VAR på ville veier i Premier League

Liverpool har lite å klage på, men den første serierunden i Premier League viste at VAR er på ville veier.

La det først være sagt at det var langt fra noen dommerskandale som utspilte seg i oppgjøret mellom Fulham og Liverpool på Craven Cottage lørdag. Det var kontroversielle avgjørelser som ble tatt rundt begge målene til hjemmelaget, men begge kan forsvares - og Liverpool har først og fremst seg selv å takke for det skuffende resultatet som ble fangsten i serieåpningen. 

På 1-0-målet er det ingen tvil om at Jordan Henderson blir stemplet når Fulham gjenvinner ballen på egen halvdel, men 17 sekunder går før ballen er i mål og avstanden fra forseelsen til Liverpools mål er så lang at reglene sier at VAR ikke skal gripe inn. Forseelsen var heller ikke av det groveste slaget, og sannsynligvis er de aller fleste fotballsupportere glad for at videodommer ikke skal gå inn og detaljstyre så mye. Da blir en fotballkamp fort veldig lang. 

Avgjørelsen om å gi Aleksandar Mitrovic straffespark på stillingen 1-1 satte enda flere sinn i kok, men heller ikke dette er noen skandale, verken av dommer eller VAR. Kontakten mellom Mitrovic og Virgil van Dijk er åpenbar. Serberen gjør veldig mye ut av situasjonen, men når dommer Andy Madley her blåser straffe, kommer aldri VAR til å gripe inn så lenge kontakten er der. Hadde Madley latt være å blåse hadde neppe VAR gjort om på den avgjørelsen heller, fordi det ikke ble betraktet som en klar og åpenbar feil i noen retninger. 

På begge scoringene må Liverpool først og fremst takke seg selv og sitt slette forsvarsspill. Madley lot tvilen gå i Fulhams favør i begge tilfeller, men det er noe man alltid har og forhåpentligvis alltid har vært nødt til å leve med i fotballen. 

I en serierunde der det ikke var en eneste dommeravgjørelse som ble omgjort av VAR, er det neppe kampen på Craven Cottage dommerne bør se en ekstra gang på når de skal evaluere sine egne prestasjoner.

Det var andre kamper der nølende og svake både hoved- og videodommere viste at poenget med videodømming er i ferd med å forsvinne - i hvert fall med en linje slik den Premier League har lagt seg på. 

Feil på feil

De to verste avgjørelsene kom fra Jürgen Klopps ikke veldig gode venn Paul Tierney på Old Trafford. Først kom Manchester Uniteds Scott McTominay drusende inn i Brightons Moises Caicedo med en fryktelig og potensielt sesongødeleggende takling. Tierney, som vi husker ga Harry Kane gult for en grisetakling på Andy Robertson i fjor, nøyde seg med gult også her. Videodommer John Brooks mente Tierney ikke hadde gjort noen klar og åpenbar feil. 

I andre omgang var det en langt mindre voldsom takling som ble omdiskutert, men Lisandro Martinez druset inn i ryggen på Danny Welbeck inne i sekstenmeteren. Tierney vinket spillet videre, og igjen satt Brooks og så på uten å gripe inn. 

På Elland Road var det Wolves-keeper Jose Sa som meide ned Leeds-spiller Rasmus Kristensen inne i boksen. Nok en gang lot VAR det som for fotballfolk flest virker som en åpenbar feil passere. 

I Community Shield-finalen helgen i forkant så vi et eksempel på hvordan VAR kan fungere, da dommer Anthony Taylor ikke fikk med seg handsen til Ruben Dias før Liverpools andre ledermål. Denne gangen grep VAR inn og sørget for at det var straffespark. Problemet denne gangen var at det tok så lang tid at litt av gleden ved kampopplevelsen forsvinner for mange supportere. 

Poenget forsvinner

Med fire sterke eksempler på bare to uker må man bli nødt til å stille seg spørsmålet om dommerne av og til ikke våger å blåse fordi de vet at de har et sikkerhetsnett i form av VAR. Problemet i Premier League er at terskelen for å gripe inn for videodommer virker å være satt altfor høy - eller at den skaper ekstrem forvirring. 

Derfor kan VAR tidvis virke mot sin hensikt. Og derfor må grep tas nå. 

De fire rutinerte karene Mike Dean, Jon Moss, Kevin Friend og Martin Atkinson sin popularitet hos supporterne var nok mildt sagt blandet, men ingen kan ta fra dem erfaringen de hadde. Og for de som mener dommerstanden i England var dårlig stilt forrige sesong, er det all grunn til å frykte mange stygge feil denne sesongen når den rutinerte kvartetten har lagt fløyten på hylla.

Kort fortalt: dommerne trenger hjelp, og Premier League og dommerforeningen PGMOL må sørge for å benytte verktøyet de har fått til disposisjon.

Ifølge VAR-guru Dale Johnson i ESPN har Bundesliga valgt å gå motsatt vei av Premier League denne sesongen. I Tyskland har de senket terskelen for når videodommer kan anbefale hoveddommer om å se en situasjon om igjen. Kanskje kan dette til og med føre til at man kommer frem til en avgjørelse fortere enn man gjør nå, når VAR i hovedsak må bruke tid på å finne ut hva som er en klar og åpenbar feil.

I fotball vil det alltid være diskusjoner rundt dommeravgjørelser, og all den tid ingen situasjoner er helt like, er man pent nødt til å bruke skjønn og gjøre ulike vurderinger fra gang til gang. Det er en del av spillet. Men når man faktisk sitter på et verktøy som kan luke ut de styggeste feilene, må det for all del brukes. Ellers vil dommerne knive med Erling Braut Haaland om å være de som får mest omtale i Premier League denne sesongen.

Følg podcasten vår på Spotify Meld deg på vårt nyhetsbrev