«Det er selvsagt alt for tidlig i prosessen til å spå at alle Liverpool-fans må ut på krigsstien for å unngå eiere som ikke er ønsket i klubben»

De første stegene mot et nytt eierskap i Liverpool FC er allerede tatt.

Dersom noen tviler på at Liverpool Football Club er til salgs etter David Ornsteins bemerkelsesverdige scoop for The Athletic, så kan de tenke over følgende:

For det første har Liverpools PR-avdeling gått til det usedvanlige skritt å henvise til Fenway Sports Groups eget presseteam når det gjelder spørsmål rundt saken. Og for det andre gir ikke det nevnte presseteamet noen bakgrunnsinformasjon ut over den nøye planlagte pressemeldingen som er inkludert i Ornsteins artikkel.

På overflaten ser ikke dette ut til å avvike så veldig fra det FSG tidligere har sagt. Klubbens amerikanske eiere har aldri lagt skjul på at de er villige til å ønske nye aksjeeiere velkommen for å få mer penger å bruke på klubben. Det var denne politikken som gjorde at investeringsgruppen RedBird Capital Partners sikret seg 11% aksjeandel i FSG i april i fjor.

Det faktum at FSG går ut med dette som respons på en artikkel om et potensielt salg er det som er mest bemerkelsesverdig her.

Dersom FSG ønsket å beholde Liverpool uansett hva som skjer, ville de ha gjort dette klart da The Athletic og David Ornstein kontaktet dem. Isteden lot de døren stå åpen for alle mulige utfall, inkludert å selge seg helt ut av klubben, noe de tidligere har utelukket.

Selv om FSG i pressemeldingen insisterer på at de fortsatt vil jobbe for å bringe suksess til Liverpool, så er dette nå mer et signal om at de vil sikre seg å få mest mulig igjen for klubben, heller en en advarsel til potensielle kjøpere om å holde fingrene fra fatet. 

Kursendring

Bakgrunnen for denne plutselige kursendringen vil sannsynligvis komme frem i månedene som kommer, men det er ikke spesielt vanskelig å spekulere i dette selv på dette tidlige stadiet. 

Forrige sesong kompletterte FSG trofésamlingen, da de hanket inn de siste store trofeeene de ikke hadde vunnet, mindre enn tolv år etter at de tok over Anfield-klubben. De ble imidlertid også minnet om hvor vanskelig det er å konkurrere med statseide motstandere, da Manchester City hanket inn enda en ligatittel. Med alt sølvtøyet som er hanket inn, Anfields andre utvidelse under deres lederskap snart fullført, samtidig som treningsanlegget er blitt oppgradert til elitestandard, er FSG sitt ettermæle i Liverpool så godt som sikret.

Det er selvsagt mulig at de kan ødelegge litt for dette ettermælet når salgsprosessen starter for fullt. Som salget av Chelsea nylig viste, vil det ikke mangle på interessenter selv med slike summer som det ventes blir krevd. Men noe av interessen vil sannsynligvis komme fra grupper som har som hovedprioritet å renvaske sitt rykte gjennom sport, og slike bud vil utvilsomt møte sterk motstand blant supporterne.

Det er selvsagt alt for tidlig i prosessen til å spå at alle Liverpool-fans må ut på krigsstien for å unngå eiere som ikke er ønsket i klubben. Men det er ikke til å ta feil av at de første stegene mot et nytt eierskap i klubben allerede er tatt.