– Liverpool har superstjerner i spillerstallen men det handler alltid om Jürgen

Jürgen Klopp klarte noe ingen Liverpool-managere klarte før han.

Blar man i historiebøkene til Liverpool FC så kan man la seg bergta av den ene enorme manageren etter den andre. Shankly som bygget en kjempe av en klubb, Paisley som samlet trofeer som klistremerker. Likevel er det ingen som har klart det Jürgen Klopp har klart.

I fjerde og siste del av podcast-serien «Historien om Jürgen Klopp» reiser vi tilbake til 2021/22-sesongen, en sesong der Klopp skrev historie.

Ble historisk med FA-cupen

Etter en skuffende forrige sesong der ligagullet hadde blitt erstattet med en kamp om fjerdeplassen, var Liverpool rett tilbake der de hørte hjemme. De slåss på alle fronter: ligaen, ligacupen, FA-cupen og Champions League og tok seg til finaler i alle cupene.

Det ble ingen historisk kvadrupel selv om det var nære på. Men etter seieren over Chelsea i FA-cupfinalen på Wembley, hadde Klopp sikret noe ingen andre Liverpool-managere har klart før han: han vant sin egen kvadrupel.

Kanskje det er litt overraskende, men det er faktisk ingen røde managere før Klopp som har vunnet FA-cupen, Ligacupen, Champions League (Europacupen) og Ligagull.

HISTORISK: Med FA-cupen i havn klarte Klopp det ingen Liverpool-managere har klart før han.

HISTORISK: Med FA-cupen i havn klarte Klopp det ingen Liverpool-managere har klart før han.

– Setter manageren på pidestall

I helgen var Klopp tilbake til Mainz 05, klubben hvor han startet sin managerkarriere. Og om ikke mange år er det mulig det er Liverpool som må nøye seg med et sjeldent besøk fra tyskeren.

Klopp sin kontrakt i Liverpool går ut sommeren 2026, og det meste tyder på at han da er ferdig på Merseyside. Det er store sko å fylle for arvtageren. Kommer man som manager til Liverpool FC så må man være én spesiell type.

– Liverpool har en tendens til å sette manageren på en pidestall, sier journalist David Lynch i del fire av «Historien om Jürgen Klopp».

– Jeg tror det stammer fra den gangen Bill Shankly kom og fullstendig revolusjonerte hele klubben. Siden den gangen har det blitt nærmest et krav at Liverpool har en gallionsfigur av en manager som skal revolusjonere klubben og dra dem fremover og lede veien. Man har sett det i alle managerne som har opplevd suksess her.

– Jeg tror det er derfor Klopp er en så god match med klubben. Han har ingen problemer med å ta på seg den rollen.

Lynch forteller hvordan Klopp-fenomenet oppleves fra presserommet i Europa.

– Når Liverpool spiller Champions League-kamper så er det en spiller med på pressekonferansen i forkant av kampen. Men selv om Liverpool har superstjerner i troppen, så er det aldri spilleren reporterne i utlandet er opptatt av. Det handler alltid om å få stille så mange spørsmål til Jürgen som mulig. Jeg kan ikke se for meg at det er mange andre klubber hvor det er tilfellet. Han er superstjernen, og det er akkurat det Liverpool vil ha i en manager.

Lengst i Premier League

Klopp er den nåværende manageren i Premier League som har sittet lengst, med sine syv år og elleve måneder. Det er bare tre managere som totalt har sittet lengre siden Premier League sitt inntog i 1992: Arsene Wegner i Arsenal (21 år og 7 måneder), Alex Ferguson i Manchester United (26 år og 6 måneder, men de første seks årene var før Premier League) og David Moyes i Everton (11 år og 2 måneder).

Går man lengre tilbake i tid så er manageren som har sittet lengst av alle, Fred Everiss som ledet West Bromwich i hele 45 år, mellom 1902 og 1948 (altså med flere år med krigsfotball).

Av Liverpools managere er det Tom Watson som troner øverst, med 18 år og ni måneder fra 1886 til 195. Bill Shankly satt i 14 år og seks måneder før han overraskende pensjonerte seg.

– Han er et veldig godt kjøp av Liverpool

– Han er et veldig godt kjøp av Liverpool

Til helgen kan Ryan Gravenberch få sin debut for de røde.

Nyheter 11.sep 13:08
Lanserer mulige kandidater den dagen Salah forlater klubben

Lanserer mulige kandidater den dagen Salah forlater klubben

Overgangsvinduet er stengt, men en kan forvente at Saudi-Arabia vil gjøre nye forsøk på å sikre seg Mohamed Salah.

Nyheter 11.sep 11:09