Dette er Cody Gakpo

2. juledag bekreftet PSV Eindhoven at de selger Cody Gakpo til Liverpool, men hvem er egentlig denne 23 år gamle nederlenderen som ut av det blå ble Liverpool-spiller?

Cody Gakpo virket å være på vei til Manchester United da kirkeklokkene ringte julehøytiden 2022 inn, men da satte Liverpools sportsdirektør, Julian Ward, seg ved forhandlingsbordet og brukte julaften og 1. juledag til å overtale både PSV Eindhoven og Gakpo selv om å gå for Liverpool isteden. Han ble enig med sportsdirektør Marcel Brands i PSV om en avtale, og 2. juledag bekreftet altså den nederlandske klubben dette.

Brands uttalte tidligere i år dette om Liverpool:

– Liverpool er en klubb som alltid er veldig fokuserte. Noen ganger henter de en spiller for neste sesong i november. Om de vil være en god klubb å sende Gakpo til i sommer? Ja, det vil de være.

Liverpool var villige til å betale en større del av overgangssummen med en gang enn Manchester United var, noe PSV likte godt. Da Manchester United-ledelsen fikk høre om fremgangen som Liverpool hadde hatt i forhandlingene, bestemte de seg for å ikke komme med noe motbud, og la inn årene i jakten på venstreflanken.

Gakpo snakket ifølge transferguru Fabrizio Romano med Virgil van Dijk da Liverpool offisielt la inn sitt bud, og nå ligger det an til at 1999-modellen før uken er omme blir presentert som Liverpool-spiller.

Nå forventes nemlig nederlenderen å bli presentert som Liverpool-spiller når transfervinduet offisielt åpner på søndag, ifølge Neil Jones i Goal.com.

Liverpool og PSV Eindhoven ble enige om en overgangsum på 37 millioner pund, som kan stige til 44 millioner pund dersom ulike spiller- og klubbklausuler slår inn. Alle avtalene er signert, og nå gjenstår det kun for spilleren å bestå den medisinske testen på Merseyside og sette prikkene over i-ene. Kontrakten som Liverpool er blitt enig med spilleren om vil strekke seg helt til juni 2028.

30 målpoeng på 24 kamper denne sesongen

Gakpo står iflølge Transfermarkt bokført med 13 mål og 17 målgivende pasninger på bare 24 kamper for PSV Eindhoven denne sesongen. Alle disse kom før han reiste til VM i Qatar med Nederland, hvor han gjorde tre mål på fem kamper for sitt land. I Eredivisie er det blitt ni mål og tolv målgivende pasninger på 14 kamper.

Det er ikke lenge siden Gakpo signerte en ny kontrakt med PSV. En avtale som strakk seg til 2026. Han signerer nå en seksårsavtale med Liverpool. 

Gakpo har spilt primært på venstreflanken hos PSV, og det er også i den posisjonen han er tiltenkt en rolle i Liverpools angrepsrekke, mens han ble brukt på høyreflanken av Nederland i Qatar.

23-åringens scoringstall er imponerende, men det er som tilrettelegger at hans tall blir unike. Tolv målgivende på 14 ligakamper og 17 på 24 kamper totalt gjør at man får vann i munnen med tanke på hva denne mannen kan utrette i spann med Mohamed Salah og Darwin Nunez.

Overgangssummen gjør Gakpo til PSV Eindhovens dyreste salg noensinne. 

Gikk gradene ved PSV sitt akademi

23-åringen er født og oppvokst i Eindhoven. Han sluttet seg til PSV sitt akademi i 2007, og gikk gradene i klubbene. Han fikk sin seniordebut i 2018, da han kom inn fra benken og scoret mot Excelsior i en cupkamp.

Han er en driblesterk og hurtig spiller, som ofte skjærer inn i banen og scorer eller slår den nest siste pasningen. Han har vært en av sesongens store spillere i Nederland, der han med sine 30 målpoeng har vært involvert i en scoring hvert 65 minutt han har vært på banen. 

Gakpo fikk sin Nederland-debut i Euro 2020, og står nå etter VM bokført med 14 landskamper. På disse har han gjort seks mål. 

– Denne gutten har alt. En god ballfølelse, slår gode gjennombruddspasninger, dribler og er sterk mellom linjene, har tidligere landslagsspiller Theo Janssen sagt om Gakpo til NOS.

– Jeg liker ham virkelig. Han kommer til å bli en viktig spiller for Nederland.

Ønsket å prøve seg i utlandet

Som nevnt var det lenge Manchester United som ledet kampen om Gakpo, men også Arsenal og Chelsea var interesserte. Gakpo har alltid vært åpen om at han ønsket å spille i utlandet.

– PSV var alltid drømmeklubben min. Jeg har egentlig aldri hatt noen annen favorittklubb. Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City og Liverpool, det vil være en ære å spille for en av disse klubbene, men jeg må se på i hvilken av disse klubbene hvor jeg har størst sjanse for å nå mine mål, har spilleren selv sagt til NOS. 

Cody Gakpo er født den 7. mai 1999, og er 189 cm høy. Hans fulle navn er Cody Mathes Gakpo, og han har også statsborgerskap i Togo i tillegg til i Nederland. 

I 2021/22-sesongen ble han kåret til årets spiller i Nederland etter å ha gjort 21 mål på 47 kamper i alle turneringer.

Han har spilt ungdomslandslagsfotball for Nederland på alle nivåer fra U18 til U21. For U18-landslaget har han tre kamper, og det samme for U19-landslaget. For U20-landslaget gjorde han fire mål på fem kamper, mens han for U21-landslaget gjorde sju mål på 13 kamper.

Totalt står han bokført med 55 mål på 159 kamper for PSV Sitt førstelag fra 2017/18-sesongen og frem til i dag.