Rollebytte på banen - og i gullkampen?

Manchester City etterliknet Liverpool med høyt press og langpasninger i bakrom - men ser man på spillertroppene til de to lagene kan rollene fra 2019 være byttet om også når ligagullet skal deles ut i mai.

Ingen med tilknytning til Liverpool ville innrømme det før avspark, men et tap mot Manchester City i går ville ha vært fatalt. De røde dro til Etihad som laget i form, men hadde City økt forspranget til fire poeng med syv kamper igjen, ville det vært utrolig vanskelig å se dem hente det inn. 

Forståelig nok unngikk Jürgen Klopp å nevne det faktum til sitt lag under forberedelsene til kampen. I stedet la han vekt på det positive samtidig som han fikk frem den taktiske planen. 

Men det føltes som spillernes visshet om de mulige konsekvensene av tap viste seg da vertene dominerte fullstendig. 

Høyt og aggressivt press

Det som kanskje var mest overraskende ved City i de første 45 minuttene var at deres metoder for å kontrollere begivenhetene føltes så kjent. Både Pep Guardiola og Klopp har flere ganger snakket om at rivaleriet inspirerer begge lag til å nå høyder de ikke ville nådd uten hverandre. 

Det har vi sjelden sett et klarere eksempel på enn i første omgang av gårsdagens kamp. 

Med høyt og aggressivt press og raske pasninger inn bak forsvaret, så City ut som de Liverpool-lagene som gjorde så stor skade på dem i de tidlige møtene mellom de to managerne i England. De røde inntok på sin side motsatt rolle: nesten overrasket over å bli stresset og jagd på den måten, og gjentatte ganger ga de bort ballen som et resultat. 

Manchester Citys høye press skapte problemer for Liverpool.

Manchester Citys høye press skapte problemer for Liverpool.

Heldigvis, og kanskje takket være at hjemmelaget manglet ekvivalenten til et Anfield-publikum til å jage dem frem, gikk gjestene til pause bare ett mål under i stedet for tre. 

Og takket være at laget hans fremdeles var på skuddhold, erfarer vi at Klopps beskjed ved pause handlet om å fornye troen på evnen til at man kunne spille seg gjennom presset, i stedet for å gjøre drastiske taktiske grep. 

Det resulterte i en utlikning like etter pause, og en andre omgang som lett kunne ha gått begge veier.

Nå vil troppene avgjøre gullkampen

Du kan si at Liverpool fortjente sitt poeng som følge av en bedre prestasjon etter hvilen, men man må nok konkludere med at City fortjente mer for deres prestasjon i begge omganger 

Uavgjort var ikke nok til å gi Klopps menn fordelen i tittelkampen, men det er et resultat de bør være mer fornøyd med enn motstanderen. 

Selvsagt vil den syv kamper lange duellen om Premier League-tittelen bringe frem minner fra 2018/19, da begge lag leverte feilfritt og bare ett poeng skilte dem til slutt.

Men, som vi påpekte i denne spalten i mars, er det denne gangen Klopp som har grunn til å tro at han er den som er i besittelse av den sterkeste troppen av de to.

Så det kan vise seg at ved å unngå tap mot et City som etterliknet deres egen taktikk, har Liverpool sørget for at et nytt rollebytte kan være i emning i mai.