«Gakpo er starten på en ny æra, der tallknuserne har mindre påvirkning på Liverpools rekrutteringspolitikk»

Liverpool-fansen kunne ha fått en mye dårligere sen julepresang enn tre poeng og den nært forestående signeringen av Cody Gakpo.

Boxing Day-seieren over Aston Villa vær kjærkommen, og betyr at de røde har vunnet tre kamper på rad i Premier League for første gang denne sesongen.

Uansett var det i løpet av de 90 minuttene masse bevis som tyder på at dette er en tropp som trenger hjelp dersom de skal klare å slå seg tilbake blant topp fire.

Virgil van Dijk innrømmet også nærmest dette i et intervju etter kampen: «Forhåpentligvis vil de skadede spillerne være tilbake snart, og forhåpentligvis kan vi ønske noen nye fjes velkommen til fotballklubben vår også.»

På det tidspunkt visste selvsagt nederlenderen at hans landsmann allerede var på vei til å bli Liverpool-spiller, men likevel sa han det de fleste fans tenkte.

Dette fordi sprekker i alle lag bare kan tapetseres over i en viss periode, og det er i denne konteksten at signeringen av Gakpo virker fornuftig, i det minste på overflaten.

Liverpool startet kampen på Villa Park med Alex Oxlade-Chamberlain på venstreflanken i angrepet. En spiller som har vært i periferien av managerens planer i to år, og som vil forlate klubben på gratisovergang til sommeren.

De røde vil også måtte klare seg uten Diogo Jota og Luis Diaz til henholdsvis februar og mars, og ingen av de to vil være tilbake på sitt aller beste før sesongen er omme.

Det var også en følelse internt at angrepet var underbemannet etter tapet av både Divock Origi og Takumi Minamino i sommer.

Ingen favoritt hos tallknuserne

Slik sett virket det fornuftig å gå for en spiller med en beundringsverdig scoringsstatistikk, som kan bekle flere posisjoner i angrepsrekka. Selv om disse faktorene får denne overgangen til å se ut som opplagt, er det andre elementer ved overgangen som sier litt om tingenes tilstand innad i klubbens rekrutteringsavdeling.

For det første er ikke Gakpo noen favoritt hos analyse-gjengen som får større og større innflytelse i overgangssaker, noe det ikke er ofte man har sagt om Liverpool-signeringer de seneste årene. 23-åringens underliggende tall antyder at hans gode målstatistikk kan bli vanskelig å opprettholde, og at han kan slite med omstillingen til en tøffere liga.

Dette er spesielt interessant i lys av omveltningen som skjer i kulissene, og som vi tidligere har vært inne på i denne spalten, som har skapt et maktvakum som det forventes at Klopp og hans trenerstab skal fylle på kort sikt.

Pep Lijnders er kjent som en beundrer av sin landsmann Gakpo, og det kan se ut som han minst har hatt en finger med i spillet i denne overgangen.

Dette er ikke nødvendigvis problematisk i seg selv, men det vil være bekymringsverdig dersom personlige anbefalinger ikke støttes av den type statistikk som de seneste årene ble utslagsgivende for overgangene til karer som Mohamed Salah, Sadio Mané og Roberto Firmino.

Beviset vil vi som alltid få på banen, og det er mange grunner til å være opprømt over at klubben har signert en av Europas beste unge angripere for en overgangssum som jeg forstår ikke kan bli høyere enn 44 millioner pund.

Gakpo er uansett starten på en ny æra, der tallknuserne har mindre påvirkning på Liverpools rekrutteringspolitikk. Derfor er det nøkkelpersoner i denne klubben som er avhengige av at denne overgangen blir en suksess.