«Det er ikke boken sin feil, men det kan vitne om selvtilfredshet. Topp fire er ingen garanti»

Det er mange grunner til at ting ikke går på skinner for Liverpool om dagen.

Det er gode grunner til at det har vært vanskelig å finne de underliggende årsakene til at Liverpools middels start på sesongen. Det er så mange problemer, og fallet på standarden på hele troppen, gjør at det er rett og slett er en for stor oppgave å finne én årsak.

Taktiske feil, problem med med skader, og fallet i kvalitet på enkelte spillere har så klart fått sin del av skylden i den pågående diskusjonen om Liverpools mangler denne sesongen.

Men det var etter en samtale med en venn i forrige uke at jeg begynte å tenke på om problemene kanskje stikker dypere enn det. Kan det faktisk være at det er holdninger, og at det er det som gjennomsyrer klubbens treningsfelt på Kirkby, og er grunnen til denne svake starten på sesongen?

Grunnlaget for denne teorien kom til under en diskusjon om Pep Lijnders sin nye bok «Intensity», som skildrer Liverpools forsøk på å vinne fire titler forrige sesong. Som et resultat av Liverpools svake sesongstart, har nederlenderens innsikt kanskje ikke blitt like godt tatt imot av supporterne som de ellers ville blitt.

Men selvsagt er det ikke noe i forslagene om at de to kan linkes sammen for at han har avslørt de taktiske hemmelighetene under den tidligere suksessen under Jürgen Klopp – men det er fortsatt vanskelig å kvitte seg med følelsen av at utgivelsen av boken sier noe om innstillingen på Kirkby. I det aller minste, ser det ut som Lijnders mente at hovedprinsippene i Liverpools opptur fortjente å deles med et bredere publikum slik at de kunne få ytterligere hyllest.

Dessuten er det vanskelig å ikke tolke avsløringene om interessen for ham fra Arsenal og en ikke navngitt Championship-klubb som overbærende, uavhengig om det faktisk var hensikten. Boken til Lijnders ville riktig nok ikke blitt gransket slik, dersom det ikke var for Liverpools dårlige form, men det har også blitt slik fordi det gir en følelse av det fryktede ordet «selvtilfredshet», og at det har tatt tak på Anfield.

– Topp fire er ingen garanti

Det viste seg etter at de droppet å kjøpe en ny midtbanespiller da det ble klart at Aurelien Tchouameni ikke var mulig å få tak i. Det var tydelig at klubbens rekrutteringsavdeling trodde at de kunne vente enda et år med å forsterke en posisjon som var blitt vurdert som måtte prioriteres en stund.

Alt tyder på at de gjorde en feil, og at det kan koste dem en kamp om tittelen eller Champions League denne sesongen. Liverpools neste oppgave er en bortekamp mot Arsenal, som her kan få en luke på hele 14 poeng ned til de røde så tidlig i sesongen, selv om de har spilt én kamp mer. Det er en avstand som kan være vanskelig å hente igjen, selv om det skal spilles veldig mange kamper fra nå og frem til mai. Det gjør at Champions League-fotball er langt fra garantert neste sesong.

Konsekvensene av å feile der ville vært store, og spesielt med en eiergruppe som allerede er kjent for å være sparsomme, uten at de ser ut til å ville åpne lommeboken som svar.

Og uansett om en bok var dårlig timet, eller om det er forbedringen til en topp fire-rival som er grunnen, er det alt for enkelt å se en historie om et selvtilfreds Liverpool som ikke har hengt med.