Kampanalyse Tottenham vs Liverpool 1-3:En fremskutt playmaker og Liverpool back to basics

Det var ikke et annerledes kampbilde enn hva vi er vant til å se, men nå virket vi mer giftige på motstanderens halvdel og mer kontrollerte bakover enn laget har vært i en lang periode.

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er trener for Groruds u19-lag, og jobber også med motstanderanalyse for A-laget til Grorud i Obos-ligaen, samt som analytiker for Norges G15-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Liverpool har hatt en dårlig periode som har fått enkelte til å sette spørsmålstegn ved både spillere og trenere på sosiale medier. Det kunne ikke passet bedre med en sterk seier mot en av topplagene enn nå.

Liverpool kom til denne bortekampen med god trening i å håndtere kontringer imot, med tanke på at de har møtt Manchester United to ganger på kort tid. Dette passet bra, siden Tottenham er meget gode på akkurat dette.

Mange spillere leverte bra, samtidig som Klopp og han sitt team hadde lagd en god kampplan. Thiago ble flyttet høyere opp, og jeg skal ta en titt på hvordan dette så ut.

Samtidig skal jeg se noe nærmere på om Liverpool gjorde noe annerledes denne kampen, eller om det var mer tilfeldigheter og marginer som gikk spillernes vei.


Thiago som en mer fremskutt playmaker

Dette er en typisk situasjon der jeg ser for meg at tanken er at Thiago er det beste alternativet som den mest offensive av de tre på midtbanen.

Her er Tottenham i noe ubalanse, og må løpe mot eget mål. Thiago (1) har mange alternativer. Med Thiagos ferdigheter får man flere strenger å spille på.

Her kan Thiago slå ballen igjennom til flere av de som er på løp, samtidig kan han forsere med ballen og dra av en mann. Det blir mer uforutsigbart og vanskeligere for Tottenham å forsvare seg mot.

Dette får man se enda tydeligere når Thiago spillere høyere i banen. Når han vinner ball slår han ofte første pasning forbi et ledd, noe som ofte forsterker kontringsmuligheten noe voldsomt.

Her faller ballen i beina til Thiago (1) og det første han gjør er å slå ballen forbi to motstandere slik at Mané, Firmino og Salah (2) havner i en kontring hvor de er i overtall tre mot to. 

Dette gjør Thiago uansett hvor han spiller, men det blir litt mer toneavgivende når han er et hakk høyere i banen.

Thiago spiller vanligvis defensiv midtbane, altså en dyp playmaker. Men han har spilt mye som indreløper tidligere i karrieren, og i akkurat denne kampen mente nok Klopp og hans team at de hadde bruk for han høyere i banen.

Dette var ikke Thiagos beste kamp, men man merker at han har noe annet å tilføye enn mange av de andre spillerne.

Man ser også defensivt at systemet er noe nytt for han. Han løper litt overalt og kan havne ut av posisjon, men dette er naturlig med tanke på hvor lang tid spillere vanligvis bruker på å komme seg inn i systemet til Klopp.


Forsvarernes viktige bidrag

Her har Liverpool akkurat tapt ballen, og det er mange rundt ballfører som skal sette press.

Men vi ser også noe Liverpool har vært mye bedre på de siste kampene, nemlig det å ha god kontroll bak ball.

Trent (1) er noe lavere enn hva han har vært f.eks. forrige sesong, Wijnaldum (2) ligger og har kontroll på Son, og Matip (3) og Henderson (ikke med på bilde) ligger og balanserer, og har noenlunde kontroll på Kane. Hvis Tottenham skal sette i gang en kontring, er Liverpool fire mot to, og har da gode forutsetninger for å vinne igjen ballen eller å hindre en kontring.

Dette var ikke bunnsolid under hele kampen, men det er så og si umulig. Liverpool gjorde en god jobb med å begrense kontringsmulighetene til Tottenham, noe hjemmelaget er utrolig sterke på.

Her har man et nytt eksempel på et kontringsforsøk av Tottenham, hvor Liverpool er i overtall med fem forsvarsspillere mot tre angrepsspillere.

Forsvaret faller av og har kontroll på bakrommet, mens midtbanen jobber med å sette ballfører under press.

Forsvarerne til Liverpool gjorde ikke bare en god jobb defensivt, de bidro også til mål. Henderson (1), som har tatt den nye rollen på strak arm og spilte en kjempegod match, ender her som tredjesist på ballen. Det er han som så og si setter opp hele angrepet.

Henderson fører ballen opp og gjør forsvaret til Tottenham usikre, mannen som passer på Mané vurderer å støte frem og da smetter Mané inn bak og får ballen rett i bakrom hvor han legger inn til Firmino som setter ballen i mål.

Her har vi en av de få gangene Trent (3) ble med veldig høyt i banen, det ble riktignok ganske farlig når han ble med opp de andre gangene også. Men her har Tottenham lagt om til fire bak, og da er de veldig avhengige av at kantene følger Liverpools backer.

Her blir backen til Tottenham doblet på. Backen er fokusert på Salah (2), så når Mané (1) skyter og retur kommer på bakre stolpe, så er Trent (3) relativt alene, og kan sette den kontrollert i lengste hjørnet.

Trent hadde også en god assist til Mané som satte spikeren i kista litt senere i kampen. Det gledet nok mange supportere og se at ting endelig stemte litt for unggutten igjen.


Back to basics

Liverpool gjorde ikke så mye annerledes fra hva de har gjort eller prøvd å gjøre de siste årene. Men nå traff de oftere på forsøkene sine.

Liverpool var mye bedre denne kampen på å ta Tottenham i ubalanse når de hadde mulighet.

Her ser vi Trent (1) som prøver å finne bakrommet tidlig etter at Liverpool har vunnet ball, og Mané (3) og Salah (2) er på vei gjennom.

Liverpool viste i denne kampen at de er regjerende mestere, og at selvtilliten og marginene kanskje er på vei tilbake.

Det var ikke et annerledes kampbilde enn hva vi er vant til å se, men nå virket vi mer giftige på motstanderens halvdel og mer kontrollerte bakover enn laget har vært i en lang periode.

Henderson i midtforsvaret gjør en veldig god kamp til tross for ny posisjon, det er viktig at kapteinen står frem da vi nesten ikke har flere midtstoppere igjen i klubben. Dette var en viktig seier og selvtillitsboost inn mot en tøff periode med harde motstandere som kommer tett i tett.