Dette bør Didier Deschamps angre på

I Liverpool tviler i hvert fall ingen på Ibrahima Konatés evner.

Da Didier Deschamps snakket om «anger» etter Frankrikes tap i VM-finalen mot Argentina, gjorde han det raskt klart at han snakket spesifikt om en dårlig førsteomgang.

Men man kan undre seg om 54-åringen ved videre refleksjon også kan komme til å beklage andre aspekter av søndagens kamp i Lusail i Qatar. Spesielt beslutningen om å starte med Dayot Upamecano i midtforsvaret heller enn Liverpools Ibrahima Konaté.

Merkelig nok har det etter kampen virket som at det er enighet om at det ikke endte opp med å bli en faktor i en kamp der Les Bleus slapp inn tre mål. For mange hadde Upamecano spilt godt nok til å fortjene å starte, og den sene blokkeringen av Lautaro Martinez sitt skudd ble bukt som bevis på det.  

Men slike eksempler ignorer at de da regjerende verdensmesterne var i en posisjon hvor de trengte slike desperate inntredener på grunn av hvordan de hadde forsvart seg opp til det punktet.

Først og fremst var Upamecanos fingeravtrykk over alt på Argentinas andre mål. Bayern München-spilleren forserte inn på midtbanen før han ga fra seg ballen med en håpløs ball framover, som gjorde det umulig for lagkameratene å stoppe en klinisk kontring.

Han kunne heller ikke sole seg i glansen etter det tredje målet, der han fulgte Martinez, men aldri kom nær nok til å stoppe avslutning, og dermed etterlot et stort gap bak seg som gjorde at returen havnet hos Lionel Messi.

Man kan vel ikke hevde at noen forsvarsspiller har spilt bra etter å ha vært så involvert i to baklengsmål?

Kostet Deschamps den tredje?

Konaté i duell med Lionel Messi i VM-finalen.

Konaté i duell med Lionel Messi i VM-finalen.

At Deschamps valgte Upamecano mot Argentina var spesielt vanskelig å akseptere etter at han gikk glipp av semifinalen på grunn av sykdom. Konaté har vist i sine tre tidligere kamper i turneringen at han er den beste midtstopperen, og hamret inn det budskapet med enormt spill mot Marokko.

Likevel tok ikke manageren muligheten han fikk, og returnerte til duoen Upamecano og Raphael Varane, som startet turneringen som førstevalg. Ikke bare ble den beslutningen latterliggjort med dårlig forsvarsspill, det ble også – kanskje overraskende for en forsvarsspiller – også tydeliggjort da Konaté kom inn seint i kampen.  

Først vant Liverpool-forsvareren en corner som første til Kylian Mbappes seine utligning på straffe, deretter skapte han Frankrikes eneste store sjanse i åpent spill. Hadde Randal Kolo Muanis skudd ikke blitt reddet av Emiliano Martinez, kunne all selvransakelse for Deschamps sluttet der.  

Men for denne reporteren i det minste, virker den manglende troen på Konaté som en stor faktor i at den tidligere franske kapteinen Deschamps til slutt ikke klarte å sikre seg et tredje VM-trofé som spiller og manager.

Heldigvis for spilleren, så kan han etter å ha børstet av seg skuffelsen i Qatar returnere til et miljø der det absolutt ikke er noen tvil om hans verdi. Til forskjell fra Deschamps, vet Jürgen Klopp at han har en midtstopper som hadde fortjent en tittel som verdensmester, og vil bruke ham deretter.