Bør vi automatisk være skeptisk til spillere som blir kjøpt rett etter å ha prestert i VM?

Liverpool linkes til midtbanespillere som har storspilt i VM.

Det er over 20 år siden Liverpool valgte å droppe kjøp av Nicolas Anelka, som hadde vist svært lovende takter på lån, og satse på El-Hadji Diouf som hadde imponert i VM for Senegal. Det hadde også hans lagkamerat Salif Diao, som kom samme sommer.

At ingen av de to presterte spesielt bra i den røde drakten er ingen overdrivelse, men fortsatt brukes det som et argument for hvorfor en ikke skal kjøpe spillere på bakgrunn av hvordan spillere gjør det i mesterskap.

– Det er faktisk faktorer som gjør at det blir litt annerledes

Nå skal det tas med at dette på ingen måte er et fenomen bare for Liverpool, og eksemplene er mange i flere ulike klubber.

Vi kan se til James Rodriguez i Real Madrid, den store positive overraskelsen i VM i Brasil 2014, som endte opp med å bli den fjerde dyreste spilleren gjennom tidene da Real Madrid kjøpte ham for 63 millioner pund like etter mesterskapet. I Madrid ble det 37 mål på 125 kamper før han ble lånt ut til Bayern München, og senere signerte gratis for Everton.

Stephane Guivarc’h er ofte et navn som dukker opp. Han spilte spiss for det franske landslaget som vant VM, men under Sir Kenny Dalglish på St. James’ Park etter VM ble han ingen suksess. Daily Mail har omtalt ham som den dårligste spissen i Premier League-historien, og noe godt samarbeid med Alan Shearer ble det ikke. Kjøpet av spissen som fikk fire kamper for Newcastle har blitt nevnt som grunnen til at Dalglish etterhvert forlot klubben i nordøst.

Vi har snakket med Tor-Kristian Karlsen, som har en lang fartstid i flere roller innenfor fotballen, og spesielt spillerrekruttering.

– Under VM og EM så blir man jobbende litt på en annen måte. Vanligvis så er det disse speiderapparatene, sportsdirektører og så videre som leder hele rekrutteringspolitikken, men under VM og EM spesielt så har gjerne både hovedtrener, trenerapparat generelt, og eiere og styremedlemmer både tid og interesse til å se alle kampene, og da blir det ofte slik at personer som vanligvis ikke leder an søket og styrer en prosess mot det som vi er vant med, mottar forslag fordi folk har sett VM, sier Karlsen til liverpool.no om grunnene til at det kan være slik.

– Jeg tror ikke de ryddigste klubbene lar seg dra inn i slike sidespor, men det slår meg at det faktisk kan skje. Så dersom en hovedtrener ser en spiller i VM som han er veldig imponert over, så kan det være at han presser på for å få ham i en langt større grad enn det han ville gjort i en vanlig sesong der han stort sett er opptatt med andre ting, sier han videre.

Sjansene er redusert betraktelig i 2022

Karlsen mener videre at sjansene for å bli lurt av et godt mesterskap er langt mindre enn det de var før.

– I dag er muligheten for å bli lurt med å signere en spiller på bakgrunn av et godt mesterskap redusert betraktelig av flere grunner. Ikke bare fordi en har en langt mer seriøs tilnærming til kartlegging og «scouting», men også fordi har bedre verktøy, sier han.

MINDRE SANNSYNLIG: Karlsen mener sjansene for å gå på slike feil er mindre nå enn det var tidligere.

MINDRE SANNSYNLIG: Karlsen mener sjansene for å gå på slike feil er mindre nå enn det var tidligere.

Han mener alle storklubbene nå kjenner til de spillerne som er i aksjon på den største scenen.

– Før kunne det dukke opp en spiller fra meksikansk liga eller et annet sted i Sør-Amerika, uten at en hadde noen anelse om hvem spilleren er, men i dag vil selv slike spillere bli flagget opp fordi de allerede har spilt på aldersbestemte landslag eller i store turneringer som Copa Libertadores – eller fordi de allerede har landskamper i tillegg. En vil allerede ha et inntrykk av spilleren før mesterskapet.

– Det en kan lære fra et VM eller EM, helst VM selvsagt siden det er flere eksotiske innslag, er å se hvordan spillere som til daglig holder til på et annet kontinent som Sør-Amerika – hvordan de taklet å spille mot spillere i Europa eller på høyere nivå. Der kan man lære ting ved å se dem i et VM.

Karlsen har nylig skrevet en sak for ESPN om VM og overgangsmarkedet. Den finner du her.

– Det kan være spillere som både taktisk sett passer bedre inn i landslaget enn i klubblaget, eller fanges av atmosfæren som er rundt momentumet til landslaget i en kort periode. Som Danmark i 92, da alle presterte til 10 av 10. Det er litt skummelt, dersom du skal basere en turnering på en veldig kort periode.

Babb den første for Liverpool?

Da Liverpool betalte 3,6 millioner pund for å kjøpe Phil Babb fra Coventry, var det den høyeste summen noen britisk klubb hadde betalt for en forsvarsspiller. Babb hadde sommeren før spilt i VM i USA i 1994, der han var del av det irske landslaget som tok seg videre fra gruppen og ble slått ut av Nederland i åttendedelsfinalen.

Han hadde sesongen i forveien blitt kåret til årets spiller i Coventry, og var lagets kaptein i Premier League, så det var ikke som at Liverpool kjøpte en spiller de ikke kjente godt til før mesterskapet i statene. Babb fikk 170 kamper for de røde før han først ble lånt ut til Tranmere (som da hadde John Aldridge som manager – i en sesong der de kom til ligacupfinalen!), før han forlot de røde permanent og signerte for Sporting Lisboa i portugisisk fotball.

Om Babb var den første, så er utvilsomt Diouf og Diao de to mest kjente. Gerard Houllier droppet å kjøpe Nicolas Anelka, og la heller 10 millioner pund for senegalesiske Diouf var Lens. Spissen var strålende for Senegal i VM, og var med på å vinne åpningskampen mot den regjerende mesteren Frankrike. Med på det samme laget var Salif Diao, som spilte for den franske klubben Sedan, og kom samtidig for 4,7 millioner pund.

2002: Liverpool kjøpte Salif Diao og El-Hadji Diouf sommeren 2002. Den sommeren gikk Senegal til kvartfinalen i VM.

2002: Liverpool kjøpte Salif Diao og El-Hadji Diouf sommeren 2002. Den sommeren gikk Senegal til kvartfinalen i VM.

De røde hadde endt på andreplass i Premier League sesongen før, sju poeng Arsenal, og nå kom det inn en angriper og defensiv midtbanespiller som skulle løfte de laget til det neste nivået, som ville vært klubbens første seriegull på 12 år. En kan trygt si at det ikke gikk den veien. En kan sikkert krangle lenge om hvem som ble den største floppen av de to, men utifra forventningene og måten han har oppført seg på etter at han forlot klubben, er det nok mest nærliggende at Diouf skal få tittelen. At han sitter så langt fremme i hjernebarken for røde supportere som er redde for å brenne seg igjen etter spennende mesterskap sier sitt.

Men det har også vært suksesshistorier. Divock Origi markerte seg for alvor i VM i Brasil da han som 19-åring kom inn og sendte Belgia til sluttspillet. Han så ut som en ung spiss som hadde absolutt alt. Liverpool betalte 10 millioner pund for ham, men måtte sende han tilbake til Lille på lån en sesong. Slik han har skrevet seg inn i historiebøkene for klubben kan en ikke si noe annet enn at han var en vellykket signering.

Xherdan Shaqiri er den forrige spilleren de røde har kjøpt etter et mesterskap, og gjennom VM i Russland ble han stadig spurt om fremtiden sin. Det handlet nok også en del om at Liverpool kjente godt til ham fra før, og visste om utkjøpsklausulen på 13,5 millioner pund som kunne aktiveres da Stoke City rykket ned. Hans bidrag i 2019 gjør også at han vel må regnes som en suksesshistorie.

Det samme kan sies om Patrik Berger, som kom fra Borussia Dortmund for 3,25 millioner pund etter å ha imponert stort for Tsjekkia i EM 1996 i England. Tsjekkerne kom på andreplass i mesterskapet, og tapte mot Tyskland. Seks uker senere var han klar for Liverpool. Skader ødela mye for ham, men han har likevel stått for nok øyeblikk til å gjøre at røde supportere har mange gode minner om ham.

Fem navn for Liverpool - fire er midtbanespillere

I dette mesterskapet har de røde blitt linket til Cody Gakpo, som scoret tre mål på fem kamper for Nederland. Det må tas med at han i sommer også var linket til en rekke andre Premier League-klubber, og denne høsten har 13 mål og 17 målgivende på 24 kamper for PSV Eindhoven. Liverpool, med en assistentmanager og keepertrener fra Nederland, vil selvsagt ha vært veldig klar over 23-åringen lenge før VM-sluttspillet.

Utover i mesterskapet er det fire midtbanespillere vi har hørt mest om. Jude Bellingham er alle vet om, og at den interessen stammer langt, langt tilbake. De røde valgte å ikke kjøpe en midtbanespiller som kunne komme i veien for planene sine for Borussia Dortmund-spilleren allerede i sommer, så den kan vi kanskje droppe å sette på kontoen for «spillere som har imponert i mesterskap», dersom han skulle komme. En annen er Moises Caicedo, som har hatt en meget god sesong i Brighton, og i lang tid har blitt satt i forbindelse med Liverpool.

LINKET: Enzo Fernandez er linket til Liverpool FC, etter et strålende mesterskap for Argentina.

LINKET: Enzo Fernandez er linket til Liverpool FC, etter et strålende mesterskap for Argentina.


Og så har vi Enzo Fernandez for VM-finalist Argentina. At Liverpool har sett mye til Portugal de siste årene har vi sett mange eksempler på, og 21 år gamle Enzo Fernandez passer definitivt profilen. Han kom først til europeisk fotball i sommer, og har slått ut i full blomst, og vist det både i hjemlig serie der Benfica leder suverent, i Champions League der de tok seg videre som gruppevinnere foran Paris Saint-Germain og Juventus, og nå i VM der han etterhvert har spilt seg inn på laget og vært helt sentral for et lag som nå er finaleklare. Interessen for Fernandez har vi hørt mye om i flere måneder – og stadig kommer det nye rapporter både fra Argentina og Portugal om at det er diskusjoner mellom klubbene.

Vi spurte Karlsen om Fernandez kunne være en slik spiller der en kan risikere å bli «lurt» av prestasjonene i Qatar.

– Jeg vil si at dersom en ser konkret på de eksemplene du trekker frem, som Enzo Fernandez, så har han allerede vært utrolig positiv i Benfica. Okei, det er bare fire-fem måneder siden han kom fra River Plate, men du har allerede sett i Champions League og portugisisk liga at han ikke bare har et utrolig høyt nivå fra første stund, men at han tar nye nivåer hele tiden. At han presterer utrolig bra også for Argentina vil jeg bare si er en bekreftelse på at han er det man tror han er, av meget høyt kaliber. Etterhvert som nivået blir høyere, så tar han det, sier Karlsen.


Sofyan Amrabat har det blitt mer og mer snakk om etterhvert som mer og mer har blitt sagt om Marokko i dette mesterskapet. Den 26 år gamle midtbanespilleren har løpt og kjempet ned den ene midtbanen etter den andre, og det at han har en kontrakt som går ut sommeren 2024 vil alltid gjøre ham interessant. Det har blitt hevdet at Jürgen Klopp har hatt møter om Amrabat allerede før mesterskapet, og den marokkanske journalisten Anas Bakhkhar hevder i et intervju med Empire of the Kop at det er planlagt nye samtaler etter VM. 

Med Amrabat er det litt flere faresignaler, synes den tidligere Monaco-direktøren.

– Men ser du på Amrabat, så er det mer grunn til å være skeptisk. En spiller som over de siste sesongene ikke har vært 100 prosent fast på Fiorentina. Han har vært en god spiller i Serie A og har ganske tydelige kvaliteter, men der ville jeg kanskje tenkt mer at han er en som har blitt dratt opp av momentumet som Marokko har. De har også et lag som utfyller hverandre bra, med tydelig spillestil og spillere rundt seg. Det er nok en større risiko.

– Det vil være litt overraskende dersom VM skal bli utslagsgivende for en spiller man har hatt mulighet til å følge uke inn og uke ute i Serie A, som er en av ligaen med best data, bilder og muligheter til å reise til for å se og så videre. Så der er det nok litt flere røde flagg som dukker opp. Da vil jeg nesten konkludere med at man signerer spilleren på bakgrunn av et godt mesterskap. Hvis det stemmer at Liverpool har hatt et øye til Amrabat selv før VM, kan det jo være at de har benyttet anledningen til å gi ham en siste sjekk på et høyt nivå - i mangel på muligheter til å se ham i europeiske klubbturneringer - og så således har gjort et solid arbeid i forkant, sier han.

IMPONERER: Sofyan Amrabat har imponert stort i VM så langt. Onsdag kveld er han i aksjon igjen, i semifinale mot Frankrike kl. 20.00. Kampen vises på TV 2.

IMPONERER: Sofyan Amrabat har imponert stort i VM så langt. Onsdag kveld er han i aksjon igjen, i semifinale mot Frankrike kl. 20.00. Kampen vises på TV 2.

Det er også andre VM-profiler som kan være på flyttefot i januar. Onsdag meldes det at Amrabats midtbanekollega Azzedine Ounahi, kan være på vei fra fra Angers til Leicester for 45 millioner euro. Trolig vil vi bare se mer og mer av disse rapportene i dagene som kommer – og spesielt koblet opp mot Premier League-klubber.