Kampanalyse Liverpool vs Arsenal 4–0:Maktdemonstrasjonen mot Arsenal

Liverpool var meget gode i det høye presset i denne kampen

Andreas Alrek jobber som fotballtrener og analytiker. Han er analytiker for Grorud i Obos-ligaen, og jobber som analytiker for Norges G16-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Liverpool så revansjelystne og friske ut fra start mot Arsenal. Det er dette med gjenvinningen og det høye presset som fort blir avgjørende på om det blir en god kamp fra Liverpool eller ikke. Er de ikke i forkant og jobber ikke spillerne helt opp mot maks så blir de avslørt, og da kan det fort ende opp med sjanser imot.

Men i denne kampen så Klopps menn utrolig klare ut på akkurat den biten, og når de er friske i den fasen av spillet så er Liverpool vanskelige å slå. Mange spillere spilte opp mot sitt beste, og da blir det fort en god kamp.

Dynamikken på midtbane med god variasjon av hurtighet, smartness og ferdighet på ball funket godt. De tre på topp med samarbeid med backene ute bredt fungerte veldig bra, og det var vanskelig å få kontroll på for Arsenal fordi det var stor variasjon i hva Liverpool foretok seg.

Man skal heller ikke undervurdere Klopp sin lille krangel på sidelinja for å fyre opp både publikum og spillere.

Godt forsvarsspill høyt i banen

Liverpool var meget gode i det høye presset i denne kampen. Spillerne var fleksible på om de presset Arsenal utover i banen eller om de ble presset inn og vant ballen sentralt i banen, slik Liverpool gjorde i forkant av det andre målet.

Her presses Arsenal til å slå lenger, og de nektes å vri spillet. Dermed har Liverpool begrenset angrepsspillet deres. Dette er nok det Liverpool gjør mest, og vinner ofte ballen fordi man avgrenser spillet til et så lite område at man har store sjanser for å vinne ballen.

Her har man et annet eksempel hvor hjemmelaget har ledet Arsenal inn i banen (1), og Liverpool har stengt alternativene bredt med å komme nærme ballfører å komprimere rommet rundt. Her fikk man et brudd på et meget gunstig sted, ved å lede motstander inn i et rom der Liverpool har flere spillere som kan vinne ballen.

Her ser vi at Liverpool ikke bare var gode etter at de hadde tapt ballen og måtte vinne den tilbake. Det viktigste prinsippet i gjenvinning er å være i forkant – «offensiv markering».

Her har Arsenal alle spillerne sine langt nede på egen halvdel, og da må Liverpool komme etter med nesten hele laget så man er i nærheten i tilfelle det blir et balltap.

Her har spesielt Matip (1), Thiago (2) og Tsimikas (3) roller som fjerdeangriper, det er de som skal tenke forsvarsspill i angrepsspill, altså hva skjer om man mister ballen nå.

De som er nær ballen må gå får gjenvinning, men disse tre som er nevnt ovenfor må fort ha kontroll på eventuelle kontringspunkter fra Arsenal.

Dette opplevde jeg at Liverpool var mye mer nøye på i denne kampen enn hva jeg har sett tidligere i år. Er man fokusert og i forkant på dette så hindrer/bremser man mange kontringsmuligheter imot.

Vanskelig å få kontroll på når det angripes

En ting man har gjort mye av før, men som ble gjort konsekvent i denne kampen var å presse høyt med Trent. Trent presset altså venstrebacken til Arsenal. Det gir Liverpool kreativitet og en trussel direkte ved ballerobring. Her på bildet ovenfor har man nettopp presset høyt og tvunget Arsenal til å slå en lang ball som Liverpool fikk kontroll på.

Fabinho sendte da en lang ball rett til Trent (1) som pisker inn et farlig innlegg som ender opp i en stor sjanse med skudd fra Thiago innenfor 16-meteren.

Det virket som det ble lettere å spille seg ut når Thiago (1) og Fabinho (2) kom litt lavere i banen. De hadde alltid en vinkel til hverandre så de kunne spille til hverandre på ett touch. I tillegg er Thiago (1) god på å beholde roen og spille av presset Arsenal kom med.

På dette tidspunktet av kampen måtte Arsenal prøve å presse litt høyere og jakta mål. Det utnyttet Liverpool med å lokke dem høyt for å så sette inn nådestøtet med tredje målet.

Her spilles det på på Jota (3). Den feilvendte spissen tiltrekker seg støting av midtstopper. Da er Salah (2) og Mané (1) på vei igjennom før de like etter scorer 3–0-målet.

Dette viser at man behersket alle spillets faser, og alt av det Arsenal hadde å komme med. Liverpool var solide i alle faser av spillet og dominerte denne kampen fra start til slutt.

Når Arsenal ligger så godt som det de gjør, så er det viktig å ha noen triks på lager for å manipulere motstanderen ut av posisjon. Her fører Thiago (1) mot en midtbanespiller til Arsenal, som da går  automatisk i press på Thiago. Da må de rundt han kontrollere rommet bak og må komprimere. Da blir det rom andre steder som man kan utnytte, om man er forberedte og nøyaktig nok.

Dette er fortsettelsen på forrige bilde, og her ser vi rommene som dukker opp. Midtstopper må ut og dekke Mané og det blir rom mellom midtstopperne til Arsenal. Her har Tsimikas(1) to gode alternativer. Dette er situasjoner som Liverpool pleier å være ordentlig gode fra. Få ballen ut bredt og legg den langs linja eller bak forsvaret.

Her ser man litt hva en enkel detalje har å si når motstanderen ligger og stenger rom i lavt press.