Ingen er bedre egnet til å snu en sesong

KOMMENTAR: Liverpool har fremdeles alt å spille for - og historien viser at Jürgen Klopp er fullt kapabel til å snu en vanskelig sesong.

Det er julaften og føles derfor som vi er kommet halvveis i sesongen, men fremdeles er det 25 kamper og 75 poeng igjen å spille for i Premier League. Sluttspillet i Champions League står for tur og det samme gjør FA-cupen.

Ligacuptoget forlot perrongen uten de røde om bord denne uken, men det er ikke nødvendigvis verdens verste nyhet for en skadeplaget stall som skal forsøke å kjempe på tre fronter våren 2023.

Høsten vi nå har lagt bak oss ga ikke mange tegn til at en vårsesong for historiebøkene, slik vi opplevde i fjor, skal være realistisk. Men så lenge manageren heter Jürgen Klopp vet vi at det er lov å drømme stort. Det har historien så til de grader vist.

Snuoperasjoner

Ofte trekkes tyskerens siste sesong i Dortmund frem som argument mot hans evner som manager - at spillerstallen gikk tom og lei og at alt raknet da det først begynte å gå galt. Men selv den gangen klarte Klopp å snu situasjonen.

Etter 18 runder lå Dortmund helt sist på tabellen med bare 16 poeng, og det ble naturligvis ropt krise i alle kanaler. Mange ville fått panikk i en slik situasjon, men Klopp og klubben beholdt roen. De siste 16 rundene ga 30 poeng, og til slutt endte laget på 7. plass og sikret kvalik til Europa League.

En liknende krise var på trappene i Liverpool for to år siden, da alt så ut til å rakne for tomme tribuner i en tung sesong. Skademarerittet ville ingen ende ta og Klopps lag raste nedover på tabellen. Men utover våren fant han ut av vinneroppskriften med et helt uprøvd stopperpar, og Liverpool ble til slutt nummer tre.

En rekke enkeltkamper og enda flere eksempler kunne blitt trukket frem, men vi kan jo også nevne det som skjedde forrige sesong, da Liverpool kjempet om Premier League-gullet helt til siste sekund til tross for å ha ligget over 14 poeng bak Manchester City i januar.

Uansett hvor umulig noe ser ut, har Klopp vist at det under hans ledelse veldig ofte er mulig.

En stor utfordring

Det vi har i vente det neste halve året er definitivt blant 55-åringens mer krevende oppgaver så langt i karrieren. Det er mange krefter som virker å jobbe mot Klopp og hans lag for øyeblikket.

Ikke bare alle skadene, men også flere og flere motstandere som bruker enorme pengesummer på å forsterke spillerstallene der de røde som regel er langt mer nøkterne. De fleste vil nok nå si seg fornøyd med sesongen dersom topp fire og et trofé i FA-cupen eller Champions League blir fangsten. Det skal mye til, men er langt fra umulig.

Og det kan skje også uten signeringer i januarvinduet, selv om det selvsagt hadde hjulpet med et nytt fjes eller to på midtbanen og i angrep.

Klopp vet nok veldig godt hva som må fikses for at laget skal begynne å vinne på bestilling igjen. Det høye presset må tilbake til standarden vi så forrige sesong, og kabalen på midtbanen må løses en gang for alle slik at vi også kan se backene tøffe fremover i kjent stil. Klopp må også vise seg som en samlende leder i en tid der usikkerhet på eiersiden preger nyhetsbildet.

Det starter mot Villa Park på Boxing Day. Får vi se en signaturforesilling av de røde i den kampen, er det all grunn til å være optimist på vei inn i 2023.