Vondt, håpløst, uforståelig, uforklarlig. Hva skjedde med oss? Vi som var så høyt oppe

Liverpool har hatt en mutasjon av problemer siden koronaen kom. Om de nær deg kanskje ikke helt forstår betydningen av et tap for humøret ditt, så er vi mange som føler det akkurat som deg.

8. mar 2021 kl 18.06Arve Vassbottenarvaldo

Kjære venner, det gjør vondt.

Kjære venner, det virker håpløst.

Kjære venner, det er uforståelig.

Kjære venner, det er uforklarlig.

Hva skjedde med oss? Vi som var så høyt oppe. Vi som svevde som en liverbird høyt over byen, høyt over alle andre.

Hadde vi ikke fortjent å sveve her oppe, langt over røkla, litt lenger? Vi hadde det, vet du.

Vi hadde denne ene tingen vi nå visste vi kunne glede oss over gjennom et ellers ganske så forferdelig og utmattende år. Vi hadde fortjent i hvert fall ett år til etter at vi fikk oppleve den kontrastfylte gleden å vinne Premier League midt i en pandemi – uten oss til stede, uten en parade. Som en ekstra seiersrunde. 

Uflaksen til Liverpool har mutert fra en takling mot Everton, via en ny takling mot Everton, til dommere, til VAR, til en ny skade, og enda en skade, og enda en skade, og så til resultattavla rundt omkring i England, og så til resultattavla på The Kop.

Vi krasjlandet. Vi ligger nede.

Det er kanskje ikke så lett for de rundt deg å forstå den følelsen du har nå. Det tungsinnet du føler, den irritasjonen du føler.

Men du vet den er der fordi du bryr deg. Du bryr deg om Liverpool du, og derfor har du fortsatt også et håp, og en tro på at det skal snu. Hver midtuke og hver helg tennes det håpet uansett hva som har skjedd noen dager før.

Vi er mange om det. Om de nær deg kanskje ikke helt forstår betydningen av et tap for humøret ditt, så er vi mange som føler det på akkurat samme måten som deg. Det er derfor vi er sammen i en supporterklubb. Vi er stolte supportere selv når vi krasjlander. Selv når vi ligger nede. Vi er sammen om dette.

Etter en kontinuerlig opptur fra Jürgen Klopp ble ansatt og ba oss gå fra tvilende til troende i oktober 2015, har vi opplevd tidenes nedtur fra vi toppet tabellen ved nyttår og til nå.

Det er vanskelig å ikke være irritert og oppgitt når sånt skjer med noe vi elsker. Men det er også en sterk påminnelse om hvorfor vi elsker dette spillet – og denne klubben.

Den gir oss hele følelsesregisteret, og vi vet aldri når den gleder oss eller skuffer oss. Men du har tryggheten i bunn om at forholdet vil vare livet ut uansett hvordan det går neste søndag, uansett hvilke følelser du sitter igjen med etterpå, og uansett hva du sier om laget ditt i irritasjon den dagen.

Den gir oss hele følelsesregisteret, og vi vet aldri når den gleder oss eller skuffer oss. Men du har tryggheten i bunn om at forholdet vil vare livet ut uansett hvordan det går neste søndag, uansett hvilke følelser du sitter igjen med etterpå, og uansett hva du sier om laget ditt i irritasjon den dagen.

«Selvtillit er som en skjør liten blomst. Har man det, kan noen sparke den bort i løpet av en kamp. Er den borte, er det vanskelig å få den tilbake», sa Jürgen Klopp oppunder jul i sin første sesong som Liverpool-manager.

Den lille blomsten vokste seg til en solsikke i løpet av fjorårssesongen, men har fått seg nok spark til å henge ordentlig med hodet de siste par månedene. Det tar tid å få den til å strutte igjen.

Tøffe perioder gjør at det stilles spørsmål ved alt. Og ikke minst ved hvordan man skal snu det. Enkelte har også begynt å stille spørsmål ved Jürgen Klopp, etter alt han har fått til med Liverpool og bare et halvt år etter man løftet det fjerde og viktigste trofeet de siste årene.

Da har man ikke bare mistet selvtilliten, da har man også mistet vettet. Er det én mann som kan få oss ut av dette, så er det Jürgen Klopp. Er det én mann som er den rette til å bygge opp storlaget igjen, så er det Jürgen Klopp.

Og er det én mann i hvert fall jeg setter all min tro på at skal fikse dette, så er det Jürgen Klopp. Jeg er ikke tvilende i det hele tatt. Jeg er full av tro på at det vil bli bedre.

Denne lederen står på trykk i neste utgave av medlemsbladet The Kopite. Ikke medlem i supporterklubben? Medlemskap koster fra 200 kr i året. Bli medlem her.