Liverpool vs Manchester City«Liverpool pleier ikke å nøle når de kan ha mulighet til å straffe motstanderen...»

Kampen endret seg drastisk ut i andre omgang, blant annet etter store tabber av Alisson. Men Man City gjorde også en god jobb med å presse frem usikkerhet og feilpasninger fra Liverpool.

Andreas Alrek, jobber som fotballtrener og analytiker. Han er trener for Groruds u19-lag, og jobber også med motstanderanalyse for A-laget til Grorud i Obos-ligaen, samt som analytiker for Norges G15-landslag. Alrek skriver nå også kampanalyser for oss på favorittlaget Liverpool.

Dette er kanskje de oppgjørene hvor det tradisjonelt har vært høyest tempo i både angrepsspill og forsvarsspill, og størst kvalitet lagmessig og individuelt de siste årene. Så man har store forventninger når man setter seg foran tv-skjermen for å se disse topplagene møtes.

Begge lag ønsker å dominere og stresse motstanderen når de ikke har ball selv. Jeg skal ta får meg noen ting som påvirket kampen. Hvorfor så det ut som Liverpool ikke vil kontre da de fikk muligheten, hva gjorde Liverpool for å demme opp Man City, og hvordan endret kampen seg da City byttet til 4–4–2 defensivt i andre omgang?

Vi vet alle at kampen endret seg drastisk ut i andre omgang, og det skjedde blant annet etter store tabber av Alisson, men City gjorde også en god jobb med å presse frem usikkerhet og feilpasninger fra Liverpool.

Kontringsspillet

Man City ville virkelig unngå kontringer imot da de kom til Anfield. De gjorde en grundig jobb med å ta ut våre angrepsspillere, og enten brukte Liverpool mye lengre tid på kontringer enn de pleier, eller så døde de ut.

Her ser vi Salah (1) slik vi har sett mange ganger før, der han blir spilt feilvendt tidlig i kontringen.

Diaz (1) er tidlig på egypteren og gjør det vanskelig for ham, samtidig som City har fire spillere nær duellen som sikrer og stenger andre pasningsmuligheter for Salah.

Guardiola har også uttrykt i intervjuer at Liverpool trolig er verdens beste kontringslag, og at man ønsker å nekte dem å kontre så ofte man kan. Dette gjorde City meget bra i denne kampen, enten ved å ta ut angrepsspillerne, ved å gjenvinne ballen høyt, eller ved å presse frem en dårlig klarering.

Balanse bak ball var riktignok Liverpool ganske gode på også, og det var like viktig med Citys gode kontringsspillere.

Kampen var preget av gode forberedelser taktisk, og begge lag jobbet hardt med å nekte motstanderens sterke sider.

Når Liverpool først fikk muligheter til å kontre, slurvet de ofte med ganske enkle pasninger.

Om det var en gjeng som var preget av at det var en toppkamp man bør vinne er vanskelig å vite, men det var en gjenganger i denne kampen.

På bildet over kan Jones (1) slå en enkel pasning foran Firmino (2), slik at Liverpool kunne holde framdriften oppe i kontringen, men ender med å slå en pasning bak Firmino, og dermed stopper alt opp.

Siden City fryktet kontringsspillet til Liverpool, jobbet de knallhardt hjemover når de ble kontret på. Dermed blir en pasning som går litt bak en spiller veldig avgjørende, for da er motstanderen raskt på plass og i balanse.

Fem sekunder etter dette bildet har Man City ni spillere på riktig side.

Her får man et brudd man ønsker. Mané (1) får en dårlig touch, men det er fortsatt store muligheter for å skape en målsjanse.

Hvis Mané spiller ballen i rom til Thiago (2) kan han skape en mulig scoringsmulighet sammen med Salah (3).

Liverpool pleier ikke å nøle når de kan ha mulighet til å straffe motstanderen med en pasning frem i banen. Her spiller Mané (1) en støttepasning, og Liverpool må bygge opp et nytt angrep hvor Man City er i balanse.

Liverpool pleier ikke å nøle når de kan ha mulighet til å straffe motstanderen med en pasning frem i banen. Her spiller Mané en støttepasning, og Liverpool må bygge opp et nytt angrep hvor Man City er i balanse.

Nøkkelpunkter i kampen

Liverpool var opptatt av å ha god sikring i dueller mot Sterling. Det er flere grunner til det.

Den tidligere Liverpool-spilleren er i verdenstoppen når det gjelder å komme seg forbi motstandere, samtidig som Trent ikke alltid er like habil i en-mot-en-situasjoner.

Derfor er det essensielt med god sikring når Sterling blir satt opp med ballen bredt i banen. Her ser vi at Trent og Jones (1) jobber godt sammen for å hindre at Sterling skal forsere med ballen.

Her ser vi en av de få gangene i førsteomgang der Liverpool ikke har en sikring nærTrent (1). Dette resulterer i en en-mot-en-situasjon som Liverpool ønsket å unngå. Her får Sterling (1) utfordre i stor fart, og skaffer Man City et straffespark noen sekunder senere.

Det er ikke veldig store avstander mellom Liverpool-forsvarerne, men det er nok på dette nivået til at Sterling kommer seg opp i en fart der det er vanskelig å stoppe ham.

Dette skjedde flere ganger i andre omgang, og Trent klarte seg helt greit, men det ble en ny avgjørende situasjon som lignet på denne fire minutter ut i andre omgang da Sterling og Trent havnet i lignende situasjon, og der City gikk opp i ledelsen.

Liverpool slet til tider med å spille seg kontrollert til muligheter forbi Man Citys press, enten det var lavt eller høyt. En av tingene Liverpool er gode på er å flytte laget etter en lang ball til duell eller bakrom (1), for å være klar til å vinne andre- og tredjeball.

Det var dette som skapte de største sjansene i første omgang for Liverpools del.

Lokke City til et høyt press, for så å slå lang ball mot et fallende City-forsvar, og så plukke opp andreball bak halve City-laget.

På bilde ser vi Salah gå i duell (1) med tre Liverpool-spillere i nærheten av duellen, som nesten garantert er først uansett hvor ballen detter ned. Her skaper Liverpool sin første store sjanse. Det er en taktikk som kan være lur mot lag som er gode i høyt press, fordi det er mye lavere risiko med å slå den lange ballen i stedet for å prøve å spille seg ut. Det så man dessverre senere i kampen.

Endringer etter pause

Man City la om til 4–4–2 defensivt. Det gjorde de nok for å hindre at Henderson og Fabinho skulle få god tid på å sette opp gode angrep, og slå gode baller fremover.

Dette funket ganske bra for City sin del, hvor man ofte ble presset ut mot siden eller spilte tilbake til keeper. Det åpner seg ofte mye rom andre steder når man møter 4–4–2, men dessverre så slurvet Liverpool når rommene oppstod og ga også bort noen mål.

Her ser vi mulighetene som åpnet seg for Liverpool da City byttet til 4–4–2. De må prioritere enkelte rom, og da åpner det seg andre steder. Disse rommene var der i første omgang også, men nå var de større og de kom oftere.

Her har Mané (1) tiltrukket seg spillere, og det har åpnet seg for Trent (2) på høyresiden, som har gode muligheter til å legge ett godt innlegg.

Dette prøvde Liverpool å utnytte utover i omgangen hvor man prøvde å crosse til motsatt side i større grad, og man skapte blant annet en stor sjanse med Curtis Jones som skjøt rett utenfor mål.

Her ser man en annen ting som skjer som konsekvens av City sitt formasjonsbytte, som Liverpool kunne utnyttet enda bedre.

Man får et overtall inne sentralt (1), spesielt når Firmino dropper ned i midtbaneleddet.

På bilde over har vi fire Liverpool-spillere og to City-spillere inne sentralt, og man har gode forutsetninger for å skape en sjanse.

Her kan Thiago slå en pasning skrått over i rom til Jones, men som ofte i denne kampen så kom pasning bak Jones og han måtte heller slå en støtte pasning i stedet for å vende opp og utfordre City sitt bakre ledd.

Som vanlig mot Manchester City var dette en tøff kamp hvor det var et høyt nivå på omtrent alt som foregikk. Liverpool er preget av mye slurv i situasjoner som kan skape store sjanser. Det har lugget mye for Liverpool i de siste månedene, og da spesielt offensivt.

Mange argumenterer for at man fortsatt har de samme spillerne som har vunnet titler de siste årene for Liverpool, og det stemmer. Men det er kanskje noe av problemene også.

Det er forskjellige grunner til at det er lurt å rotere hvem som spiller. Den største grunnen er den fysiske belastningen med mulige skader som kan forekomme, en annen grunn er at man kan bli slitent mentalt og hvis man er det over tid så presterer man dårligere.

Man reagerer tregere og man sliter med å ta riktige valg. Jeg tror at dette er en av hovedgrunnene til at Liverpool har hatt en dårlig periode.

Det er vanskelig fordi man føler at benken ikke kan bidra på samme måte, og at det er kanskje for stor forskjell på kvalitet innad i troppen. Også hjelper det selvfølgelig ikke at avgjørende spillere er eller har vært skadet.