Lyset slukkes for Liverpools tittelsjanser

Klopps utvalgte var gode i perioder, men høyresiden ble igjen et stort problem i kveldens kamp mot Arsenal.

Sliten, irritert, frustrert, men kanskje aller mest skuffet. Det er adjektivene som blir mest beskrivende etter et nytt tap i Premier League. De røde hadde sine perioder med brukbart spill, men det var absolutt ikke ufortjent at Arsenal trakk det lengste strået i kveld, selv om det skjedde på kontroversielt vis.

Jürgen Klopp valgte å kjøre den samme taktikken, med de samme spillerne som mot Rangers i midtuken, men måtte igjen se hans Liverpool-lag gå på et tap i ligaen. Det er ikke krise riktig enda, men det begynner likevel å bli mange poeng opp til Champions League-plass.

Overskriftene kunne kanskje skrive litt på forhånd. Trent Alexander-Arnold endte i fokus etter sin første omgang, de røde slet med å skape store sjanser offensivt og ble ekstremt hardt straffet for slurv i Arsenals kontringsspill. Når skal den svake perioden ende for Liverpool?

TUNGE TIDER: Det går virkelig ikke på skinner for verken Jordan Henderson eller Liverpool for øyeblikket.

Kontret i senk

Jürgen Klopp kjørte ut den samme forsvarsfireren som mot Rangers, og som mot Brighton forrige helg. Allerede før minuttet var spilt lå ballen i nettet bak Alisson i Liverpool-buret. Hjemmelaget tok tak i ballen, og kontret på Liverpool. Ballen startet hos Bukayo Saka på Arsenals høyreside, som spilte ballen videre til en åpen Martin Ødegaard i midten. Nordmannen holdt på ballen akkurat nok, og sendte den gjennom Liverpools forsvar. Gabriel Martinelli hadde få problemer med å sette ballen i notene.

Kampen var satt for Liverpool, som igjen slapp inn det første målet. Liverpool startet likevel kampen relativt friskt, og fikk holde mye på ballen i åpningen, men allerede noen minutter senere var faren på ferde igjen. Det endte med et gult kort til Luis Diaz. De røde så blottet ut for defensive fibre.

Det tok hele 25 minutter før Liverpools første skikkelige sjanse ble bokført. Darwin Nunez skapte seg litt rom og fikk til en brukbar skuddmulighet. Dessverre for ham var Aaron Ramsdale på plass i Arsenal-buret. I perioder virket det å fungere for Liverpools to spisser, hvor Nunez (i dette tilfellet) trakk ut mot kanten av sekstenmeteren og Jota ble stående igjen i boks.

Etter en bedre Liverpool-periode satt også kampens andre mål. Trent Alexander-Arnold sendte en ball mot Arsenals halvdel, og Luis Diaz snappet den opp. Colombianeren tok med seg ballen ned mot dødlinjen og sendte den inn mot femmeteren. Der stod Nunez klar, som sklidde inn ballen. 1-1, og kanskje litt håp var tent? Det var iallfall et mål uruguayaneren trengte, og det viste han i feiringen sin.

Etter et par skader, blant annet på Luis Diaz, som måtte ute med en kneskade, ble det lagt til fem minutter i den første omgangen. Det tok Arsenal vare på. Igjen, mot Liverpools høyreside, broderte Martinelli seg igjennom og fant Saka umarkert på bakerste stolpe. 1-2, og en vanskelig pauseprat i vente for Klopp.

VONDT: Trent Alexander-Arnold hadde ingen god dag på jobben, og ble sannsynligvis byttet ut med en skade i pausen.

Ingen sluttspurt

Joe Gomez kom inn for Liverpool i den andre omgangen, men det ble ikke akkurat bedring av den grunn. De røde hadde godt med flaks som klarte å unngå en ny scoring i mot etter pause, og heldigvis for det.

I det 52. minutt fikk Diogo Jota endelig ballen over midtbanen for Liverpool, og sendte i vei en flott gjennombruddsball til Roberto Firmino. Brasilianeren kom inn for Luis Diaz i den første omgangen. 31-åringen tok med seg ballen og la den fint til side for Ramsdale, og plutselig var det uavgjort igjen på Emirates. Kanskje mot spillets gang, men man tar vel det man får?

Etter Liverpools andre mål var det relativt rolig, selv om Arsenal fortsatte å utfordre de rødes høyreside ved flere anledninger. Kampens vendepunkt kom i det 73. minutt, da Michael Oliver dømte straffe. Dagens kampledelse kommer jeg tilbake til senere. Saka scoret uansett, og Arsenal var i ledelsen. Kunne Liverpool få til en sluttspurt?

Svaret er nei. Det var lite som tydet på at det var et lag med ryggen mot veggen, som virkelig ville vinne i kveld. Det er kanskje det skumleste ved hele situasjonen vi står i for øyeblikket. Det hjalp heller ikke at store deler av overtiden ble skuslet vekk på drittslenging, dårlig stemning og oppstykket spill.

Hva skjer på Liverpools høyreside?

I kveldens kamp er det spesielt en ting som ble veldig tydelig. Liverpools høyreside, både offensivt og defensivt, fungerer ikke overhodet. Mohamed Salah ble byttet ut med 25 minutter igjen, og var til da helt usynlig i det offensive spillet. Hva har skjedd med egypteren etter Afrikamesterskapet? For øyeblikket er han en skygge av seg selv.

Jeg bet meg også merke i hvor lite han bidro med defensivt i kveldens kamp. Vanligvis er han alltid å hjelper Trent Alexander-Arnold, men det var ikke slik i kveld. Det betyr selvfølgelig ikke at høyrebacken er frifunnet heller.

Du kan gjerne si det samme om ham som med Salah. Hva har skjedd? Trent har aldri vært kjent for sitt defensive spill, men denne sesongen har det vært grufullt. I den første omgangen kommer begge Arsenals scoringer fra venstresiden i banen, hvor Martinelli hadde fritt spillerom. Skaden hans så stygg ut, og kan ha påvirket ham litt, men det hjelper ikke.

Det er kanskje enda verre når Joe Gomez kommer innpå og spiller nærmere identisk. Jeg er ikke flink nok faglig til å sette fingeren på problemet, men det virker å være et lagproblem først og fremst. Er det midtbanen som ikke demmer godt nok opp, er Gomez og Trent for svake, hjelper Salah for lite til, Joel Matip? Spørsmålene er mange, og det er ikke godt å si hva som er riktig, men en ting er sikkert likevel: Skal det bli topp 4 i år må det fikses kjapt.

EN SKYGGE: Hvor er Mohamed Salah blitt av? Egypteren er langt unna sitt vante nivå.

Svak dømming

Før vi begynner på det positive å ta med fra dagens kamp må det også skrives et par ord om Michael Oliver og dommerteamet. De røde kan ikke skylde på svak kampledelse, men det er likevel forferdelig irriterende å være vitne til. Skal Liverpool ha straffe i kveldens kamp? FA begrunnet valget med for kort avstand, men er det godt nok når armen er i en unormal posisjon?

Det hele kulminerer i en ekstrem irritasjon da Arsenal får en meget billig straffe i den andre omgangen. Hvordan kan den ene situasjonen være straffe, og den andre ikke? Det er spørsmålet jeg sitter igjen med.

Det hjalp heller ikke at Oliver helt tydelig slet med å kontrollere kampen, spillerne og trenerne. Situasjonen som oppstår i etterkant av straffesparket er spesiell, og tyder på en dommer som ikke er autoritær nok på dette nivået. Jordan Henderson, som med årene har blitt en roligere spiller i slike situasjoner, er midt i kaoset. Det er bilder som forteller mer enn 1000 ord. Slik at det er sagt en gang til uansett: Det er ikke en unnskyldning for tapet, for Liverpool var heller ikke gode i kveldens kamp.

SVAKT: Michael Oliver og dommerteamet gjorde flere spesielle vurderinger, men Liverpool kan takke seg selv for tapet.

God kamp av Nunez

Det er også, heldigvis, noe positivt å ta med fra kampen. I perioder spiller Liverpool brukbar fotball i det offensive spillet. Luis Diaz var igjen veldig frisk på sin venstreside, men måtte dessverre ut med skade i den første omgangen. Vi krysser fingrene for at det ikke er alvorlig for colombianeren.

Darwin Nunez fikk også en etterlengtet scoring, og spiller sin kanskje beste kamp i Liverpool-drakt i kveld. Uruguayaneren var villig, bevegelig og målfarlig i flere situasjoner. Diogo Jota var ikke like god, så kanskje Klopp skal prøve Firmino sammen med 23-åringen i neste kamp? Den høyreiste spissen bør iallfall ikke miste plassen etter kveldens oppgjør.

Til slutt var det et gledelig gjensyn med Ibrahima Konate i midtforsvaret. Franskmannen har ikke vært i aksjon siden skaden han pådro seg mot Strasbourg i juli. Med Liverpools forsvarsproblemer kan Konate bli en viktig brikke for Klopp fremover.

Alt i alt skuffende, med et par lyspunkter. Jürgen Klopp sitter forhåpentligvis veldig trygt, men tyskeren kjenner nok på hvordan laget hans underpresterer for øyeblikket. Det er også et par store spørsmål, enda, som ligger å lusker for ham. Vi får håpe han får kontroll på dem snarest.