Bare i mesterskapssesongen har Klopp klart å lyse opp mørketiden på tilsvarende måte

Med ett hederlig unntak har januar tradisjonelt vært en marerittmåned for Jürgen Klopp i Liverpool. Inntil nå.

Samtidig som Mohamed Salah, Sadio Mané og Naby Keita satte seg på flyet til Afrikamesterskapet spredte koronasmitten seg om ild i tørt gress blant de gjenværende Liverpool-spillerne. Etter at Chelsea hadde hentet opp Liverpools tomålssledelse på Stamford Bridge i årets første kamp var det nok derfor mange Liverpool-supportere som så mørkt på tilværelsen, vel vitende om at Liverpools resultater hadde gjort årets mørkeste måned enda dystrere i en årrekke.

Men Liverpool gjorde alle dystre spådommer til skamme, og vant fire av seks kamper i januar. I tillegg til poengdelingen på Stamford Bridge var det kun den første semifinalen i ligacupen som ikke ble vunnet, og da Liverpool vant den andre semifinalen, mot Arsenal på Emirates, på overbevisende måte og tok seg til sin første ligacupfinale på seks år, ble det målløse oppgjøret mot The Gunners på Anfield fullstendig betydningsløst.

Avansement i FA-cupen takket være en komfortabel 4-1 seier over Shrewsbury med et B-preget mannskap bar bud om at januar ikke skulle bli like dyster som vanlig for Jürgen Klopp og hans menn, og flotte ligaseiere, 3-0 over Brentford på Anfield og 3-1 over Crystal Palace på Selhurst Park, gjorde faktisk at Liverpool kuttet et par poeng inn på Manchester City i kampen om ligatittelen før vi blar kom kalenderen til februar.

God kampledelse

God kampledelse av Klopp og tidvis meget godt spill av de ute på banen har bidratt til å gjøre mørketiden atskillig lysere enn det som har vært vanlig i Klopp-æraen.

Fra og med den andre semifinalen i ligacupen, mot Arsenal, begynte vi her på Liverpool.no å gi manageren karakter på spillerbørsen. Mot The Gunners ga vi Klopp en 9-er, hvor begrunnelsen lød som følger:

«Har all grunn til å være fornøyd med coachingen i denne semfinalen. Stiller et sterkt lag, der kun Kelleher og Gordon var overraskelsene, og det holdt til Wembley-finale. Manageren gjør gode bytter, da han tar ut de spillerne som presterte svakest ut fra egne forutsetninger.»

Leserne var enige i den karakteren, da Klopp fikk 8,9 i snitt på folkebørsen.

Også etter seieren på Selhurst Park var Liverpool.no og leserne ganske så enige i vurderingen av manageren, da begge landet på 7. Liverpool.no sin begrunnelse var denne gangen: 

«Treffer godt med inngangen til kampen, som resulterer i en tidlig scoring. Crystal Palace kjemper seg inn i oppgjøret igjen, men Klopps taktikk fungerte fint i dagens kamp. Ox for Minamino gjorde ikke en stor forskjell.»

Tradisjonelt en helmørk måned

Klopp selv, Alisson Becker, Joel Matip og Roberto Firmino satt alle i koronaisolasjon da måneden startet. Mot Crystal Palace spilte alle fire viktige roller da tre nye poeng ble innkassert.

Resultatene denne januarmåneden står seg svært godt sammenlignet med alle andre januar-måneder under Klopp.

I debutsesongen, 2015/16, vant Liverpool bare tre av ni kamper i januar. Med litt godvilje kan vi si at de røde vant fire, da de slo Stoke City ut av ligacupen på straffespark-konkurranse. Men en av de andre seierne var en omkamp i FA-cupen mot Exeter, et lag som da befant seg på fjerde nivå i engelsk fotball.

Året etter ble januar slett ikke bedre for Klopp. Den eneste seieren på ni kamper kom mot Plymouth Argyle i FA-cupen. Også det en League Two-klubb.

I januar 2018 ble Liverpool slått ut av FA-cupen av West Bromwich og tapte i Premier League for Swansea. Begge lag som rykket ned for toppdivisjonen da sesongen var over. 

I 2019 ble Liverpool slått 2-1 av tittelrival Manchester City, og helgen etterpå ble Wolves for sterke i FA-cupen. 

I 2020 - sesongen da Liverpool vant ligaen - var det imidlertid ingenting som kunne stoppe de røde, som vant seks av sju kamper, og den sjuende fikk liten betydning, da Liverpool vant omkampen etter å ha spilt uavgjort borte mot Shrewsbury i FA-cupen.

Januar i fjor var fullstendig miserabel. Skadekrisen i midtforsvaret var på sitt verste, og Liverpool falt fullstendig av lasset etter at de hadde startet året på toppen av tabellen. De tapte først for Southampton og Burnley i Premier League, før de ble slått ut av FA-cupen av Manchester United. For første gang på 21 år klarte de ikke å score i fire ligakamper på rad.

Skal kjempe på fire fronter

Resultatene mot Shrewsbury, Arsenal, Brentford og Crystal Palace betyr at Liverpool fortsatt har absolutt alt å spille for når Salah og Mané returnerer fra Afrika. De røde har en ligacupfinale på Wembley å se frem til, i FA-cupens fjerde runde kommer Championship-klubben Cardiff på besøk til Anfield, og i Champions League er det duket for åttendedelsfinaler mot Inter, først i Milano og deretter på Merseyside. Inneklemt mellom disse interessante cupoppgjørene kommer viktige Premier League-oppgjør mot Leicester (H), Burnley (B), Norwich (H) og West Ham (H).

Klopp har tatt ufordringene han har fått i fanget på strak arm denne januarmåneden. Han benyttet nok en gang klubbens akademitalenter med hell, da koronasmitten herjet i troppen, og tyskeren har stått frem som en positiv leder som aldri har tillatt negativiteten å krype inn i spillergruppen.

En spiller som Curtis Jones har kommet inn på laget igjen etter et langt fravær på grunn av en øyeskade og deretter koronasmitte, og scouseren har virkelig tatt sitt spill til nye høyder. 

Alex Oxlade-Chamberlain var en nødløsning i angrepsrekka, men nødløsningen har bidratt med to mål på to kamper på rad, mot Brentford og Crystal Palace. I tillegg har Diogo Jota vist at han var et røverkjøp fra Wolves, selv om prislappen var på hele 45 millioner pund, mens Fabinho har demonstrert at han står klar til å ta over jobben som straffespark-eksekutør fra Mohamed Salah, om egypteren slipper guarden ned. Brasilianeren har gjort like mange mål på sine fem siste kamper for Anfield-klubben som han gjorde på de første 142, og er nå oppe i åtte mål totalt.

Sidebackene produserer målgivende pasninger på løpende bånd. På Selhurst Park på søndag var det Andy Robertson som tok hovedrollen, med to assists, og bakerst sto Brasils landslagskeeper som en levende vegg.

Dette kan bli en artig vinter og vår!