetter landet på bedringens vei, selvom det er lite hestekrefter å skryte av i kjerra. Forhåpentligvis vil fotballen gå som planlagt. Men jeg klarer ikke å legge bekymringen helt til side.