For forhåpentligvis siste gang har Jürgen Klopps menn kjempet foran tomme Anfield-tribuner

Seier, rent bur og to mål var antageligvis det siste som skjedde foran tomme tribuner på Anfield.

Det er vel ingen som ønsker å se kamp fra Anfield foran tomme tribuner noen gang igjen?

Poengfangsten som kollapset

Endelig kan vi puste lettet ut. Teppet har gått ned på verdens lengste skoleoppsetning foran halvinteresserte foreldre. Neida. Men er det noe jeg aldri vil se igjen, så er det en ball som spretter opp på en tom tribune. Boing, boing, boing. En ball som flyter over de store dukene som dekker Kenny Dalglish Stand, før den til slutt fanges opp av en vakt og plasseres langs sidelinjen igjen.

En ball som ved hver berøring gir etterklang mellom tomme plastseter. Jeg vil aldri se eller høre det igjen.

Det vil neppe noen som har noe som helst med Liverpool FC å gjøre, heller.

Liverpool har nå spilt 27 kamper på Anfield etter at pandemien brøt ut og fotballen ble stoppet i over tre måneder. Det har gitt et voldsomt utslag på poengfangsten, men hvor mye som skyldes tomme tribuner og hvor mye som skylder en stappfull skadeliste kan man jo bare spekulere i. Men på de 27 kampene siden tribunene har vært stort sett tomme, har Liverpool tatt i snitt 1,77 poeng per kamp.

På de 27 kampene før pandemien – altså foran et fullsatt Anfield – tok Liverpool i snitt 2,74 poeng per kamp.

I SITT ESS: Jürgen Klopp er i sitt ess når stadion er fullsatt. Her feirer han seieren over Manchester United i januar 2020.

I SITT ESS: Jürgen Klopp er i sitt ess når stadion er fullsatt. Her feirer han seieren over Manchester United i januar 2020.

De 27 kampene etter at den karakteristiske klikkelyden fra telleapparatene stanset, har Liverpool vunnet 14, spilt seks uavgjort, og tapt hele syv kamper. De 27 kampene før, da telleapparatene sa klikk klikk klikk klikk klikk – ustanselig – i to timer før avspark, vant Liverpool 24 kamper, spilte to uavgjort og tapte bare én gang, og det var i Champions Leagues kvartfinale.

Smak av gamledager

Så var det desember 2020, da, da litt lettere restriksjoner gjorde at 2000 tilskuere kunne være på stadion for kampene mot Wolves, Spurs og West Brom. I de tre kampene så vi Klopp slå i lufta mot et jublende Kop. Vi så Roberto Firmino spurte mot tribunen, desperat etter å feire det sene seiersmålet mot Spurs sammen med supporterne han hadde savnet. West Brom-kampen ble en skuffelse, men mot Wolves (4-0) og Spurs (2-1), føltes det som gamle dager.

2000: Det var ikke helt det samme som før, men det var likevel fint å se 2000 tilskuere på tre kamper på Anfield i desember 2020.

2000: Det var ikke helt det samme som før, men det var likevel fint å se 2000 tilskuere på tre kamper på Anfield i desember 2020.

Gamle dager, hvor fortet Anfield var nærmest umulig å beseire, med 50 000 mennesker som lever og ånder for Liverpool Football Club, klare for å gjøre sitt ytterste for å mane soldatene til kamp.

Pep vet

Manchester City hadde ikke vunnet på Anfield siden 2003. 19 forsøk hadde de hatt på å ta alle tre poengene fra de rødkledde, uten å lykkes. Men i 2021 – mens kameraene fanget opp hvert host, hvert snufs, hvert banneord – klarte de det uten de største problemene. 4-1 høres verre ut enn det var, men de vant fortjent. De tok ledelsen, før Salah utlignet på et straffespark, men så kollapset de røde.

– Forhåpentligvis kan vi gjøre det like bra med supportere, for Anfield med og uten supportere er helt forskjellig, sa City-manager Pep Guardiola etter kampen.

– Etter 1-1 tror jeg Anfield kunne ha påvirket spillerne.

PEP VET: Guardiola har fått kjent på Anfield-vreden flere ganger.

PEP VET: Guardiola har fått kjent på Anfield-vreden flere ganger.

Guardiola vet, og vi vet. Sommeren 2019 – lenge før de fleste av oss visste hva et koronavirus var – snakket Guardiola om Anfield.

– Mottoet «This is Anfield» er ikke en markedsføring-gimmick, sa han da.

– Det er noe med det som man ikke finner noen andre steder i verden. De scorer ett mål og i de neste fem minuttene føles det ut som du skal slippe inn fire til. Du føler deg liten, og motstanderen er overalt.

Guardiola vet, og vi vet. Bølgen som skyller over Anfield etter et Liverpool-mål, den gnistrende overtenningen fra villmennene på tribunen som kanaliseres gjennom de elleve på banen, der de leker med motstanderen som en løve med en mus mellom klørne. Den bølgen har vi ikke sett på over et år, men bølgen kommer. Den kommer nå.

Åpner for fulle tribuner

Storbritannia vaksinerer i en voldsom fart. Over 52 millioner doser har blitt satt – over 35 millioner har fått første dose, og over 17 millioner er fullvaksinert. De har ingen planer om å tråkke inn bremsen, hverken hva gjelder vaksiner eller gjenåpning.

LIDENSKAP: Sadio Mané og supporterne feirer senegaleserens mål mot Everton i desember 2019.

LIDENSKAP: Sadio Mané og supporterne feirer senegaleserens mål mot Everton i desember 2019.

Den 17. mai tar britene enda et steg tilbake mot normalen. Da iverksettes steg tre på Boris Johnsons veikart ut av lockdown. Ved det tredje steget kan man møte opp til 30 personer utendørs, og seks innendørs. Restauranter og puber får åpne innendørsservering, noe som hjelper godt på det klissvåte vårværet man har sett her de siste ukene.

Og det er også fra og med 17. mai at Premier League-klubbene får ønske supportere tilbake på tribunene. Det blir ikke fullt hus, men det blir ikke “bare” 2000 heller. Anfield, med sin kapasitet, får lov til å slippe inn 10,000 tilskuere.

Liverpool-supportere har blitt ertet mye for å snakke om «neste sesong». Jeg gleder meg til neste sesong. Til klikking fra telleapparater, rop fra tribunen, skremte motstandere. Til å gjenreise fort Anfield.